Film / Cannes

Cannes: premiu pentru Toto

De Anca Romanescu

Publicat pe 18 mai 2016

Filmul documentar Toto și surorile lui, în regia lui Alexander Nanau, a trecut în palmares încă un premiu, în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Cannes: Prix France Culture Cinéma 2016. Premiul este acordat anual de Radio France Culture celui mai bun film lansat în cinematografele franceze în ultimul an. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 14 mai, la Pavillion Unifrance. În cadrul aceleiași ceremonii, cineastul american Frederick Wiseman a fost onorat cu Prix France Culture Cinéma Consécration

L-am prins pe Alexander Nanau între două proiecții și l-am întrebat cum e să iei atâtea premii. 

Toto a luat deja o grămadă de distincții. A câta e cea de la Cannes? E mai importantă decât altele?

Pentru mine, toate premiile pe care le-a luat filmul sunt importante, pentru că fiecare ajută vizibilitatea filmului și atrage eventual un public mai larg. Premiul Prix France Culture Cinéma 2016, acordat de către Radio France Culture, pe marginea festivalului de film de la Cannes, pentru un film lansat în cinematografele franceze, este o confirmare a calității cinematografice pe care o are filmul. Mai mult de atât, Radio France Culture fiind un formator de opinie extrem de important și de urmărit în Franța, premiul poate ajuta lansarea filmului pe DVD în Franța, care are loc marți, 17 mai.

Cum au schimbat toate premiile astea destinul protagoniștilor filmului?

Sunt sigur ca filmările, dar și receptarea filmului au contribuit la faptul că atât Totonel, cât și Andreea, au avut o dezvoltare pozitivă în ceea ce privește încrederea de sine. A fost, cred, o confirmare pentru ei că fac bine ceea ce fac și că trebuie să continue pe calea pornită în timpul filmărilor. Dar, mai mult de atât, pentru film a fost și este decisivă munca incredibilă depusă de către oamenii de la Policy Center for Roma and Minorities și de partenerii lor, precum școala de Dans Trouble și de alți colaboratori care au salvat și educat zeci de copii ca Totonel și Andreea. 

Un caz concret în ceea ce reprezintă beneficiile filmului pentru ei este cazul Andreei, care recent a fost aleasă de către un prieten regizor din Suedia, Victor Lindgren, să joace rolul principal în lungmetrajul lui de debut. Andreea va pleca în trei luni de zile în Suedia, unde vor începe filmările. 

Dacă n-ați văzut încă Toto și surorile lui, să-l vedeți ne-a-pă-rat.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK