Arte vizuale / Experiment

Cu bravul soldat Švejk la MNAC

De Cristina Voinea

Publicat pe 29 iulie 2016

Švejk, soldatul ingenuu, aparent fraier însă extrem de inteligent, din faimosul roman Peripețiile bravului soldat Švejk al lui Jaroslav Hašek, a vizitat Muzeul Național de Artă Contemporană. Episodul nu apare în roman pentru că a fost scris acum aproximativ o lună, mai precis pe 30 iunie, la expoziția lui Jiří Kovanda, Anti-eroism și rezistență. Mi-l și imaginam pe Švejk, care odată intrat în clădirea muzeului, reușește să aducă ceva căldură, lumină și umor în încăperile de altfel reci și impunătoare ale muzeului. Nu reușeam să-mi dau seama exact cum ar putea face acest lucru, însă mi-a arătat artistul Jiří Kovanda cum umanizezi un spațiu dezumanizant (mă refer la tot Palatul Parlamentului, nu doar la MNAC). Romanul s-a mai șters  din memorie, însă în urma lui, ca și în urma expoziției Anti-eroism și rezistență, au rămas câteva episoade clar definite și un sentiment extrem de plăcut, ca un high reconfortant ce persistă mult timp după ce te-ai întâlnit cu arta.  

Jiří a trecut și a expus la Tate Modern în Londra, Documenta12 din Kassel și alte locuri de „vizitat” de către orice artist. Iar la București s-a oprit pentru retrospectiva operei lui, o nouă instanță a strategiei MNAC de a promova arta experimentală produsă în fostul bloc comunist. Jiří Kovanda a trecut prin mai toate mediile, însă performance-urile au fost cele care i-au deschis calea în lumea artei. Una dintre cele mai faimoase intervenții a artistului ceh, Kissing Through Glass, redă perfect crezul artistic al acestuia: arta trebuie să fie disponibilă tuturor, trebuie să fie parte din viața de zi cu zi a oamenilor tocmai pentru a le deschide ochii în fața lucrurilor cu adevărat importante. 

La Anti-eroism și rezistență lucrările sunt toate așezate pe măsuțe,  un prim semn că nu mai e nevoie să te simți ca într-o biserică a artei, ci că poți explora viața artistică a lui Jiří după propriul tău plac și traseu. Sunt de văzut o mulțime de obiecte, desene, sculpturi, selecții la care artistul ceh a trebuit să se limiteze pentru că nu au fost suficiente fonduri pentru a aduce și alte lucrări care se află în muzeele din străinătate. Dar prima sală e suficient de densă, chiar dacă la o primă vedere pare că totul e haotic. Partea forte a expoziției se află însă în sala adiacentă. De cum intri acolo, privirea îți este atrasă de un obiect mic, aflat în mijlocul unei scene albe înconjurată de garduri de lemn, parcă improvizate în grabă. Surpriza vine atunci când, cu teamă, te apropii de acel mic obiect, care este de fapt o vrăbiuță împăiată, și care sparge complet aerul de catedrală catolică pe care îl avea sala înainte. E ciudat cum o construcție atât de simplă, însă atât de bine gândită, schimbă complet arhitectura unei încăperi dar și vibe-ul pe care aceasta ți-o dă. 

Expoziția, curatoriată de Călin Dan, poate fi vizitată până pe 23 octombrie 2016. Anti-eroism și rezistență, retrospectiva lucrărilor artistului ceh  Jiří Kovanda, este în mod clar o experiență prin care trebuie să treceți, măcar pentru a vedea că arta poate coborî cu picioarele pe pământ și poate trăi bine-mersi lângă oamenii simpli. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK