Muzică / Festival

5 trupe pe care ar fi bine să le vezi anul ăsta la Summer Well

De Mihai Dinu

Publicat pe 8 august 2017

Summer Well, festivalul cu nume inspirat de-o melodie de la Interpol, ne-a adus în ultimele veri câteva nume esențiale din muzica alternativă: Placebo, The National, Bastille, Interpol, Kasabian, Foals, The Chemical Brothers, Suede, The xx. Am trecut aici doar câțiva headlineri, dar pe lângă ei au mai fost niște bijuterii ca Spector, The Vaccines, The 1975, The Wombats, Jungle, Sohn, The Asteroids Galaxy Tour sau Wolf Gang.

Anul ăsta, în afară de headlinerii Interpol (a doua oară în festival) și Editors (a doua oară în România), găsim câteva nume absolut șarmante pentru comunitatea alternativă de la noi. Am ales cinci nume pentru care nu trebuie să ratezi Summer Well 2017.

Roosevelt este proiectul DJ-ului german Marius Lauber. Combină câteva stiluri electronice, dar cu precădere synth-pop și indie electronic, pe o bază de house balearic (o mixtură de sunete electro ce vine din Insulele Baleare, în special din Ibiza). EP-ul de debut, Elliot, a fost primit excelent de presă și are influențe de Caribou sau New Order. Atmosfera din muzica lui Lauber este în general tristă ca o poezie de Bacovia, ceea ce l-a făcut pe Paul Lester de la The Guardian să afirme: „Roosevelt makes dance music for people who don't dance because they're too depressed.”

Piese esențiale: „Elliot”, „Montreal”, „Fever”

Honne e un duo britanic ce amestecă muzica soul cu cea electronică. Andy Clutterbuck și James Hatcher scriu muzică chill cu voci languroase și pulsații de synth-uri pe beat-uri light. Single-ul de debut, „Warm On A Cold Night”, a fost lansat în orb în septembrie 2014 - Honne n-avuseseră până atunci nici o prestație live. Urmarea? Primul live, din februarie 2015, a fost sold out.

Piese cheie: „Warm On A Cold Night”, „Coastal Love”, „Someone That Love You”

The Kills e o combinație letală de indie rock, garage rock, shoegaze și chiar puțin punk. Alison Mosshart (voce) și Jamie Hince (chitară) cântă împreună din 2001 și citează ca sursă de inspirație mulți „influenceri” din domeniu: The Velvet Underground, The Clash, Nirvana sau Sonic Youth. Muzica lor e minimală, puțin cam seacă dpdv sonor, dar ansamblul compensează prin atitudine. Cool is the new chic.

Piese cheie: „Monkey 23”, „Cheap And Cheerful”, „Doing It To Death”

La început, Metronomy era un proiect care stătea într-un singur om și-n laptop-ul lui. Totul se baza pe aptitudiniile lui Joseph Mount de a jongla cu sunetele scoase de-un computer. După discul de debut al trupei, Mount a apelat la un văr și la un coleg de școală ca să completeze formula. Show-urile lor live au vibe pozitiv și se dansează la greu.

Piese cheie: „You Could Easily Have Me”, „The Bay”, „Hang Me Up To Dry” feat. Robyn

Glass Animals definesc perfect eclectismul muzical: în muzica lor întâlnești, într-o fuziune aproape perfectă, secvențe de trip hop, indie, electronica, r’n’b și pop. Cele două discuri de până acum încearcă să propună, cu ajutorul producătorului Paul Epworth (Adele, Florence And The Machine, Coldplay, Rihanna), un concept minimal de producție, cu linii foarte clare pentru fiecare componentă și instrument în parte. Ai în față un raft din care poți scoate oricând orice carte vrei, fără să deranjezi ansamblul.

Piese cheie: „Psylla”, „Youth”, „Hazey”

Summer Well este fix în trei zile, la Domeniul Știrbey.


Foto main: Luiza Vasiliu / Dilema veche

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK