Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 11-17 iulie

De Scena 9

Publicat pe 11 iulie 2016

Avem în față o săptămână care vrea să facă viața mai ușoară celor pentru care vacanța mai întârzie, cu expoziții și filme - materia primă perfectă pentru călătoriiale minții. Iar dacă nu vă mai rabdă cheful de ducă, vă așteaptă Sigur Ros la Cluj Napoca.

Re:collect Street Art Festival Școala Gimnazială Alexandru Ciucurencu din Tulcea, 11-18 iulie
După ce a gâdilat prin culoare zone ale altor orașe (București, Roman, Monte Gordo - Portugalia, Lecce - Italia), festivalul Re: collect revine pentru a doua oară la Tulcea, unde aduce artiști de stradă gata să transforme zidurile în artă. Zece street artiști din România și Italia se vor expune la concentrația ridicată de melancolie din Tulcea și vor încerca să incite comunitatea la dialog și la o nouă privire asupra orașului pe care-l bat zi de zi la pas. Începând de mâine, vor avea loc sesiuni de live painting la Școala Alexandru Ciucurencu din Tulcea și la Centrul Multifuncțional Sofia.
 
Seri de Film UrbanEye la Anuala de Arhitectură București - Casa Universitarilor, str. Dionisie Lupu, nr. 46, București, 12-13-14 iulie, ora 21:30
Marți, miercuri și joi seară, se vor proiecta trei filme documentare despre comunități care luptă să-și păstreze stilul de viață și despre un arhitect legendar. El barri s'ha de defensar urmărește lupta locuitorilor unuia dintre cele mai pitorești cartiere ale Barcelonei împotriva dezvoltatorilor imobiliari și a invaziei de turiști, 74m2 spune povestea unui experiment social despre integrare și înțelegere care a avut loc în Valparaiso, Chile, iar Frei Otto: Spanning the Future reconstruiește viața și munca unuia dintre cei mai importanți arhitecți ai secolului nostru, prin ochii și vorbele sale, dar și ale contemporanilor săi. 
 
New Artists /Expoziție de artă contemporană - ARCUB, str. Lipscani 84-90, București, 12-25 iulie
16 tineri artiști români, care au absolvit de curând Universitatea de Arte sau încă studiază acolo, ies din ateliere și ne dau întâlnire într-o expoziție colectivă. Curatoarea Simona Vilău face un update al artei contemporane din România, unde suntem invitați să descoperim noile generații de creatori. Vernisajul va avea loc marți, 12 iulie, la ora 19:00.
 
Călătoria Lunii Personale în România - Creart, Piața Lahovary nr.7, București, 12 iulie, ora 19:00
Artistul rus Leonid Tishkov merge prin toată lumea, împreună cu Luna lui, pe care o fotografiază într-unele din cele mai sensibile zone ale hărții zilelor noastre. Instalația luminoasă a ajuns până acum în Franța, Taiwan, SUA, Noua Zeelandă și Arctica, iar anul trecut, Tishkov a străbătut 2.000 de kilometri prin România, în căutarea unor zone-problemă, pe care să le scoată la lumină. Călătoria e rezumată în 14 fotografii în locuri diferite (Rovinari, Roșia Montană, Sebeș, Pădurile din Piatra Craiului și altele), unde în ultimii ani au avut loc schimbări importante. Începând de mâine, Luna va ajunge din nou la București, alături de expoziția foto care a reprezentat România în 2015 la ARTCOP 21 Global Climate Art Festival.
 
Filme (aproape) gratis - în Grădina cu filme - Grădina cu filme - Cinema & More, Piața Lahovary nr.7, București, 13 iulie, orele 21-00
Miercuri seară, vor fi proiectate în aer liber trei scurtmetraje regizate de Bogdan Thedor Olteanu: Duminică dimineață, Lampioane chinezești și Dumneavoastră, tu. Toate cele trei filme au fost făcute fără finanțare, cu buget aproape de zero, în colaborare cu prieteni care au filmat, jucat, editat, montat, pe sistemul „cunoaștem oameni prin oraș și vor să facă lucruri cu noi”.
 
Sigur Ros la Electric Castle Festival - Castelul Banffy, Cluj-Napoca, 14 iulie, ora 21:55
Trupa islandeză Sigur Ros își va aduce sunetele nepământene și versurile în limba lor inventată (Vonlenska), în premieră în România. Sigur Ros este, de altfel, principalul nume din prima zi a festivalului Electric Castle, unde (și) anul acesta se face strigarea unora din cei mai ascultați și dansați muzicieni ai momentului, de la Skrillex, Dub Pistols, God Is an Astronaut, Venetian Snares, Jon Kennedy, la Urma, Macanache și Alternosfera. Cu alte cuvinte, un puzzle de stiluri unde e imposibil să nu-ți găsești locul. 
 
Privind prin piele Centrul de Teatru Educațional Replika, Str. Lânăriei nr. 93-95, București, 17 iulie, ora 19:00

Spectacolul de teatru Privind prin Piele (pe un text de Ayșil Akșerhili și Alexandru Berceanu) a fost scris în urma unei serii de interviuri cu romi din Turcia și România, interviuri care au surpins elemente de identitate și probleme comune cu care se confruntă aceștia în cele două țări. Piesa este inspirată din procesul de documentare și spune povestea unei familii care pornește de la ascunderea originii rome și ajunge la asumarea acestei apartenențe. 

 

Foto: Sigur Ros Sursa: Wikimedia Commons

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK