Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 2-8 octombrie

De Scena 9

Publicat pe 2 octombrie 2017

A venit, a venit toamna - dar asta nu-nseamnă câtuși de puțin că a trecut vremea festivalurilor și a concertelor, a conferințelor și proiecțiilor de film. Săptămâna asta mergem la Iași și la Arad, în Control și la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu” și vă propunem să ne însoțiți și voi.

Cărți și documentare în festival, de la Ioana Pelehatăi

FILIT 2017 – Festivalul internațional de literatură și traducere, Iași, 4-8 octombrie

Plec la Iași și abia aștept. FILIT e la a cincea ediție, eu voi fi pentru prima oară în dulcele târg, la un festival ale cărui prime patru ediții au adunat 600+ invitați, 400+ evenimente literare, 60.000 de participanţi în public, 400 de voluntari și 200 jurnaliști români și străini acreditați. Mare festival mare, iar ediția de anul ăsta se anunță de-a dreptul colosală. Vine Jeff Lindsay, „tatăl” personajului Dexter, din serialul cu același nume. Vin traducători din zece țări, să discute viitorul literaturii românești pe piața internațională și munca traducerii în Europa de azi. Vin zeci de scriitori români – o să las aici un eșantion aleatoriu și nici pe departe complet: Dan Alexe, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Tudor Ganea, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lavinia Bălulescu, Emil Brumaru, Dan Coman, Vlad Drăgoi, Mugur Grosu, Claudiu Komartin, Vlad Moldovan, Tara Skurtu, Răzvan Țupa, Mihail Vakulovski, Paul Vinicius, Sebastian A. Corn, Michael Haulică, Florin Bican, Ioana Nicolae, Adina Popescu, Iulian Tănase și Jan Cornelius.

La FILIT 2017 vine și laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000, Gao Xingjian, și vine și Jonathan Coe. Mircea Cărtărescu stă de vorbă într-o seară cu Olga Tokarczuk. Și, îndrăznesc să spun, mai important decât orice altceva: vine Svetlana Aleksievici, câștigătoarea Nobelului pentru literatură din 2015, scriitoarea care a dat glas unor sute de voci neauzite din istoria recentă a Rusiei, a Uniunii Sovietice și-a Europei liminale. Iar Scena9 va sta de vorbă cu ea. Stați pe-aproape, revin cu vești de la FILIT :)

Festivalul de film documentar fARAD, ediția 4, Cinema Arta și Cinematograful Grădiște, Arad, 4-8 octombrie

Am fost anul trecut la fARAD, festivalul de film documentar a cărui directoare artistică este regizoarea Mona Nicoară – iar selecția filmelor mi s-a părut impecabilă. Sunt fan documentar și am avut de unde alege, dar programul nu ignora nici nevoile publicului larg din frumosul oraș bănățean. Tema de anul ăsta e celebritatea, iar filmele selectate o declină în cele mai diverse feluri: de la riscurile de a fi vedetă în Coreea de Nord, la relația dintre celebritate și singurătate, la ascensiunea spre culmile gloriei în muzica pop sau în fotbalul american. Festivalul se deschide cu filmul Risc, al Laurei Poitras - cea care a câștigat Oscarul pentru CitizenFour, un documentar despre Edward Snowden. Risc pare să fie, la rândul lui, un portret al lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks. De fapt, tot despre plasa celebrității și pericolul de a cădea în ea vorbește.

Bonus: anul ăsta la fARAD poți să vezi și cel mai bun documentar despre rasism și politică americană pe care l-am văzut eu în ultimii ani – I Am Not Your Negro (2016, r. Raoul Peck). O fi Aradul departe pentru noi, regățenii, dar dacă e vreun festival care să merite deplasarea, sigur e fARAD.

Un concert și-o noapte albă, de la Luiza Vasiliu

Concert Notwist în Control, București, joi, 5 octombrie, de la 21.00

Îmi plac Notwist pentru neliniștea întunecată cu care-și hrănesc piesele, până ajung ca niște planete grăsuțe care orbitează în jurul patului tău, în nopțile de iarnă. Post rock, electrica, contemporary classical, indie rock, toate amestecate într-o textură densă de teamă și voluptate. Nu i-am văzut niciodată live, dar par că sună bine:

Live din 2015 la Paris:

Noaptea Albă a Galeriilor, București, Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Petrila, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara, vineri, 6 octombrie, de la 19.00 până la 3 dimineața

12 orașe, o noapte, zeci de trasee de artă contemporană. La București vine Petrila, sub forma expoziției „O călătorie spre buricul pământului”, care va fi deschisă publicului timp de o lună, la Rezidența BRD Scena9 (la București ai de ales între nici mai mult, nici mai puțin de 73 de spații!). La Arad, vine Cristi Puiu, cu expoziția de fotografie „Sieranevada”, la Iași poți să vezi ateliere de artiști și „Noi naționalisme în inima Europei”, la Brașov te-așteaptă „Balada unui om prost”, expoziția artistului Mihai Iepure-Gorski (căruia Ionuț Cioană, criticul nostru de artă, i-a dat cinci stele).

Programul complet îl găsești pe noapteagaleriilor.ro, iar până te hotărăști, îți recomand să-ți faci încălzirea cu reportajul ăsta despre arta și oamenii din Petrila, scris de Ionuț Dulămiță și Vlad Odobescu: „Din orașele mici se pot naște lucruri mari”. Trei zile la Petrila cu artistul Ion Barbu”.

Un film despre ziduri + o pledoarie pentru cumpătare în arhitectură, de la Vlad Odobescu

Koudelka: Shooting Holy Land (with Q&A), Cinema Muzeul Țăranului, luni, 2 octombrie, ora 20.00

E o proiecție specială, în cadrul Bucharest Photofest, a filmului despre incursiunea fotografului ceh Josef Koudelka în Israel și Palestina. Crescut în spatele Cortinei de fier, fotograful e impresionat de zidul de nouă metri înălțime construit de Israel în Cisiordania și începe un proiect ce se întinde de-a lungul a patru ani. La proiecție vor fi prezenți editorul şi co-scenaristul filmului şi invitați speciali, care vor răspunde întrebărilor publicului.

Prototip pentru comunitate - concurs studențesc de arhitectură (conferință de lansare), Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” București, joi, 5 octombrie, ora 18.00

Concursul lansat de colegii de la Revista Zeppelin și principalele școli de arhitectură e o pledoarie pentru cumpătare. Studenților li se cere să-și imagineze un ansamblu de nouă locuințe pentru familii tinere. Clădirile ar urma să fie construite în comuna prahoveană Berceni, într-o zonă ce ar urma să fie dezvoltată pentru locuire și dotări publice. La lansarea concursului, arhitectul Florian Stanciu va susține o conferință. „Nu va vorbi însă despre lucrările mari, ci despre lupta arhitectului cu locuirea: gesturi esențiale, lumea privată, tradiție, lumină, beton, oraș și încă alte câteva lucruri”, precizează organizatorii.


Imagine principală via Noaptea Albă a Galeriilor

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK