Muzică / Descoperiri

Nou în muzică#7: Nils Frahm, Django Django, Johnny Jewel ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 30 ianuarie 2018

Cic-o să fie din nou frig în București, o să plouă și o să ningă. O perioadă bună să ascultăm muzică neo-clasică, ambientală și noise. La final deschidem geamul și lăsăm soarele să intre cu niște indie-pop.

Nils Frahm - All Melody

„Orga mea s-ar transforma într-o mașină cu tobe, în timp ce mașina cu tobe ar suna ca o orchestră de flaute care respiră. Mi-aș transforma pianul în propria-mi voce, și orice voce într-o coardă răsunătoare”, spune germanul. Am s-o zic direct, n-are rost să ne mai lungim, albumul ăsta e extraordinar, cel mai bun al lui de până acum. Artistul combină toate instrumentele de care povestește mai sus într-un material neo-clasic ambiental. Delicat, contemplativ, melancolic, ușor înfricoșător și friguros, cu trompete rupte din Miles Davis și-o colaborare cu producătorul de muzică electronică Floating Points, All Melody poate fi unul dintre cele mai bune albume lansate anul acesta.  

Ascultă-l când vrei să-ți tragi sufletul.

4.5/5 ★

Johnny Jewel - Digital Rain

Americanul a locuit câțiva ani într-o zonă cu climă deșertică, „eram nostalgic după prezența constantă a precipitațiilor”, spune el. Digital Rain este un omagiu adus apei din natură. Sunetele ambientale picură, tremură, îngheață, clocotesc, se revarsă și curg dintr-o stare-n alta - ce rămâne e frigul și-o izolare care calmează.

Ascultă-l când ești mahmur.

3.5/5 ★

Burnt Friedman - Anthology (1980-2017)

La sfârșitul anului trecut, Friedman, în vârstă de 53 de ani, a lansat o colecție de melodii pe care le-a meșterit în ultimele trei decenii. Unele sunt reeditate și/sau remasterizate, altele noi-nouțe, abia scoase din producție. Prin fragilitatea și subtilitatea sa, germanul își poartă sensibilitatea la vedere. Peste o fundație dub ambientală, experimentează cu sunete parcă rupte dintr-un basm cu roboți, percuții tribale și răstălmăciri de emoții.

Ascultă-l când ești singur și vrei să dansezi dubios.

3.4/5 ★

Prurient - Rainbow Mirror

Într-o eră post-apocaliptică, umanitatea este aproape învinsă de roboți. Un vânt rece ca gheața bântuie o clădire ruginită, băgând frigul și frica în cei ce se ascund printre calculatoare, aparate și mașinării. Asta e imaginea pe care o asociez cu albumul Rainbow Mirror. 200 de minute de noise ambiental, cu care Dominick Fernow, aka Prurient, își sărbătorește cei 20 de ani de carieră.

Ascultă-l când e prea liniște.

3.1/5 ★

Django Django - Marble Skies

Cel de-al treilea album al londonezilor este un caleidoscop construit din bucățele diverse și viu colorate. În doar 40 de minute, trupa trece prin disco, dub, garage-rock, jazz, ceva punk, chiar și puțin techno. Toate aceste influențe sunt strâns legate, de multe ori chiar într-o singură melodie, sub umbrela trupei de indie-pop experimental. Ce vreau să spun, cu toți termenii ăștia, este că cei patru băieți au un stil bine conturat, eclectic și surprinzător, care-mi place mult.

Ascultă-l când deschizi geamul de dimineață și e soare afară.

3.6/5 ★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK