Muzică / Descoperiri

Nou în muzică#6: Eminem, N.E.R.D., Barac ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 16 ianuarie 2018

Pentru că abia a început 2018 și încă nu prea au apărut albume noi pe care să ți le recomand, ne întoarcem la finalul lui 2017 ca să ascultăm niște restanțe.

N.E.R.D. - No_One Ever Really Dies

Pharrell Williams, Chad Hugo și Shae Haley s-au reunit sub proiectul N.E.R.D. pentru a lansa, după o pauză de șapte ani, cel de-al cincilea album. Primul lucru care-ți sare în ochi sunt invitații stelari care apar pe material; Pharrel este unul dintre cei mai tari producători din zona maistream, iar asta a avut un rol important în a-i aduce laolaltă pe Kendrick Lamar, Rihanna, André 3000, MIA, Future, Gucci Mane, Wale și Ed Sheeran. Fetele și băieții cântă despre rasism, puterea corporațiilor și violența poliției din America, în timp ce instrumentalul trece de la pop, prin hip-hop, la lounge jazz. „Nu știu dacă ați văzut știrile sau cine e președintele țării mele, dar e un căcat de spectacol”, spunea Pharrell într-un interviu.

Ascultă-l în drum spre birou.

2.6/5 ★

Juju & Jordash - Sis-boom-bah!

Dacă îți place sunetul chitării peste ritmurile muzicii techno, atunci acest album este pentru tine. Cei doi producători, unul din Olanda, altul din Israel, compun totul de la zero, fără sunete preînregistrate, iar dintre toate cele cinci albume ale duoului, Sis-boom-bah! curge cel mai bine și este cel mai consistent. Trece prin zone atmosferice, piperate cu sunete ce par culese dintr-o junglă, la piese mai săltărețe (dar blânde) și percuții ca niște lovituri de butoaie.

Ascultă-l la o petrecere în pădure.

3.5/5 ★

Aleksi Perälä - Paradox

Tipul ăsta are 41 de ani și a lansat 24 de albume în ultimii 20 de ani. Paradox a apărut la finalul lui 2017 și este unul dintre cele mai bune materiale ale finlandezului. Ușor înfricoșător, surprinzător și cu o puternică influență din zona IDM, artistul combină sunete ambientale de pian cu bași tupeiști creându-și propriul stil unic, bun pentru introspecții, dar și pentru dans.

Ascultă-l acasă, când ai de lucru.

3.3/5 ★

Barac - Pata din Mijlocul Naturii

Dj-ul și producătorul român Barac Nicolae își continuă ascensiunea pe culmile techno-ului autohton și internațional. În ultimele luni ale lui 2017, a lansat un EP de 25 de minute cu ritmuri și percuții ușoare și sunete de flaut care îndeamnă la visare. Melodia „Șapte Numărul Magic”, ascunsă în a doua parte a materialului, are un sunet delicat, perfect pentru un moment de liniștire.

Ascultă-l când ajungi acasă, după after party.

3.4/5 ★

Eminem - Revival

Declinul lui Eminem (după cele două albume mediocre Relapse și Recovery) continuă cu Revival. Vă spune chestia asta cineva care a fost mare fan al americanului - toate materialele lui, până la The Eminem Show (inclusiv), mi se par deosebit de importante în cultura muzicii hip-hop, tocmai de aceea scriu acest text. Din păcate, punctul forte al lui Eminem, adică versurile, lasă mult de dorit pe cel de-al nouălea material. Spre exemplu: „Your booty is heavy duty / Like diarrhea sau So let's get turnt like a shish kebab / Twist it, Ma, like an air-conditioning knob”. Vocea lui, când urlă la noi, sună mult prea dramatic și pare că se forțează, iar atunci când cântă sună aproape afon. Iar instrumentalul lasă senzația unor demouri nefinisate. Nu știu ce mai e de spus, sunt două/trei melodii mai okish, dar nu știu merită să asculți albumul ca să ajungi la ele, inmho.

Ascultă-l numai dacă ești fan înfocat Eminem.

1.3/5 ★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK