Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 26 iunie - 2 iulie

De Scena 9

Publicat pe 26 iunie 2017

Oricât de nemilos se arată și miezul ăsta de vară, tot găsim motive de ieșit din casă, așa că dăm și noi mai departe.

Grădini posibile la Bacău și #spunedrept la Cluj-Napoca, de la Ioana Pelehatăi 

Street Delivery Bacău 2017, Aleea Parcului, Bacău, de vineri, 30 iunie, până duminică, 2 iulie

Aș pleca în weekend la Bacău, pentru că n-am niciun motiv să nu plec în weekend la Bacău. În București o să fie cald, iar Street Delivery-ul de-aici l-am ratat. Așa că aș merge să văd ce înseamnă „grădini posibile” pe Siret, în orașul care se-ntâmplă să fie capitala de tineret a României din 2017. (Și conceptul de capitală de tineret mă intrigă, recunosc.) În plus, o să fie chestii de văzut și de făcut – de la ateliere de artă în aer liber la o proiecție cu 6,9 pe scara Richter al lui Nae Caranfil la scurtmetraje animate de la Anim’est la concerte cu Fine It’s Pink, Lucia, Jurjak, Fără zahăr și Cred că sunt extraterestru. Drept să spun, ce se va-ntâmpla mai exact nu mi se pare atât de important – sigur o să fie ok. Sunt, însă, curioasă, să văd live cum merge hipstereala urbană de București transbordată prin alte orașe. Seamănă? Are vreo legătură? Prinde? Bucureștenii au zis că vor, în videoul de mai jos. Să vedem ce zic și băcăuanii.

Marșul #spunedrept din cadrul Festivalului „Cluj Pride” 2017, sâmbătă, 1 iulie, de la ora 10

Aproape nu mi-ar veni să cred că în 2017 o să aibă loc primul LGBT Pride la Cluj-Napoca. E primul, de fapt, din toată Transilvania. Cu toate astea, o să-mi amintesc că a existat chiar și-o tentativă de a-l interzice, anulată, în cele din urmă, de primarul Emil Boc. Sâmbătă se va ieși pe stradă la Cluj, pentru un protest în tăcere, care apără drepturile persoanelor LGBT la respect, liberă exprimare și acceptare. Iar pentru aceia care se întreabă de ce e nevoie de un marș pentru asta, când persoanele heterosexuale nu-și mărșăluiesc în stradă orientarea, o să reiau ideea unuia dintre participanții de la marșul de sâmbătă, exprimată într-un comentariu pe Facebook. Marșuri heterosexuale există cât cuprinde, începând cu alaiul de nuntă. E loc, cu siguranță, și de un marș pentru diversitatea orientărilor sexuale și a identităților de gen.

Filme la București și Viitorul memoriei la Iași, de la Luiza Vasiliu 

Final de NexT - până luni, 26 iunie și Festivalul Internațional de Film București - de miercuri, 28 iunie, până duminică, 2 iulie

Luni e ultima zi de NexT: de la 19.00, la MȚR, poți să vezi Gala de premiere și filmul de închidere, lungmetrajul Human Surge, despre care regizorul Radu Jude a scris pe Facebook că „e un film uluitor”. De la 20.30, la Cinema Elvira Popescu, e proiecția filmelor câștigătoare, iar de la 21.30 e ultima seară de NexT în cartier, de data asta la fostul Cinema Favorit din Drumul Taberei.

Marți e pauză de filme, dar miercuri o luăm iar de la capăt, cu Festivalul Internațional de Film București. Pe lângă lansarea ediției noi din minunata Bricabrac a lui Lucian Pintilie, o să fie o grămadă de filme bune, printre care cel mai nou Hong Sang-soo, On the Beach at Night Alone. Do not miss.

Viitorul memoriei, Iași, de marți, 27 iunie, până vineri, 30 iunie

Expoziții, proiecții de filme, arhive deschise, recitaluri de pian, teatru interactiv - toate încearcă să fixeze în memoria colectivă episoadele dureroase din istoria recentă a unui oraș care nu prea vrea să-și amintească. Despre uriașul îngropat am scris anul trecut aici

Datele coincid cu zilele Pogromului de la Iaşi, început din ordinul Mareşalului Antonescu pe 27 iunie 1941: atunci, aproximativ 13.000 de evrei au fost omorâţi pe străzile oraşului, în trenurile morţii şi în lagărul de la Calăraşi. Programul face parte din platforma transnațională pentru comemorarea Holocaustului prin artă și media în România și Republica Moldova. 

Artă, SF și iluzii, de la Andra Matzal

Vernisajul expoziției As I Get Older I Get More Afraid of the Dark, Salonul de Proiecte, miercuri, 28 iunie, ora 19.00

Titlul expoziției ăsteia tocmai a ajuns în colecția personală de titluri preferate, undeva în apropiere de cel al filmului lui Jonas Mekas, As I Was Moving Ahead Occasionally I Saw Brief Glimpses of Beauty. Dar nu de-asta vă recomand să mergeți la expoziția care se deschide miercuri, ci fiindcă în spatele ei stau artistul irlandez Declan Clarke, pe care-l interesează cum se-ntâlnesc micro-poveștile de viață obișnuite cu macro-jocurile de putere, și Ștefan Tiron, artist, curator & explorator legendar al artei contemporane românești. Și fiindcă la Salonul de Proiecte (în sine un alt motiv de recomandare, atâta vreme cât e unul dintre cele mai active și provocatoare spații unde se creează și expune artă în România) va fi proiectat filmul Există mult mai multe feluri de a muri decât de a trăi. Adică un „noir thriller politic SF”, pe care Clarke l-a filmat împreună cu Tiron anul ăsta în București. Pe lângă film, se mai deschide un rabbit holw în expoziție, și anume o intervenție a lui Ștefan Tiron pe marginea Tipografiei Universul, unde funcționează în prezent Salonul de Proiecte, și a istoriei acestui loc. 

Vernisajul expoziției Vali Chincișan. [Un]related Times and Topics, Muzeul Național de Artă Contemporană, joi, 29 iunie, ora 19.00

Poate fi o experiență inițiatică să te târăști prin orașul topit, în jurul Casei Poporului (odată, am numărat pe o singură latură a Casei, aproape 700 de pași), să te oprești un pic în drum și să te holbezi la Catedrala Mântuirii Neamului, ca un pui de Godzilla în facere, după care să ajungi lac de transpirație la intrarea de la MNAC. Ai putea să crezi că ai halucinații. La fel, probabil, ai putea să crezi și în timp ce te uiți la lucrările lui Vali Chincișan http://valichincisan.ro/, artist vizual care se joacă nu doar cu media, ci și cu materialul shapeshifting de idei și imagini pe care-l folosește. Nu-mi dau seama exact ce și cum să înțeleg din descrierea expoziției - „lucrările din expoziție conduc o esență monistă personală prin încercările iluziei, seducției temporale și criticii sociale contemporane” -, dar cunoscând alte experimente ale lui Chincișan, cred că-s mari șanse să ai impresia că la expoziția asta ai nimerit în cutia neagră a gândurilor și memoriei. 

Locuiri bucureștene + Un Urs de Aur, de la Ionuț Dulămiță 

Proiecție Ipostaze ale locuirii în București (film documentar), Parcul Circului, București, joi, 29 iunie, ora 20.00

Scriam la începutul lunii despre Muzeu2017, o expoziție în care oamenii viitorului aflau cum locuiau bucureștenii acum 1000 de ani, adică în 2017. Ea avea la bază rezultatele unei cercetări antropologice a Asociației Vira și ale proiectului Bucharest Housing Stories care-a însoțit-o. În prezentul de acum, grupul de inițiativă civică „Lacul Tei” duce serialul webdocumentar Bucharest Housing Stories - care are 7 episoade și 21 de personaje - la ei în cartier, mai exact în Parcul Circului, unde vizitatorii vor putea afla despre opt situații de locuire în București: de la locuirea în ansamblurile rezidențiale, la cazul persoanelor evacuate, locuirea în fostele case naționalizate sau în zonele percepute ca fiind ghetouri. Intrarea este liberă.
 

Premieră On Body and Soul, Cinema Elvira Popescu, București, duminică, 2 iulie, ora 13.00 

Câștigător al Ursului de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, filmul are în prim-plan doi introvertiți care află că, în fiecare noapte, visează amândoi același vis. Deși asta e o informație suficientă pentru un teaser, sinopsisul merge mai departe și spune că ceea ce părea să fie o simplă întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși. Și că e vorba despre o poveste de dragoste atipică, plină de umor absurd, despre vise, minte și corp.

Atelier anti-violență + pictură și muzică live, de la Vlad Odobescu 

Workshop - Cum intervenim în cazurile de violență fizică și verbală, volum4, București, miercuri, 28 iunie, ora 18.30

„Eram azi în metrou, când un individ…” E plin Facebook-ul de rezumate ale unor întâmplări scandaloase, de postări menite să indigneze liste întregi de prieteni. Reacționăm cu emoticoane cu gura căscată sau furioase, dar arareori ne oprim să ne gândim cum am proceda în viața reală. Campus Pride și Inițiativa Acționăm pentru Siguranță în universități au pus la cale un workshop gratuit, în care Sarah Jane Knoy, directoare executivă a Granite State Organizing Project, le va explica participanților cum să intervină în scandaluri, fără a contribui la escaladarea acestora. Puteți afla mai multe despre workshop de pe pagina de prezentare

Golden Frame 7 / Kitra & Akim#, Atelier030202, București, Joi, 29 iunie, ora 17.00  
 
O ramă aurie de tablou clasic de doi pe trei metri, așezată pe zidul galeriei Atelier030202, cere numaidecât să fie umplută cu artă. Se va ocupa joi de asta artistul vizual Kitra, cât Akim# va asigura fondul sonor. Cică publicul e invitat să se implice activ, așa că vedeți și voi. 
 
FOTO main: Vali Chincișan. [Un]related Times and Topics

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK