Film / Festival

Un weekend de groază

De Adela Marcov

Publicat pe 24 august 2016

Dacă n-aţi apucat să plecaţi în vacanţă vara asta, împachetaţi-vă corturile şi sacii de dormit şi daţi o tură până în Transilvania: pe 25 august începe la Biertan Festivalul de Film Horror & Fantastic Lună Plină, aflat la a cincea ediție. Puteți ajunge oricând de vineri până duminică - nu se supără nimeni.

Filmele vor fi proiectate în Grădina Méliès, Cinema Vertigo, Sala Karloff și la terasa „La Țăruș”, iar meniul care vă aşteaptă (şi nu mă refer la târgul de produse tradiţionale) e suculent şi variat.

Din competiţia de lungmetraje n-ar trebui să rataţi Mi Gran Noche, cea mai recentă producție semnată Álex de la Iglesia, o comedie dementă care se petrece într-un studio de televiziune, la filmările unei emisiuni de Revelion - genul ăla de show kitsch şi colorat pe care îl ştiţi prea bine, cu vedete ofilite (Rafael, un soi de Gică Petrescu spaniol al cărui șlagăr din anii ‘60 dă și titlul filmului), machiaj strident, rochii cu paiete şi decoruri cu mult sclipici. Filmul aduce laolaltă într-un mix ameţitor rivaliltăţile dintre vedete, şantajul şi protestele sindicale într-o satiră flamboaiantă la adresa show-biz-ului - e ca şi cum Almodovar ar fi luat scena care deschide La Grande Bellezza şi ar fi transformat-o în lungmetraj.

Trailerul filmului „Mi Gran Noche” (2015), r. Álex de la Iglesia

Pelicula daneză Shelley, regizată de Ali Abbasi, e ocazia să o revedeți pe Cosmina Stratan într-un rol amintind de Mia Farrow în Rosemary’s Baby. Filmul e povestea unei tinere românce, Elena, care s-a angajat ca menajeră în casa unui cuplu din Danemarca, sperând să facă rost de bani pentru un apartament în Capitală. Louise și Kasper trăiesc într-o cabană izolată, fără apă curentă ori electricitate, și mediul ăsta cumva claustrofob îi apropie pe toți trei, astfel încât Elena se oferă să fie mama-surogat pentru copilul pe care Louise nu-l poate aduce pe lume. Pe măsură ce sarcina înaintează, starea ei începe să se deterioreze rapid, o bântuie coșmaruri, viziuni și pofte ciudate, iar curând întreaga familie pare să fie stăpânită de o prezență întunecată. Sau poate totul e doar în mintea Elenei? Abbasi joacă inteligent cartea minimalismului, lăsând fiecare spectator sa-și imagineze monștrii pe măsura propriilor anxietăți și nevroze.

Trailerul filmului „Shelley” (2016), r. Ali Abassi

În afara concursului va aşteaptă un clasic semnat de Jim Henson, părintele păpuşilor Muppets: Labyrinth, un fantasy muzical uşor naiv, care mixează Alice în Țara Minunilor cu Vrăjitorul din Oz. Sarah (Jennifer Connelly) vrea să-şi salveze fratele mai mic de pe tărâmul goblinilor, şi pentru asta trebuie să răzbată prin labirintul ce înconjoară castelul Regelui Goblin (David Bowie!!!). Posibil să strâmbaţi din nas la efectele speciale învechite ori la păpuşile care ţin loc de animaţie computerizată, dar greu veţi mai găsi un personaj negativ atât de seducător - Bowie aduce magie, şarm şi un soundtrack de nota 10.

Trailerul filmului „Labyrinth” (1986), r. Jim Henson

Și nu pierdeți concertul susţinut de Foley’Ala, care vor acompania live filmul mut Genuine: A Tale of a Vampire (1920), regizat de Robert Wiene, creierul resposabil de Cabinetul doctorului Caligari. Pe lângă improvizaţie, ne anunță organizatorii, „atmosfera filmului va fi completată de efectele sonore în timp real (live foley) şi de pasajele extrase din opera lui Franz Kafka, rostite în intonaţia inconfundabilă a „vocii filmelor”: Irina Margareta Nistor.” Dacă nici asta nu vi se pare de groază, atunci nu știu ce sa mai zic.

Foley'Ala, live la Fân Fest Roșia Montană, 2015.

Fotografie de la ediția din 2015 a festivalului, via

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK