Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 12-18 iunie

De Scena9

Publicat pe 12 iunie 2017

E cald, e frumos, sunt filme la terasă și plimbări prin oraș. Sunt concerte, dezbateri, piese de teatru, festivaluri și vreme bună. Redactorii Scena9 ți-au ales din nou, pe sprânceană, evenimente la care s-ar duce și ei (dacă le-ar prisosi timpul :)). Îți recomandăm, pe semnătură, chestii mișto de făcut săptămâna asta prin oraș. Nu-s alese la-ntâmplare, sunt cele pentru care noi credem că merită să-ți faci un pic de timp. Hai!

Documentare plimbate & arhitectură comunistă, de la Vlad Odobescu

Caravana Docuart la Cinema Muzeul Țăranului, MȚR, București, 15-16 iunie

E lucru rar să vezi documentare în cinematografele românești, de aceea o inițiativă care le poartă prin țară merită susținută. Caravana Docuart, o extensie a Bucharest Docuart Fest (BDF), încheie traseul care a început în martie cu Brașovul și a trecut prin case de cultură, cinematografe și centre culturale din Vălenii de Munte, Târgu Jiu, Arad, Satu Mare, Cluj, Timișoara sau Mărășești. Joi și vineri, vor fi prezentate documentare premiate la ediția de anul trecut a BDF. Intrarea este liberă, iar o parte dintre proiecții vor fi urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.

Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960, ​sediul Uniunii Arhitecților din România, București, marți, 13 iunie, ora 17.00

Când ne gândim la patrimoniul arhitectonic al Bucureștiului, primele clădiri care ne vin în minte sunt, de obicei, dintre cele ridicate înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. S-a construit însă mult și bine și după aceea, mai ales în primele decenii de comunism. Apariția cărții „Arhitectură și urbanism în România anilor 1944-1960” a arhitectei Irina Tulbure e o bună ocazie pentru a discuta despre recunoașterea, asumarea și conservarea unei moșteniri adesea ignorate a orașului.  

Documentarul „Ultimul căldărar” de Elena Stancu & Cosmin Bumbuț, va fi proiectat pe 16 iunie, în cadrul Caravanei Docuart

Intersecție cu poezie și o altfel de salată de vară, de la Luiza Vasiliu

Intersecțiile de miercuri 10. Vasile Leac, Rezidența BRD-Scena9, miercuri, 14 iunie, ora 20.00

Duci ceasul la ochi, pleoapele clipesc peste ácele ceasului – de câte ori clipesc într-un minut? te plimbi în cerc, loveşti cu pantoful, îţi pipăi lucrurile din buzunar: chei, post-it-uri (Post it e istoria ta personală; recunoaşti uşor un corporatist: cămaşă albă, pantaloni negri, închis într-un office, în faţa monitorului decorat cu post-it-uri. Dacă aceste post-it-uri ar fi adunate în plicuri, îndosariate pe douăzeci de ani, am putea citi istoria unui individ, o istorie formată din „trebuie să”.

Aceste bilete colorate sunt opera ta, viaţa ta de zi cu zi, viaţa ta de artist), agenda, portofelul cu fotografia preferată; îţi ridici gulerul (gulerul e mereu ridicat când aştepţi), faci cîteva scheme, fiţe de macho blazat, tragi de manşete, te scarpini în urechi (scoţi clei, culoare), ai făcut-o şi de data asta de oaie.
Vine dracu. Pleci. 

(fragment din „Când aștepți faci”, de Vasile Leac)

A doua conferință despre poezie de la Intersecțiile de miercuri e susținută de foarte specialul și etern suprinzătorul Vasile Leac. „Confuzie și manipulare” sau despre unde ajunge poetul în viața lui de poet și despre cîte șanse are poezia să ne manipuleze. Pam pam.

O altfel de salată de vară (în stil iugoslav), Colegiul Noua Europă (Plantelor, 21), joi, 15 iunie, ora 17.00

Trei scriitori unul și unul - Daša Drndić (Croația - Daša, o femeie-forță-a-naturii,  a scris Trieste, un roman amețitor despre Holocaust, care nu-i tradus la noi, dar despre care poți citi o cronică în New York Times), Dragan Velikić (Serbia - citește interviul ăsta despre cum poți transforma tăcerea în literatură) și Filip Florian (România) - vorbesc despre literatură, prietenie, război, drame și mârșăviile oamenilor. *Întâlnirea se va desfășura în limba engleză.

 

Coaliția pentru filosofie practică, de la Andra Matzal

Workshopul de etică aplicată București-Oxford, 12-14 iunie, Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București

Într-un context în care o mare parte a omenirii se comportă de parc-ar avea aproape numai răspunsuri și nicio întrebare, e important să dăm refreshuri pentru ceea ce ar părea certitudini. „Este schimbarea climatică cea mai importantă provocare morală a secolului nostru?” sau ”Cum putem controla algoritmii care ne guvernează viața digitală?” sunt doar două dintre posibilele puncte de pornire pentru a încerca să-nțelegem mai bine dilemele și ambuitățile lumii-n care trăim, în loc să aderăm la poziții de nezdruncinat. Alături de ele, invitații workshopului de filosofie practică ce se va-ntâmpla zilele-astea la București, pun pe masă și alte întrebări cu ale căror răspunsuri măsurăm realitatea. Sunt convinsă că cei peste 15 cercetători în filosofie de la universitățile Oxford și București sunt partenerii perfecți de discuție, care să ne-amintească la ce folosesc întrebările și să ne dea destul material de gândit. Programul workshopului, aici, iar aici, programul cursurilor deschise.

Filosoful și bioeticianul Julian Savulescu va fi unul dintre invitații workshopului

Teatru despre rasism made in Ro, de la Ionuț Dulămiță

Spectacolul albastru/portocaliu, Centru de Teatru Edicațional Replika, București, 16-17 iunie, ora 19.00

O piesă a trupei Giuvlipen - care face activism rom - despre rasism și etică în sistemul medical românesc: După o lună petrecută la psihiatrie, Ghilda vrea să plece. Un doctor tânăr, convins că mai are nevoie de îngirijire medicală, vrea s-o țină forțat în spital. Șeful de secție, însă, crede că oameni ca Gilda nu pot fi ajutați și că taxele contribuabililor se irosesc pe internarea celor ca ea. Femeia ajunge captiva unui scenariu în care se ciocnesc etnia, sănătatea mintală și etica medicală.

 

Filme la terasă + treburi cetățenești, de la Ioana Pelehatăi 

Kinogarten: Gegen die Wand (2004), Manasia Hub, București, miercuri, 14 iunie, de la ora 9.30

Miercuri seara nici c-ar putea să-mi fie mai simplu să decid unde ies: în unul dintre locurile mele preferate din București se proiectează unul dintre filmele mele preferate -  Gegen die Wand / Head On (2004), regizat de Fatih Akin. De altfel, cu proiecția asta, Manasia Hub & Bucateria inaugurează o serie de proiecții de filme selectate de Serghei Rugasky, pe care ai putut să-l citești și la noi pe teme cinematografice. Eu o să-ți spun doar că la Bucateria în seara respectivă e Spaghetti Night (adică se mănâncă paste, yay); despre film îl las mai bine pe Serghei să-ți povestească:

„Dragostea este un carusel, ești mereu într-un cerc, dar tu ai doar un cal de lemn. Dacă iubirea ar fi lucru ușor, toată lumea ar fi îndrăgostită. Dragostea e o chestie de precizie, uneori chiar milimetrică, iar lucrurile pur și simplu nu se aliniază cum trebuie la momentul potrivit. Mai ales când ești o turcoaică cu părinți conservatori, care își dorește să guste din plăcerile vieții, iar el e un dezastru ambulant încă blocat în trecut. Singura relație posibilă e un joc de șah sentimental unde gânditul cu trei mutări înainte e contraproductiv, unde falia dintre parteneri nu pare niciodată să se îngusteze.”

Trailerul filmului „Gegen die Wand” (2004), r. Fatih Akim

Rooftop Cinema: Warm Up Filmul de Piatra, DESCHIS Gastrobar, București, joi, 15 iunie, de la ora 9

Joi poți să continui tot cu filme la terasă, dacă ți-a plăcut miercuri. Selectorul de scurtmetraje de la ShortsUP, Alexandra Safriuc, ți-a ales o serie de filme scurte. Se proiectează pe acoperiș la DESCHIS Gastrobar și-s filmele premiate anul trecut la Filmul de Piatra  – un festival organizat exclusiv de voluntari la Piatra Neamț, ajuns în 2017 la ediția a zecea (27-30 iulie). Scurtmetraje românești, aer liber, good times&chill.

Tura de după serviciu, volum4-Hecate, București, joi, 15 iunie, de la ora 19

Joi, la pub-librăria volum4-Hecate, se întâmplă și distracție și treburi serioase. Distracția: un pahar, niște dans, o bârfă-două. Serioasele: lansarea numărului 17 din Gazeta de Artă Politică, care-i despre muncă și condiții de muncă în România. În plus, se anunță textele câștigătoare de la Serviciul de scrieri – un concurs de texte pe aceleași teme mai sus menționate, organizat în cadrul campaniei Servici’ ușor, și jurizat de jurnaliștii Luiza Vasiliu, Sidonia Bogdan, Florin Poenaru, Costi Rogozanu, Mihai Radu, Tudor Mușat. Cum treaba asta cu munca ne vizează direct pe absolut toți, sunt curioasă ce texte a ales juriul să premieze la concurs.

Împreună pentru Teatrul de Vară Bazilescu, sâmbătă, 17 iunie, de la ora 10 la ora 14, în Parcul Bazilescu din Bucureștii Noi

Sâmbătă mă duc să fac ceva util (sper) pentru locul care mi-e cel mai drag în cartierul în care locuiește familia mea de vreo trei generații. „Grupul de inițiativă Civică - GIC Bucureștii Noi” a organizat o serie de activități pentru cetățeni și copiii lor (un colț de istorie al cartierului, un atelier de pictură pentru copii, o hartă interactivă ș.a.). În plus, se pregătește o dezbatere pe care Primăria Municipiului București a promis c-o s-o țină cu societatea civilă din cartier. O să ne întrebe, cică, ce vrem să se-ntâmple cu minunatul Teatru de Vară din parc, lăsat în paragină de 20+ ani. Poate vrem să ne construiască un mall în locul lui. Sau poate nu :)


Fotografie principală de Vlad Catană, de la Intersecțiile de miercuri

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK