Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 13-19 martie

De Scena 9

Publicat pe 13 martie 2017

One World Romania – Festivalul internațional de film documentar și drepturile omului, București (Cinema Eforie, Studio, Elvire Popesco, Sala Horia Bernea – Muzeul Țăranului Român), 13-19 martie

Peste 60 de filme documentare care urmăresc problemele, dilemele și întrebările lumii în care trăim, vor rula pe ecranele a patru cinematografe din București. Ca să vă orientați mai bine, am făcut o selecție de 8 recomandări și așteptăm la schimb sugestiile voastre. În afară de filme, One World, cel mai important festival de documentare din București și cel mai mare eveniment din România dedicat drepturilor omului, propune o serie de dezbateri la Rezidența Scena9, o expoziție de fotografie și multe alte evenimente pe care le găsiți în program. Marți seară, vă așteptăm la ora 20:30, la Cinema Union, îmăreună cu regizorul Jan Gassmann, la proiecția documentarului Europe, She Loves, adoptat de Scena9 la ediția cu numărul zece a One World. Tot mâine, de la aceeași oră, la cinema Muzeul Țăranului Român va avea loc proiecția documentarului work-in-progress Țara Moartă, a regizorului Radu Jude, despe colecția de fotografie de epocă a lui Costică Acsinte.

Dans Dans la Jazz Nouveau, Control Club, București, 13 martie, ora 20

Dans Dans înseamnă Bert Dockx – chitară, Frederic Jacques – bas și Steven Cassiers – percuții.  Astă-seară, la Control, trioul belgian își va prezenta cel mai nou album, Sand, înregistrat într-un mic studio, în doar 4 zile. Se va lăsa cu jazz care invită multe alte stiluri muzicale.

Vernisajul expoziției Human Extension Victor Fota - Aural Eye, Galeria Galateca, București, 14 martie, ora 19

Timp de o săptămână, studioul de video-mapping Aural Eye va anima lucrările artistului Vitcor Fota prin proiecții de lumină construite pe detaliile fiecărui tablou. Expoziția conținând tablourile va rămâne deschisă până pe 6 aprilie.

Tara Skurtu lansează „Skurtu, România”, Cărturești Verona, București, 14 martie, ora 19

Poeta americană Tara Skurtu, câștigătoare a două burse Fulbright și a două premii acordate de Academy of American Poets, vine la București împreună cu Radu Vancu, traducătorul volumului „Skurtu, România”, publicat în 2016 la editura bistrițeană Charmides. De câțiva ani, Tara Skurtu locuiește la Brașov, unde predă scriere creativă. Cum arată o zi de scriitor pentru Tara, vedeți aici.

Like CNDB - Europium | performance de RootlessRoot, Teatrul Odeon, București, 15 martie, ora 19

Europium e un spectacol în care dansul contemporan spune o poveste despre lumea occidentală a acestui moment. Deși fondatorii companiei RootlessRoot provin din țări diferite, Grecia și Slovacia, background-ul lor european, le asigură un limbaj comun. Într-un context din ce în ce mai tulbure, cu exces de cuvinte, corpul în mișcare dă de gândit pe marginea unor teme actuale, la care, indiferent unde ne-am afla pe harta Europei, reflectăm cu toții într-un prezent agitat.

Femeia la carte, Cărturești Verona, 16 martie, ora 19

Maraton de lectură la feminin, cu Elena Vlădăreanu, Angela Marinescu, Nora Iuga, Simona Popescu, Simona Sora, Bianca Burța-Cernat și Gabriela Adameșteanu.

Istorii în istorie, Casa Filipescu Cesianu, București, 17 martie, ora 18

Cât de importantă este predarea istoriei și înțelegerea trecutului, pentru modelarea prezentului și a viitorului. Întâlnirea, organizată în cadrul proiectului „Susține cultura în educație”, e o invitație la discuție pornind de la câteva întrebări importante: „Ce inițiative artistice și pedagogice care mediază înțelegerea Istoriei prin istorii personale sensibile la diferențele sociale, culturale, economice cunoaștem și care sunt criteriile care le fac să fie de impact? Cum pot sprijini arta și patrimoniul educația despre trecut în spiritul aprecierii diversității și comportamentului democratic? Prin ce fel de tactici și strategii de pedagogie artistică putem face ca istoria să își flexibilizează teritoriul de narațiune a puterii dominante?” Sunt invitate Mihaela Michailov (dramaturg și educator cultural), Camelia Badea (profesoară de istorie) și Anca Yastremskyi (muzeograf, Muzeul Municipiului București).

Lansare de carte și expoziție LEA Rasovszky / Dig the InbetweenGaleria Mobius, București, 17 martie, ora 19

Dig the Inbetween, cartea artistei Lea Rasovszky, recent publicată la Editura Vellant, în colaborare cu graficianul Larisa Sitar și curatoarea Diana Marincu, e o invitație în „laboratorul” creativ al Leei. Lansarea cărții va fi urmată de o petrecere cu tema „Apocalipsa după Disney”, la care invitații sunt invitați să-și lase imaginația să meargă pe urmele unui „infern de pluș”. Fie că rămâneți la nu la petrecere, mergeți să răsfoiți cartea de artist, unde vă așteaptă toate personajele și gândurile fixate în lucrările uneia dintre cele mai importante tinere artiste contemporane din România. 

Lansare de carte Rostogol merge acasă, de Lavinia Braniște, J’ai Bistrot, București, 19 martie, ora 12

Deși pe scriitoarea Lavinia Braniște o cunoaștem mai bine din prozele ei scurte și din romanul Interior zero, Lavinia e și autoare de literatură pentru copii. Duminică, Rostogol merge acasă, cea mai nouă poveste a ei pentru copii, va fi prilej de discuții interactive cu cea care a creat aceste personaje și de workshop în urma căruia veți putea pleca acasă cu câte un purceluș hand made.

Foto: Secvență din spectacolul „Europium”. Autor: Mike Rafail

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK