Teatru / Politică

Viaţa ca un show

De Mihai Brezeanu

Publicat pe 22 iunie 2016

Zici politică, te gândeşti la politicieni. Corupţi, incompetenţi, nesimţiţi, puşi pe căpătuială. Noi, restul? Scârbiţi, dezinteresaţi, neimplicaţi. Două lumi paralele, care interacţionează în caz de alegeri. În Politik.on, Radu Iacoban focalizează asupra acestui unic moment de întâlnire dintre cele două specii, politicieni şi cetăţeni votanţi, şi îl developează cu mult cinism, dar şi cu oarecare duioşie.

Campania electorală e, de fapt, un grotesc show tv, melanj de varietăţi şi Surprize, surprize, un show pre-fabricat, lipsit de cea mai mică urmă de autenticitate. Andreea Vasile, Letiţia Vlădescu şi Ionuţ Grama sunt consultanţii de campanie, acele personaje curea de transmisie dintre specii, care, în calitate de regizori ai spectacolului, ştiu exact cât şi cum trebuie livrat publicului pentru obţinerea votului. Cândva un cetăţean oarecare, onorabil, timid şi confuz, un fel de Spirache Necşulescu (Titanic Vals) reloaded, Lucian Iftime devine candidatul-standard, politicianul care nu se da înapoi de la o nici gargară şi a cărui pactizare discretă cu feluriţi donatori de fonduri îi asigură un proxim mandat de primar 100% corupt. Asta însă nu-i va diminua numărul de fani. Până la urmă, spectacolul tv există şi ia amploare de la o campanie la alta pentru că are succes la public.

Chipurile celor patru personaje sunt acoperite, în proporţii variabile, de pudră albă. Producerea falsului descris mai sus duce la desfigurarea falsificatorilor. Fiecare are în spate o istorie personală, o colecţie de sentimente, angoase, ambiţii şi vise. În viaţă profesională, produc minciună, pentru că asta li se pare singură şansă de succes. În viaţă personală, se lasă pe mâna modelor, fiţelor şi tendinţelor, abandonându-se pe sine, pentru că asta li se pare singură cale spre fericire.

Până la urmă, indiferent că e vorba de vot, de carieră ori de viaţa intimă, oamenii se lasă seduşi de show-uri pline de paiete şi sclipici. Textul subtil şi deştept al lui Iacoban ne spune că felul hidos în care arată politica e doar una dintre formele de manifestare ale unei boli infinit mai grave şi mai larg răspândite decât am fi tentaţi să credem.
 
POINT & Pro Drama
Politik.on
Text & Regie: Radu Iacoban
Costume: Mihaela Ularu
Video: Tudor Prodan
Actori: Ionuţ Grama, Andreea Vasile, Letiţia Vlădescu, Lucian Iftime
 

Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 26 iunie. 

Foto: Andrei Runcanu

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK