Teatru / FNT

13 spectacole de văzut la FNT

De Adi Bulboacă, Fotografii de Adi Bulboacă

Publicat pe 13 octombrie 2016

Festivalul Național de Teatru e un lucru mare. Atât de mare, încât poți să-ți pierzi capul în iureșul vânzării de bilete. Mai ales fiindcă-i lucru știut că, de obicei, se epuizează în câteva zile. Așadar, dacă ai nevoie de-un GPS care să te-ajute să navighezi printre spectacolele și evenimentele din cadrul festivalului, citește mai jos recomandările fotografului nostru pasionat de teatru, Adi Bulboacă. Ai și-un bonus foto la fiecare, ca să-ți faci o idee cât mai clară. Deci, tu ce vrei să vezi anul ăsta la FNT?

FRESCA

Coregrafia: Angelin Preljocaj - 21, 22 octombrie - ora 20:00, TNB, Sala Mare

Fotografie de J.C. Carbonne

Cine a avut norocul să fie în 2008 în Sala Mare a TNB la spectacolul Blanche Neige, în regia lui Preljlocaj știe că nu are voie să lipsească de la Fresca, un spectacol de coregrafie inspirat din basmul chinezesc The Painting on the Wall. Angelin Preljlocaj este un coregraf recunoscut la nivel mondial și poate cea mai frumoasă surpriză a acestei ediții a FNT.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii

Regia: Bobi Pricop - 21 octombrie - ora 21.00; 22 octombrie, ora 17:00, TNB,  Sala Pictură

Fotografie de Adi Bulboacă.

Bobi Pricop este un regizor tânăr care experimentează cu succes forme hibrid de întâlnire a teatrului cu tehnologia. În acest spectacol, împreună cu scenograful Adrian Damian, reușește să pună în scena universul interior al unui adolescent ce suferă de autism. Foarte specială este și relația dintre adolescent (Ciprian Nicula) și tatăl lui (Emilian Oprea).

Între noi e totul bine

Regia: Radu Afrim, 23, 24 octombrie, ora 19.00, TNB, Sala Pictură

Un spectacol plin de umor în care câțiva actori tineri, dar foarte mari (Dorina Chiriac, Marius Manole, Istvan Teglas) își fac de cap într-una dintre cele mai frumoase forme ale jocului. Textul permite asta, fiind vorba despre realități posibile, lăsând loc totodată și pentru un final extraordinar de emoționant al Dorinei Chiriac.

Punctul orb

Regia: Radu Afrim, 23, 24 octombrie, ora 21.00, Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei” -

Fotografie de Adi Bulboacă.

Trupa Teatrului Toma Caragiu din Ploiești, una tânără și bine rodată, într-o întâlnire foarte fericită cu universul sensibil al lui Radu Afrim.

LUNGS

Regia: Nicolae Constantin Tănase, 24 octombrie, ora 18.00; 28 octombrie, ora 22:00, Green Hours

Fotografie de Adi Bulboacă.

Debutul în teatru al tânărului regizor de film Nicolae Constantin Tănase (Lumea e a mea). Textul lui Duncan Macmillan e pune pe masă un subiect foarte complex - decizia de a aduce un copil pe lume în contextul poluării accelerate pe care o trăim. Cei doi actori tineri, Liviu Romanescu și Denisa Nicolau au curajul de a scoate din ei toate fricile și emoțiile pe care le cere acest text. Și ca să înțelegeți cât de curajoși sunt cei doi, în viața reală, Liviu a cerut-o de soție pe Denisa în timpul unei reprezentații a acestui spectacol, în timpul festivalului de teatru tânăr Ideo Ideis.

Oameni obişnuiţi

Regia: Gianina Cărbunariu, 24 octombrie, ora 20:00; 25 octombrie, ora 18:00, Teatrul Bulandra, Sala „Toma Caragiu”

Fotografie de Adi Bulboacă.

Spectacolele Gianinei Cărbunariu își propun și reușesc să aibă un impact social în rândul spectatorilor. Oameni Obișnuiți spune poveștile unor whistleblowers din România și din alte țări ale Uniunii Europene. Povești care ne fac mai puternici.

Scurte povestiri (Imersiune, Ardere, Li)

Coregrafia şi interpretarea: Carolyn Carlson, 25 octombrie, ora 21.00, TNB, Sala Studio

„Ardere”. Fotografie de Florent Drillon-Adami.
„Imersiune”. Fotografie de Laurent Philippe.
„Li”. Fotografie de M. Logvinov.

Carolyn Carlson este un artist pe care, dacă îl ratați acum, vă recomand să îl urmăriți prin alte țări în care performează sau în care creează spectacole de dans.

The Sunset Limited

Regia: Andreea şi Andrei Grosu, 25, 26 octombrie, ora 21.00, Teatrul UNTEATRU

Fotografie de Adi Bulboacă.

Când îi privești pe Șerban Pavlu și pe Richard Bovnoczki uiți complet că ești la teatru, dar nici nu știi unde te afli, pentru că cei doi sunt complet singuri pe peronul unei stații de metrou din New York și discută aprins despre Dumnezeu.

Apă de mină

Proiect coordonat de Oana Stoica, 26 octombrie, ora 18.00; 30 octombrie, ora 22:00, Teatrul ACT

Fotografie de Adi Bulboacă.

O comedie aproape atemporală și un exemplu foarte relevant și fericit (ca și The Sunset Limited) pentru care este potențialul teatrului independent.

Anul dispărut. 1989

Regia: Ana Mărgineanu, 27 octombrie, ora 20:00; 28 octombrie, ora 21:00, Teatrul Mic

Întâlnirea dintre dramaturgul Ștefan Peca, regizoarea Ana Mărgineanu și actorii Teatrului Mic, în frunte cu Ilinca Manolache, nu putea fi decât explozivă și memorabilă.

Acum

Coregrafia: Carolyn Carlson, 27 octombrie, ora 21.00, TNB, Sala Studio

Fotografie de Patrick Berger.

Dacă reușiți să vedeți Fresca lui Preljlocaj și Scurte povestiri (Imersiune, Ardere, Li), trebuie să adăugați și Acum. Veți ieși mult mai bogați din această ediție a FNT.

Micul Prinţ

Regia: Peter Kerek, 28 octombrie, orele 18.00 şi 21.00, Teatrul Odeon, Sala Majestic

Peter Kerek este un regizor care are un foarte special talent de a lucra cu texte care aparent sunt pentru copii. Reușește mai bine decât cei mai mulți dintre regizorii români să scoată la suprafață cele mai profunde idei ale acestor texte. În același timp, trupa Teatrului German de Stat din Timișoara este una dintre cele mai tinere, efervescente și occidentale trupe de la noi.

La ordin, Fürher!

Regia: Mihai Măniuţiu, 29 octombrie, ora 19.00; 30 octombrie, ora 17:00, Teatrul Odeon, Sala Majestic

Fotografie de Adi Bulboacă.

Un spectacol foarte special, în care Maia Morgenstern este pusă în situația de a da naștere unui personaj care trăiește în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care este marcat de fascinația pentru Fürher. Toate mișcările ei sunt multiplicate de 24 de actori tineri, într-o coregrafie semnată de Andrea Gavriliu.

13 octombrie 2016, Publicat în Arte / Teatru /

Text de

Fotografii de


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK