Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 20-26 martie

De Scena9

Publicat pe 20 martie 2017

Un platouaș cu fotografii realizate de copiii familiei Enache - singura care a mai rămas în Parcul Național Văcărești, cu documentare, dezbateri, o intervenție pe energie solară, o lansare de carte, sex ceaușist și mult teatru. Am fi trecut pe listă și concertul Swans de joi, dar din păcare e sold out :(

 

Acasă, luni, 20 martie, ora 18.00, Kube Musette

O expoziție de fotografii analog realizate în ultimele șase luni de copiii familiei Enache, singura care mai locuiește în Parcul Național Văcărești din București, și de jurnalistul Radu Ciorniciuc, care face un documentar despre ea. Fotografiile pot fi cumpărate, iar banii adunați (plus alte donații) vor fi folosiți pentru a le asigura copiilor un meditator și materiale necesare pentru a merge la școală. Expoziția poate fi vizitată până pe 26 martie.

No Impact Man, luni, 20 martie, ora 20.00, Centrul Ceh București

Un documentar despre Colin Beavan, americanul care a renunțat la confortul vieții moderne urbane - electricitate, transport pe bază de gaz, produse alimentare importate și altele - pentru a-și reduce drastic impactul asupra mediului. Filmul captează acest proces, urmărindu-i pe Beavan, pe soția lui și pe fiica lor de-a lungul unui an, precum și felul în care experiența îi aduce mai aproape împreună. Intrare liberă.

Amintiri din epoca de școală, luni, 20 martie, ora 20.00, Centrul de Teatru Educațional Replika

„Un spectacol despre rememorarea unor experiențe legate de universul școlii, despre reîntâlnirea cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Spectacolul pornește de la experiențele personale pe care echipa proiectului le-a avut în anii de școală, documentând și ficționalizând momente de confruntare cu profesori, părinți și colegi.” Intrare liberă, pe bază de rezervare.

World Poetry Day, marți, 21 martie, ora 19.00, Librăria Open Art

O seară specială de poezie, în lectura autorilor Svetlana Cârstean, Micleuşanu Mitoş, Sorin Gherguț și Vasile Leac, urmată de o discuție relaxantă la un ceai aromat.

Pulanul și cetățeanul”, marți, 21 martie, ora 18.30, Frontline Club București

O dezbatere despre monopolul statului asupra folosirii legitime a forței și abuzurile suferite de cetățeni. Cu Maria-Nicoleta Andreescu, sociolog și director executiv APADOR-CH, Ștefan Mako, jurnalist la Casa Jurnalistului și sociologul Bogdan Iancu. Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Vlad Stoicescu.

Alcool, miercuri, 22 martie, ora 19.00, Centrul Național al Dansului București

Un musical de Mihai Măniuțiu și cu povești îmbibate-n alcool, transpuse în muzică de Ada Milea și dansate de Vava Ștefănescu. Bilete online aici. Evenimentul face parte din festivalul „Like” găzduit de CNDB, al cărui program integral îl găsiți aici.

Deteriorare garantată: Dialog cu Serge Latouche, miercuri 22 martie și joi, 23 martie, ora 17.00, Seneca AntiCafe

„Ce este obsolescența programată? Nu este despre reptilieni și teoria conspirației, ci despre televizorul care tocmai ți s-a stricat și paharele de plastic pe care le aruncăm. Produsele pe care le cumpărăm sunt proiectate astfel încât să se strice ușor și să fie mai ușor de înlocuit decât de reparat. Acest fenomen generează cantități enorme de deșeuri și necesită resurse naturale care, în curând, nu vor mai fi disponibile. Serge Latouche, unul dintre cei mai renumiți susținători ai teoriei decreșterii conform căreia o Planetă cu resurse finite nu poate să susțină o creștere economică și demografică infinită, invită la dialog studenții și societatea civilă”. Asta se întâmplă miercuri. Joi se lansează cartea Deteriorare garantată, în prezența autorului ei, Latouche. Participarea la ambele evenimente este gratuită.

Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa, joi, 23 martie, ora 19.30, MACAZ - Bar Teatru Coop.

O fată romă de 17 ani din Harghita, Szomna Grancsa, este găsită spânzurată în şura familiei. Povestea ei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei. Declaraţiile celor care au cunoscut-o par toate adevărate, dar se contrazic între ele. Toată lumea pledează „nevinovat”, deşi toţi trăiesc cu sentimentul vinovăţiei. Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa? Am scris și noi o cronică a piesei, pe care o puteți citi aici.

I As In Us / Closing Performance”, joi, 23 martie, ora 19.00, MNAC București

„Procesarea relațiilor uman-digitale. Tehnologia ca intimitate fără relații. Conexiuni intermediate digital ca substitute pentru conexiunile interumane. I AS IN US, sau înscenarea buclei cotidiene. Spațiul, cadrul unui performance construit pe feedback-ul continuu între uman și digital. Gol, în majoritatea timpului. Coloana sonoră – un mix de înregistrări de la petreceri techno, o piesă electronică experimentală, voci înregistrate. Cântăreții și performerii răspund. Mișcarea concentrată pe dimensiunea fizică ia locul raționalului. Performerii reprezintă profile online și oamenii din spatele acestora. Corpul ca instrument folosit pentru crearea unui vocabular, uneori abstract, pentru a vorbi despre izolare într-o cameră plină de oameni. Această oscilație între uman și digital manifestată și prin sculpturi scanate 3D ale unor părți ale corpului.” Ce-ar mai fi de zis?

Ion Panaitescu - Al XIII-lea Congres, vineri, 24 martie, ora 19.00, H'Art Gallery

O expoziție postumă cu 13 gravuri făcute clandestin, în 1982, de Ion Panaitescu (absolvent al facultății de Arte), în așteptarea celui de-al XIII-lea congres al PCR. O serie erotică în care tovarășul și perechea lui copulează pentru pace, fertilitate, întrajutorare tovărășească. Este prima expoziție a autorului.

Change your energy”, sâmbătă, 25 martie, ora 15.00 (locul în care va avea loc event-ul va fi anunțat pe 22 martie)

O campanie Greenpeace România care vrea să-i convingă pe oameni cât de importantă e energia regenerabilă, prin artă și argumente. KITRA va desena un mural cu energie pozitivă, organizatorii vor aduce filme despre mediu și câțiva oameni din domeniu vor răspunde la întrebări dificile despre energie și viitor. Muzica și snack-urile sunt din partea casei. Cei interesați pot înscrie spațiul în care vor să aibă loc evenimentul - „poate fi casa ta, biroul, garajul tău sau orice spațiu în care putem face un get-together de sâmbătă după masă. Dacă nu vrei să fii gazdă, poți fi musafir - pe 22 martie alegem locația și o anunțăm aici, pe pagina evenimentului. Intrarea se face pe baza listei cu cei care au dat attending.”

Plastic, sâmbătă, 25 martie, ora 16.00, ARCUB (premieră)

Un spectacol în două distribuții (una de la ora 16.00, cealaltă de la 19.30), a cărui poveste sună cam așa: „Presiuni de tot felul: să avem succes, să acumulăm material, să rămânem tineri, să fim părinți perfecți, să fim curajoși, să ne ascultăm și înțelegem partenerul și copilul, să călătorim peste tot, să-i ajutăm pe cei defavorizați. Să fim cool. Un cuplu, Ulrike și Michael, încearcă toate astea, dar se simt depășiți. Așa că angajează o fată în casă, Jessica. Să strângă mizeria (care se tot adună), să igienizeze, să aseptizeze. Efectul ei în această familie va fi de catalizator al conflictelor latente, de revelator al impulsurilor secrete, de generator involuntar de situații jenante”. Bilete online aici și aici.

Menajeria de sticlă, sâmbătă, 25 martie, ora 20.00, Point

O piesă de Tennessee Williams, în regia Alexandrei Penciuc, care lansează întrebarea: „Dacă te-ai putea întoarce în trecut, ai schimba ceva?”. Este o călătorie ce oferă posibilitatea de a revedea sau rescrie lucruri din trecut, este ca o mașină a timpului ce deschide un drum spre acceptare, pavat de frică, blocaj şi neputinţă. Niciunul dintre personaje nu poate exista fără celălalt, dar în acelaşi timp, fiecare cere „acel ceva mereu amânat şi mereu aşteptat pentru care trăim”. Bilete online aici.

Kraftworkx Market, sâmbătă, 25 martie, ora 14.00, Apollo 111 Barul

Prima ediție a târgului de viniluri „Kraftworkx Market”, care acoperă genuri variate, de la jazz, disco și hip-hop, la minimal, techno si altele. Peisajul audio va fi completat și de unul vizual, populat de lucrari neconvenționale ale unor artiști autohtoni. Ce o să asculți? Phil Cocks, Dudescu, Pepelea&Andreea D și Bogdam Dmt.

Artists Talk, duminică, 26 martie, ora 20.00, ARCUB

Un spectacol despre etica artistului în contextul social şi politic de azi, despre care puteți citi o cronică colectivă pe Scena9. Bilete online aici și aici.

 

Foto: Una dintre fotografiile din cadrul expoziției „Acasă”.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK