Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 9-15 octombrie

De Scena 9

Publicat pe 9 octombrie 2017

Oricât am fi de ocupați, cu puțin efort ne putem face un pic de timp să ieșim din propriile carapace, ca să plonjăm direct în lumile ieșite de sub alte carapace. Așa că, la început de săptămână, am cotrăbăit prin evenimentele culturale care se-ntâmplă lângă noi zilele-astea, și-am făcut o selecție de recomandări. Aveți din ce alege și, dacă punem la socoteală că accesul la cele mai multe evenimente este liber, atunci aproape nimic nu vă mai poate sta în cale.

 

Grădini și vecini, de la Vlad 

În căutarea grădinii perfecte, Cinema Elvira Popescu, București, marți, 10 octombrie, ora 18.00

Agricultura intensivă ne umple azi farfuriile. „În prezent, ne asigurăm 75% din hrană cu doar 12 plante și 5 animale. Modul în care ne cultivăm alimentele omoară biodiversitatea, afectează mediul și ne condamnă la o dietă sărăcăcioasă. Se poate însă și altfel?”, se întreabă autorii documentarului „În căutarea grădinii perfecte”, realizat de Green Report, în colaborare cu Homemade Video Production și Kultivă. Documentarul e prezentat în premieră în cadrul GreenTech Film Festival, desfășurat în perioada 9-12 octombrie.  

Weekendul în fața blocului #2, Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, București, sâmbătă, 14 octombrie, de la ora 11.00

În ziua de azi, să-ți cunoști vecinii de bloc e lucru rar în București. Captivați de ecranele telefoanelor, prinși mereu între munci și ieșiri la bere în centru, abia schimbăm câte-un bună ziua cu cei cu care ne intersectăm uneori prin lift. Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu le propune locuitorilor din zonă o zi „excentrică”, care ar începe la un ceai sau o cafea cu vecinii, în grădina Blocului Romfilatelia, aflat pe strada Ion Câmpineanu, nr. 7-9. Va fi o ocazie să afle mai multe unii despre alții, dar și despre istoria cartierului. Sunt programate apoi ateliere creative pentru copii, o sesiune de grădinărit urban alături de specialiști, o colectă caritabilă de rechizite, jocuri și cărți pentru copiii din satul Petrișu, județul Giurgiu și o colectă de ulei uzat. În tot acest timp, realizare pictură murală care să evoce existența în zonă a Bisericii Brezoianu, artistul și arhitectul Lucian Sandu Milea va lucra la o pictură murală care va evoca vremurile în care Biserica Brezoianu se afla în acest loc.

Jazz și film, de la Luiza

Kinga Glyk Trio la Jazz Nouveau, Club Control, luni, 9 octombrie, de la 20.00

Mai rar o femeie basist, lider de trio de jazz-blues-funk. Mai rar o femeie de 20 de ani ținând un întreg concert în palmele ei. Kinga Glyk e considerată una dintre cele mai promițătoare muziciene ale jazz-ului polonez, chestie care e o carte de vizită senzațională, având în vedere bogăția jazz-ului polonez în ultimii ani. Așa că mergeți diseară în Control, pentru un pic de funk care să vă-ncălzească sângele de toamnă.

Cineclub Queer - „Oberst Redl” (r. István Szabó, 1985), Cinema Union, joi, 12 octombrie, de la 19.00

Recomand cu ambele mâini toate proiecțiile din cadrul Cineclubului Queer. În primul rând, pentru că nu-i un moment mai bun ca să discutăm despre reprezentarea identității LGBT în artă, și-apoi pentru că organizatorii s-au străduit să dezgroape bijuterii cinematografice care stăteau ascunse în arhivă. „Oberst Redl” e un film care a luat Premiul Juriului la Cannes în 1985 și care e inspirat din povestea unui colonel și-a sinuciderii lui controversate.4

Artă cât se poate de vie, din cartier, în galerie, de la Andra

Vernisajul expoziției Anders Krisar, Galeria Mobius, București, 12 octombrie, ora 19

Anders Krisar e genul de artist ale cărui lucrări te bântuie multă vreme după ce le-ai văzut. Și asta, fiindcă, atât în fotografie, cât și în sculptură, operează cu obiecte de o perfecțiune neliniștitoare, care aparține unei alte lumi. Krisar, unul dintre cei mai importanți artiști suedezi contemporani, lucrează mult în jurul temelor și formelor legate de corp. Pe acestea din urmă, le rafinează cu obsesie pentru detalii, până când ajung să semene mai degrabă cu niște idei abstracte și în același timp materiale. Expoziția lui de la Mobius, curatoriată de Anton Svyatsky (SUA) se anunță genul ăla de întâlnire care pune rațiunea în dificultate și face loc unor instrumente de descifrare a lumii care aduc mai mult cu cele pe care le activează poezia, așa că, în loc să mergeți direct acasă când ieșiți de la job, faceți un detur la galerie, să fentați un pic realitatea imediată.

Lucrare realizată pe acoperișul unor blocuri din cartierul Pantelimon, în cadrul proiectului de la Make A Point

Zilele Uriași de Pantelimon, Make a Point, București, 13-15 octombrie

Dacă toate cartierele-dormitor în care trăim ar avea parte de oameni care să le poarte de grijă așa cum face cei de la Make A Point în Pantelimonul bucureștean, cu siguranță locuitorii lor ar ieși un pic mai voioși din casă și-ar privi mai mult împrejur. După ce a transformat Turnul de Apă de la Postăvăria Română în Turn de Artă, și-a creat un landmark vizual între blocurile și fostele uzine cenușii, inițiativa Make a Point organizează zilele-astea primul eveniment comunitar de street art din România. La Zilele Uriași de Pantelimon, vin din tot feluri de colțuri ale lumii artiști numai unul și-unul, recunoscuți pentru felul în care schimbă la față spațiul public. Printre ei, îi găsiți pe britanicul Moose (care face reverse graffiti pe ziduri murdare), francezii Ella & Pitr (autorii celui mai mare mural din lume), italianul Biancoshock (cu care-am povestit aici despre efemerism și artă publică independentă), fotojurnalista americană Martha Cooper (fără de care istoria street art-ului ar fi fost incompletă) și Robert Obert, artistul român care a pus pe picioare Profeția urbană. Mergeți zilele-astea în Pantelimon, să vedeți cum poveștile primite de la locuitorii din cartier s-au transformat în street art, pe ziduri, acoperișuri de blocuri și alte cotloane, și cum ar putea arăta spațiul public dacă arta ar ajunge mai des la el.

Teatru social și arte proaspăt ieșite din școală, de la Ionuț

Spectacolul ’90, MACAZ - Bar Teatru Coop., București, 13 octombrie, ora 19.00

Cinci actori și actrițe care au acum vârstele pe care le aveau părinții lor în 1990 - Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean și Andrei Șerban - reevaluează, în regia lui David Schwartz, perioada post-socialistă prin amintiri personale și istorii de familie, în care se implică emoțional și de care se distanțează critic. În spatele poveștilor lor, urmărim reconfigurarea radicală a societății românești – de la rescrierea în cheie anticomunistă a biografiilor elitei intelectuale și academice, la privatizarea locuințelor; de la mirajul aventurilor antreprenoriale, la degradarea vieții muncitorilor și angajaților la stat. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare - pe care o puteți face aici.

Diploma 2017, București, 6-15 octombrie

Un festival dedicat absolvenților de facultăți creative, cu expoziții din sfera artelor plastice și artelor aplicate (ce pot fi vizitate la Palatul Știrbei) & audiții și evenimente destinate artelor scenei (și găzduite de teatrul Apollo 111 și cafeneaua The Institute). În meniu e și o selecție de filme de la absolvenți ai facultăților de film din București, făcută împreună cu festivalul Bucharest Film Awards, ce va fi prezentată în data de 13 octombrie (ora 19) la The Institute. Expozițiile vor fi deschise de luni până vineri, între orele 12-21 și sâmbătă-duminică, între orele 10-21. Mai multe detalii, aici.

Foto main: Lucrarea Half Girl (Left), de Anders Krisar

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK