Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 8-14 ianuarie

De Scena 9, Ilustrații de Andy Sinboy

Publicat pe 8 ianuarie 2018

De data asta, tura de recomandări e mai scurtă. Ne trezim greu din vacanță și ne dezmorțim fiecare pe unde putem: la cinema, la muzeu și la teatru. Săptămâna viitoare, însă, promitem turația obișnuită, min. 10 evenimente alese pe sprânceană de oamenii din redacție. Până atunci, somn ușor și vise plăcute ;)

Un documentar românesc, de la Luiza

Proiecție Ouăle lui Tarzan (r. Alexandru Solomon, 2017), Cinema Elvira Popescu, marți, 9 ianuarie, ora 20.30

E una dintre ultimele ocazii de-a vedea la cinema documentarul lui Alexandru Solomon despre Abhazia și rămășițele celebrului institut de cercetare a nemuririi pe maimuțe. „Înființat în 1927 pentru a pune umărul la avântul științific sovietic, Institutul de Patologie Experimentală și Patologie din Sukhumi, Abhazia, a dat tratamente pentru boli letale și a dat animale care au ajuns în spațiu, însă a devenit cunoscut îndeosebi pentru că a găzduit tentativele biologului Ilya Ivanov de a crea un hibrid om-maimuță. Decenii mai târziu, eșecul lui Ivanov a fost urmat de unul de proporții: încercarea de a crea Omul Nou.” (am citat din intro-ul interviului pe care Vlad Odobescu l-a făcut la TIFF cu regizorul Alexandru Solomon, funcționează ca un aperitiv contextual înainte de film). Documentarul explorează istoria Abhaziei și a oamenilor ei, legăturile vizibile și invizibile dintre maimuțe și oameni, credință și evoluționism, istorie și ficțiune. Mergeți marți la cinema, e frumos la Elvira. Și fix după rulează ultimul Haneke.

O prelegere cu samurai, de la Andra

Prelegerea „De la straiele de samurai la frac”, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, vineri, 12 ianuarie, ora 18.00

Când vine vorba de japonezi, am un soi de fascinație pe care o hrănesc cu frânturi de știri, clipuri, documentare & co. Și asta fiindcă, de la distanță și după multă media care le fetișizează exotismul, japonezii mi se par cei mai extratereștri dintre oameni. Așa că n-aș putea să ratez conferința de la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, susținută de Alexandra Marina Gheorghe, lector la Secția de Limba și Literatura Japoneză a Universității din București. Prelegerea “De la straiele de samurai la frac” merge pe urmele unor călători străini care au vizitat Japonia timp de 400 de ani, și a felului în care au consemnat ei diferențele și apropierile culturale, dar va urmări și câțiva călători japonezi celebri, față în față cu lumile occidentale.

Un spectacol-lectură, de la Ionuț

Pe baricade, Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti, miercuri, 10 ianuarie, ora 19.00

Teatrul Evreiesc de Stat a lansat de curând platforma de teatru socio-politic „Ticun Olan” - un program pentru dreptate socială ce include spectacole, proiecţii de film, dezbateri, spectacole-lectură şi teatru participativ. Dintre ele, miercurea asta vă aşteaptă un spectacol-lectură (cu intrare liberă, în limita locurilor disponibile) despre evreii români înrolaţi în Brigăzile Internaționale care-au luptat împotriva fascismului în războiul civil din Spania (1936-1939), apărând Republica legitimă spaniolă. Poveşti eroice despre sacrificiu şi luptă pentru idealuri, aruncate în uitare şi repuse acum pe tapet, prin fragmente de autobiografii şi scrisori către familie ce vor fi citite pe scenă şi urmate de o discuţie cu istoricul Mihai Burcea - autorul tezei de doctorat Luptând pentru o iluzie. Voluntari români în brigăzile internaționale din Spania. Platforma „Ticun Olan” îi are la butoane pe regizorul David Schwartz (care coordonează spectacolul de miercuri) și pe Andreea Vălean (regizoare & scenaristă).

Cineclub cu Wong Kar-wai, de la Vlad

Cineclub Film Menu: Cenușa Timpului, UNATC, București, miercuri, 10 ianuarie, ora 19.30

Filmul lui Wong Kar-wai din 1994 este un prequel al romanului Legenda Eroilor Condor (The Legend of the Condor Heroes). În China antică, un tânăr distrus după o poveste de iubire se refugiază în deșert, unde găsește asasini pentru cine e dispus să plătească. Filmul, un exemplu de cinematografie pură, a fost subapreciat la vremea sa. După proiecție va urma o discuție moderată de Andreea Chiper și Teodora Leu, studente la secția de Comunicare Audio Vizuală în cadrul UNATC. Intrarea e liberă.

Teatru despre noi, aici și acum, de la Ioana

Înapoi în iarnă, de Andreea Borțun, unteatru, București, sâmbătă, 14 ianuarie, de la ora 19

Proteste pro-LGBT, anti-LGBT. Anticorupție, pro-subzistență. Împotriva partidelor; pentru ele. În atmosfera asta, undeva la țară, se reîntâlnesc doi frați vitregi, copiii baronului local. Vor, nu vor, ar trebui să facă pace cu trecutul lor: cu gloria și decăderea politică a propriului lor tată, dar și cu diferența dintre ei, dintre generații, dintre drepturi, libertăți și datorii civice. Textul e scris de Andreea Borțun, care semnează și regia spectacolului – întâmplător sau nu, Andreea organizează de foarte mulți ani festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, în orașul ei natal, Alexandria. Județul Teleorman. Spectacolul e cu Alex Ion și Cosmina Stratan. Biletul costă 35 de lei și poate fi cumpărat online de aici.

Afișul spectacolului „Înapoi în iarnă”, de Andreea Borțun
8 ianuarie 2018, Publicat în Arte / Recomandări /

Text de

  • Scena 9Scena 9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

Ilustrații de

  • Andy SinboyAndy Sinboy

    Ilustrator. Corcitură  europeană, o parte Hispania, o parte Brittania și-o parte România.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK