Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 23-29 ianuarie

De Scena 9

Publicat pe 23 ianuarie 2017

În miezul protestelor împotriva celor două infame ordonanțe de urgență, obținem o grațiere de la iarna rece pentru a vedea mult teatru și niște film și-a asculta ceva muzică. Platoul bucureștean pentru săptămâna asta constă din următoarele:

Viitorul memoriei (proiecții de filme și discuții), marți, 24 ianuarie, ora 16.00, MACAZ Bar Coop

„Viitorul memoriei”, un proiect cultural lansat vinerea trecută, a pregătit un program cu patru filme pentru marțea asta: Fiul lui Saul, de Laszlo Nemes - despre un membru maghiar al Sonderkommando, grupul de deţinuţi evrei forţaţi să-i ajute pe nazişti la exterminarea în masă, care, în timp ce lucrează la unul din crematorii, descoperă trupul unui băiat despre care e convins că e fiul lui și pe care-și propune să-l salveze de la flăcări; Inimi Cicatrizate, de Radu Jude (România, 2016) - un film ce tratează tema condiției umane, adaptând textele literare autobiografice ale scriitorului român Max Blecher; Jenő Janovics, Un Pathe Maghiar, de Bálint Zágoni - un documentar despre cineastul maghiar Jenő Janovics, unul dintre primii care au adus pe ecran opere literare; și Natan, de Paul Duane/David Cairns - un documentar despre Bernard Natan, originar din Iaşi, un pionier şi interpret al începuturilor porno gay şi BDSM și unul dintre părinţii cinematografiei franceze, care a ajuns să fie uitat complet.

Artists Talk, miercuri, 25 ianuarie și joi, 26 ianuarie, ora 20.00, ARCUB

Premiera celui mai nou spectacol al tinerei dramaturge Gianina Cărbunariu, despre etica artistului în contextul social şi politic de azi. „Discuțiile echipelor artistice cu spectatorii ocupă un loc important în festivaluri, turnee, în spațiul public în general”, scrie Cărbunariu în descrierea spectacolului. „De obicei, artist’s talk au rolul de a conecta discursul artistic cu publicul căruia i se adresează. În ultimii doi ani, am asistat la situații interesante, în care contextul social și politic și-a pus amprenta într-un mod foarte puternic asupra felului în care discursul artistic a fost livrat și receptat. De la ‘canibalizarea refugiaților’ la discursuri conservatoare, chiar ultranaționaliste, avem de a face cu artiști care propun în spațiul public diferite tipuri de discurs (...) Folosind convenția artist’s talk (discuții ale artiștilor cu publicul), am încercat să aducem împreună poziționări diferite: situații în care etica, deși clamată la nivel discursiv, e lăsată în plan secund, uneori din rea voință, alteori pur și simplu din ignoranță, din neglijență sau din vanitate, precum și cazuri în care etica nici măcar nu intră în discuție pentru adepții artei pentru artă”.

Homo Americanus,  miercuri, 25 ianuarie, ora 19.30, Teatrul LUNI de la Green Hours

Un one man performance cu tente auto-biografice de și cu Paul Cimpoieru despre lupta pentru existență a unui imigrant român la New York ce vrea să se afirme ca artist într-un oraș în care alte mii de oameni ca el își doresc același lucru.  

Concert The Amsterdams, miercuri, 25 ianuarie, ora 21, Expirat

După EP-ul de debut și patru albume de studio, trupa indie/alternative al cărei sound s-a făcut auzit în Marea Britanie, Franța, Spania, Olanda, Italia sau India își promovează acum noul album, Eternity for Dummies, lansat anul trecut. 

Manele în România. Expresie culturală și semnificație socială, miercuri, 25 ianuarie, ora 17.00, Colegiul Noua Europă

O masă rotundă la care participă: etnomuzicologii Margaret Beissinger (Universitatea Princeton), Speranța Rădulescu (Universitatea Națională de Muzică București) și Costin Moisil (Universitatea Națională de Muzică București), antropologul Vintilă Mihăilescu și scriitorul Adrian Schiop - care a documentat fenomenul manelelor. Poate organizatorii vor oferi cât mai curând mai multe detalii.

Fixeur, între 27-31 ianuarie la Cinemateca Eforie și între 28-29 ianuarie la Cinemateca Union  

Premiera co-producției româno-franceze regizate de Adrian Sitaru - o dramă realistă care denunţă traficul de minore exploatate în reţelele internaţionale de prostituţie, precum și cinismul presei care exploatează astfel de subiecte în cheie senzaționalistă. Personajul principal este un tânăr absolvent de jurnalism cu un stagiu de pregătire în Franţa, angajat la un trust media internaţional, care însoțește pe post de „fixeur” - omul care rezolvă probleme adminstrative şi tratează cu localnicii - doi jurnalişti TV francezi ce-și doresc un material de senzație despre două minore eliberate dintr-o reţea de prostituţie infantilă. Filmul a avut premiera mondială în cadrul Festivalului de la Toronto.

Mioritza, vineri, 27 ianuarie, ora 19.30, Teatrul LUNI de la Green Hours

Balada din „trilogia emoțiilor tradițional îndeplinite” Tristory, începută săptămâna trecută la Green Hours de trupa Frilensăr. După o joacă pentru copii mari de-a Capra cu trei iezi (în piesa Mălăieș în Călcăieș), urmează un spectacol inspirat de celebrul poem folcloric Miorița, care sună cam așa: „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, într-o zi cu soare, deși nici măcar nu mai contează cum era, Dumnezeu a vrut să-i facă o glumă baciului moldovean și să-l facă jertfă poporului său. Doar că Mioritza noastră nu s-a resemnat, s-a uitat stânga-dreapta, a analizat toate posibilitățile și și-a băgat coada stufoasă în treburile prea înalte. Panică în ceruri! Despre mituri, laitmotive și moarte într-o oră și ceva de: cum-ar-fi-dac-ar-fi-Dumnezeu-un-pic-mai-om...”.

Music is not for everyone feat The Nuggers, vineri, 27 ianuarie, ora 21.30, Centru

Un event muzical în cadrul căruia va concerta The Nuggers - cu ilustratorul nostru Andy Sinboy la voce -, „o formație de garage rock'n'roll ce cântă piese brute, rapide despre alcool, femei și nimicuri”.

The Nuggers - Gone

Politik.on, sâmbătă, 28 ianuarie, ora 22.00, Point

O comedie de Radu Iacoban despre fața nevăzută a alegerilor, îmbibate în marketing și manipulare, în care un șef de campanie cu un istoric profesional tumultuos este angajat să pregătească un proaspăt candidat la primărie.

Concert Alma Negra, sâmbătă, 28 ianuarie, ora 23, Club Control 

Un colectiv de doi DJ din Elveția - frații Diego și Dersu Figueira, cu origini în Capul Verde - care bagă muzică electronică cu rădăcini tradiționale. Descrierea lor de către organizatorii event-ului vorbește de la sine pentru oameni care înțeleg: „Baza stilului lor compresiv, cosmic tropical, constă în îmbinarea percuțiilor brute și a synth-urilor nebune (funanamaloyagwo ka) de carnaval insular cu permutațiie de club afro house și techno”. Aveți un preview pe Soundcloud

Gadjo Dildo, duminică, 29 ianuarie, ora 19.00, MACAZ Bar Coop

O piesă în regia lui Mihai Lukacs despre trei femei rome ce fac un număr de cabaret cu tematică exotică, având fiecare câte o poveste specială: Vanessa, o cântăreață celebră, recunoaște în fața tuturor că este romă, dar cariera ei are de suferit; Stela, o fostă smardoaică, încearcă să aibă o nouă relație cu o femeie după un mare eșec în dragoste, într-un context în care nimeni nu crede că o femeie romă poate fi lesbiană; Sidonia încearcă din copilărie să uite că e romă, dar este pusă într-o situație fără ieșire când se îndrăgostește de un bărbat rom.

Kepler - 438b, duminică, 29 ianuarie, ora 19.30, Teatrul Odeon

Într-un timp nedeterminat din viitor, la sediul Națiunilor Unite din New York, reprezentanți ai Republicii Malvati - o țărișoară al cărei teritoriu aproape că a dispărut din cauza schimbărilor climatice -, le cer statelor membre o insulă pentru a-și face un stat nou. „Împletind comedia, melodrama, analiza politică și mitologia, piesa povestește aventurile președintelui și ale delegației sale diplomatice, care se confruntă cu situații suprarealiste pe măsură ce întâlnesc delegați ai diverselor națiuni în încercarea de a-și asigura un viitor ca popor și ca familie”. Un spectacol în regia lui Bobi Pricop.

Once upon. cântece despre copilăria furată, duminică, 29 ianuarie, ora 19.30, Teatrul LUNI de la Green Hours

Basmul care încheie trilogia Tristory a trupei Frilensăr. Un spectacol cu o fată a zilelor noastre, care are pitici pe creier ca noi toți. Și-un spectacol în care nu se moare.

Foto: Artists Talk, de Gianina Cărbunariu. Credit: ARCUB.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK