Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 14-20 noiembrie

De Scena 9

Publicat pe 14 noiembrie 2016

Săptămâna asta, ar fi cazul să luăm niște vitamine, ca să putem face față tuturor evenimentelor unde ar fi interesant să ajungem. Expoziții de artă contemporană și fotografie documentară, dezbateri și filme documentare despre oraș, muzică liberă și ecologie, numai bine cât să ne încălzim pentru un marș de solidaritate cu cei din comunitatea LGBT. Bonus: 5 zile de târg de carte. 

 

Expoziție Dispariția tehnologiei, ODD (Strada Șelari nr 13), București, vernisaj 15 noiembrie, ora 19

Dacă tot ni se pare că scenariile din Black Mirror sunt mai aproape oricând de realitatea de zi cu zi, expoziția Dispariția tehnologiei, curatoriată de Mircea Nicolae, trebuie pusă pe harta acestei săptămâni. Cele trei artiste invitate, Mihaela Drăgan, Nona Inescu și Veda Popovici, pun în discuție tehnologia din trei puncte de vedere: legătura acesteia cu sfârșiturile posibile ale lumii, felul în care tehno-inovațiile redefinesc constant distincția natură-cultură și modul în care tehnologia informației contribuie la scrierea istoriei. De partea tehnică a expoziției este responsabil Modulab.

Lansarea Ghidului „Lecțiile patrimoniului. Scenarii educaţionale”, Biblioteca Națională a României, București, 15 noiembrie, ora 18

În contextul în care legea educației susține că în școală e importantă formarea de competențe sociale și civice, mai multe organizații neguvernamentale au pus la punct un proiect care să încurajeze deschiderea curiozității elevilor către patrimoniul cultural. Dacă până acum artele și patrimoniul au fost complet inexistente în programa școlară, acest ghid își propune să le facă, încet, încet, loc în clasele și interesele copiilor.

Vernisaj Centrul de fotografie documentară, Amzei Makers Market (Piața Amzei nr. 13), București, 15 noiembrie, ora 18:30

Deși fotografia documentară a avut parte în ultimii ani de o înviorare îmbucurătoare în România, spațiile și evenimentele dedicate exclusiv acestui tip de fotografie sunt extrem de puține. Așa că lansarea Centrului de fotografie documentară e o veste necesară, iar lansarea lui printr-o expoziție colectivă unde-i putem vedea pe unii din cei mai activi fotografi români ai momentului, e de neratat. Expoziția, care va fi deschisă până pe 28 noiembrie, cuprinde următoarele proiecte: Cosmin Bumbuț – „Lipsă locuință", Petruț Călinescu – „Marea Neagră" (capitol nou, 2016), Ioana Cîrlig și Marin Raica – „Zâne" (capitol nou, 2016), Dani Ghercă – „Diagrama unei utopii", Ciprian Hord – „Out of the Dark", Bogdan Girbovan și Michele Bressan – „R.A.P.I. Underground", Andrei Nacu – „În grădina uitată timpul este un hoț", Alex Tomazatos – „Delta".

Conferința „Think Green. Energia verde în casele noastre”, Seneca Anticafe (Str. Ion Mincu nr. 1), București, 15 noiembrie, ora 19

Cu toții știim că energiile regenerabile ne pot ajuta să curățăm un pic din mizeria pe care am făcut-o cam în orice colț al planetei, dar puțini știm cât e de greu să fii prietenos cu mediul în România lui 2016. În loc să sprijine cetățenii să-și poată face locuințele mai verzi, legislația actuală e specializată în a pune bețe-n roate. Dezbaterea organizată de Think Outside the Box și Asociația SNK aduce la aceeași masă oameni care au reușit, în ciuda piedicilor, să creeze modele de locuințe cu soluții energetice alternative, pentru a ne ajuta să înțelegem de ce legea nu e un aliat și, mai ales, ce putem face pentru a schimba situația.

Expoziția „Lupii, bă”, a artistului Marian Zidaru, H’Art Apendix (Calea Victoriei 91-93), București, 15 noiembrie, ora 19

Din prezentarea evenimentului, alfăm doar că „în folclorul sub-urban, expresia Lupii Băăă! are conotații diverse și este folosită în genere de comunitatea ascultătorilor de manele.[…] Expresia este folosită cu mare emoție și entuziasm în special în momentele culminante ale unei nunții, botez, cumetrie, când petrecăreții de cele mai multe ori amețiți bine de alcool și de versurile de victorie asupra dușmanilor, strigă către comeseni și lăutari”. Chiar dacă nu e prea clar cum se leagă expresia asta cu lucrările lui Marian Zidaru, numele artistului e de-ajuns să ne trimită la galeria H’Art Apendix, fiindcă lucrările lui sunt întotdeauna pline de înțelesuri care asigură material de gândire pe timp îndelungat. Expoziția e curatoriată de Erwin Kessler.

Urban Eye Film Festival, Cinema Elvira Popescu, Cinema Eforie, București, 16-20 noiembrie

De cele mai multe ori, iubim să urâm orașele în care locuim, dar tocmai tensiunea asta ne face să ne dorim ca orașele să fie mai prietenoase cu locuitorii lor și, în cazurile fericite, să ne și implicăm în procesul ăsta. Cea de-a treia ediție Urban Eye aduce pe ecrane filme documentare cu și despre spațiile pe care le locuim și le modelăm împreună. Anul acesta, cele patru teme explorate în filme vor fi Memorie, Acasă, Apa și Portrete de Arhitecți. Mai multe despre filmele din program, aici: http://urbaneye.ro/festival-2016/.

Bienala de Artă de la Veneția. Ce și cum, Muzeul Național de Artă Contemporană, București, 16 noiembrie, ora 19

Lansarea concursului de proiecte pentru Bienala de Artă de la Veneția 2017 e precedată de o discuție despre schimbările regulamentului legat de procesul de selecție, dar și despre rolul Bienalei, cel mai influent eveniment artistic al lumii contemporane. La discuție, vor participa reprezentanți ai Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, Institutului Cultural Român și Muzeului Național de Artă Contemporană.

Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, Pavilionul Central Romexpo, București, 16-20 noiembrie

Gaudeamus a ajuns la al 23-lea an în care îi aduce împreună pe editori și cititori, pentru câteva zile în care pentru atenția publicului se va duce o mare bătălie de evenimente și lansări de carte. La târg, găsiți ca de obicei toate noutățile editoriale, sesiuni de autografe și întâlniri cu cititorii. Ca să nu vă rătăciți, pregătim recomandări pentru fiecare zi de târg și vă așteptăm la standul Scena9.

Lansarea albumului Dublu/G[ili]M[ocanu], Cărturești Carusel, București, 17 noiembrie, ora 19

Gili Mocanu este unul din cei mai importanți artiști contemporani români, iar lucrările lui, a căror marcă înregistrată e un limbaj abstract care te pune față în față cu un spațiu mental nou, au o geografie personală foarte puternică. Albumul Dublu cuprinde o selecție reprezentativă din opera lui, însoțită de texte care „învelesc” imaginea. „Textul nu este despre duhuri, reproducerile nu sunt lucrări, albumul nu conține artă. Restul speculațiilor și direcțiilor interpretative aparțin celor care își vor dedica un timp pentru a reflecta în fața originalului asupra relației lor personale cu imaginea lumii, a sinelui și a artei,” arată organizatorii evenimentului.

Concert Brie / Miron / Coțac / Stoica Quartet, Jazz Book (str. Carol Davila nr. 1), București, 18 noiembrie, ora 20:30

Patru muzicieni foarte tineri, care se joacă liber printre sunete, pregătesc o sesiune de exorcizare a imaginației, pe bază de chitară (Sian Brie), voce (Diana Miron), baterie (Victor Stoica) și contrabas (Laurențiu Coțac). Dacă de regulă ei se plimbă între free jazz și muzică clasică contemporană, de data asta vor lăsa genurile să-și facă de cap, trecând de la latino, la swing, la balade sau bepop.

Marșul „Dumnezeu nu face politică”, Piața Romană, București, 19 noiembrie, ora 14

În contextul în care Coaliția pentru Familie a făcut presiuni din ce în ce mai mari pentru modificarea constituției, astfel încât familia să fie acceptatată strict ca uniune între bărbat și femeie, drepturile miniorităților sexuale sunt grav amenințate. Pe 19 noiembrie, în Piața Romană (colț cu str. Căderea Bastiliei) va avea loc un marș de solidaritate cu comunitatea LGBT, a cărui miză este să transmită politicienilor că drepturile cetățenilor nu sunt facultative și că egalitatea nu e doar un slogan de campanie electorală.

Foto main: Imagine din documentarul „Babushkas of Chernobyl”, proiectat în cadrul festivalului Urban Eye

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK