Educație / Politică

Anticorupția, faza pe liceu

De Vlad Odobescu

Publicat pe 9 decembrie 2017

Corupția e un virus care găsește un mediu călduț între teancurile de bani și se transmite prin atingere, crede Lea Thaisa Ofițeru, elevă în clasa a X-a la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”. Văzusem zecile de lucrări pe tema „Anticorupție prin artă” expuse zilele astea la ARCUB după un concurs organizat de Direcția Generală Anticorupție (DGA), ascultasem ce-au de zis parlamentarii, internetul și strada și eram curios ce e pentru o tânără de nici 16 ani fenomenul ăsta ce pare atât de abstract. 

Cine pune mâna pe teancurile se molipsește, continuă Lea. „Dar nu vorbesc despre oamenii care lucrează cu bani, cum ar fi casierițele, vânzătoarele. Ci de oameni care decid, care au control asupra banilor, dar pe care nu-i poate controla nimeni pentru că au putere. Se simt Dumnezei.” 

Lea a aflat de concurs de la unul dintre profesorii ei de la „Tonitza”. A luat-o ca temă pentru notă și nu se gândea că va fi premiată sau că va ajunge într-o expoziție. A pictat doi bărbați la costum care dau mâna, într-un gest aparent nevinovat. Umbrele ce se lungesc în spatele lor sunt însă înfricoșătoare, iar acolo, în întuneric, strângerea de mână devine un transfer de bani. Într-o altă lucrare, un fermoar pe care scrie „Lege” desface noaptea de peste Palatul Parlamentului. Un alt licean s-a întrebat „Până unde o să ajungem?” și a desenat doi extratereștri surprinși într-o aparentă dare / luare de mită. O bandă desenată arată mâinile unui doctor corupt, ce rămân murdare și după ce scapă de mănușile chirurgicale. 

Sunt cu totul 36 de lucrări făcute de liceeni, premiate la două ediții ale proiectului „Lideri pentru Integritate” inițiat de DGA. Expoziția de la ARCUB e legată de Ziua Internațională Anticorupție, 9 decembrie, stabilită în urmă cu 11 ani printr-o rezoluție ONU. Chiar dacă lucrările au fost expuse toată săptămâna, publicul le-a putut vedea doar câteva ore pe zi, după un program aleatoriu, în funcție de prezența unui reprezentant al DGA. Nici ora vernisajului n-a fost menționată, deși a existat un comunicat de presă. „Nu l-am gândit ca un eveniment public”, mi-au zis cei de la Biroul de Presă. 

Anul trecut, 1.270 de persoane au fost inculpate pentru corupție la nivel înalt și mediu. Între ei au fost trei miniștri, 17 parlamentari și 47 de primari, arată ultimul raport al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). 879 de inculpați au fost condamnați definitiv în urma dosarelor DNA, iar 226 de milioane de euro rezultate din fapte de corupție au fost confiscate. Octavian Dupoi, de la DGA, a fost surprins să vadă cât de bine înțeleg copiii fenomenul ăsta, că reușesc să treacă de clișeele care li se servesc de obicei. 

Ce crede Lea că s-ar putea face pentru a limita răspândirea virusului corupției? „Dacă teancurile alea de bani ar ajunge pe mâna la oameni cu putere, dar și cu suflet și moralitate, virusul ăsta ar dispărea. Iar, noi ne-am da seama că s-a întâmplat asta, chiar dacă nu le cunoaștem fețele, pentru că am trăi mai bine. Mult mai bine. Tata spunea că pe la 3 ani mă uitam la un gândac colorat nemișcat pe un copac, cu antene ciulite, și i-am zis: «Uite, gândacul gândește!»”

Gândindu-se la definiții pentru corupție, Lea are acum în minte o viitoare lucrare: „o mână grăsuță care apucă un teanc mare de bani și imprimeul bancnotelor începe să urce pe braț ca o smoală, împrăștiindu-se pe tot corpul. Acești oameni iau culoarea banilor, în iris, în rânjet. Doar că purtătorul de Corupție nu suferă, însă în urma lui, totul se face scrum.” 

Fotografii: Direcția Generală Anticorupție

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK