Muzică / Electro

Ce mai e nou în muzică #3: Shigeto, Marilyn Manson, Wu-Tang Clan ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 17 octombrie 2017

Shigeto a scos un album nou, Marliyn Manson este iar Antricristul Americii, Wu-Tang Clan se reunesc (cât de cât), Beck o dă pe pozitiv, iar în weekend mergem în Guesthouse.

Shigeto - The New Monday

Nu este cel mai bun album al lui Shigeto, dar asta doar pentru că precedentul (No Better Time Than Now) e cumplit de greu de egalat dpdv muzical. Noul material al americanului e ca o scrisoare de dragoste către orașul care l-a învățat muzică electronică: Detroit. Prima piesă, „Detroit, Pt. II”, deschide cu deep house și-un saxofon de jazz care-ți aduce aminte de vibe-urile lui Theo Parrish. Instrumentul se mai face auzit și pe ultima piesă, dar de data asta pică peste o muzică groovy. Între cele două melodii, artistul strecoară techno, hip-hop și puțin trap. Shigeto lansează ritmuri tribale, sintetizatoare acide și clape amețitoare care te transportă în mijlocul mixului muzical din Detroit.

Ascultă-l seara, în timp ce pregătești de-o ieșire în oraș.

3/5★

Marilyn Manson - Heaven Upside Down

Al zecelea album al celui care-și zice Antichristul sună industrial, ca-n 1998, pe Mechanical Animals. Atunci, artistul era coșmarul oricărui părinte, coperțile albumelor lui erau cenzurate, concertele erau boicotate, iar el se hrănea cu ura oamenilor. Acum revine cu aceleași teme - religie, violență, droguri, sex, arme - dar nu prea șochează cu ce transmite (poate pentru că o bună parte din versuri sunt pur și simplu absurde). Riff-urile sună mecanic, vocea urlă sau șoptește înfricoșător, iar tobele bat ca un ciocan ruginit. Fanii lui o să se bucure de albumul ăsta, dar eu aș fi vrut să aud cum Manson este antieroul de care avem nevoie astăzi, nenorocitul care-l amenință pe Trump că îl va &%^@!.

Ascultă-l când repari chestii prin casă.

2.5/5★   

Wu-Tang Clan - The Saga Continues

Clanul se reunește pentru cel de-al zecelea album, probabil și ultimul. Problema e că reuniunea nu prea e completă: U-God e certat cu gașca de când i-a dat în judecată, GZA apare pe o singură strofă, iar Raekwon și Method Man au refuzat să vorbească despre conceperea albumului pentru că „nu am contribuit suficient”. Chiar și așa, Mathematics a produs niște beat-uri care-ți rup capu’, flow-ul curge frumos și versurile se leagă șmecherește unu de altu. RZA, producătorul executiv al albumului, spune că materialul este o capodoperă. Exagerează, dar The Saga Continues ne aduce aminte de ce este Wu-Tang este cel mai tare grup de hip-hop.

Ascultă-l când rulezi fin cu tovarășii.

3/5★

Beck - Colors

Există un album Beck pentru fiecare moment al vieții noastre: un Beck pentru distracție și petreceri (Odelay), un Beck deprimat și serios (Sea Change) sau un Beck spiritual și melancolic (Modern Guilt). Ce de-al treișpelea album sună optimist, vesel și săltăreț. Pop-rock, pe scurt. Cântecul „Wow” e singurul mai gloomy, peste care adie un fluierat digital și singuratic, dar versurile ne amintesc că „It's your life / You gotta try to get it right / Look around, don't forget where you came from / It's just another perfect night”.

Ascultă-l dimineața, imediat după ce te-ai dat jos din pat.

3/5★

Petre Inspirescu / Vlad Caia / Andrei Ciubuc în Guesthouse

Setul lui Petre de la Waha 2017 a fost unul dintre cele mai surprinzătoare și bine legate seturi pe care le-am ascultat vreodată. Nu degeaba este considerat unul dintre cei mai buni producători de muzică electronică de la noi. La începutul anului, am fost la o petrecere în Kran, capul de afiș era un tip, DJ Boring… Nu știu dacă numele se vrea a fi o glumă, dar muzica pe care a pus-o era plictisitoare și previzibilă. Noroc cu Vlad Caia, care a atins limitele muzicii techno cu sunete de pian și ritmuri experimentaliste. Pe Andrei Ciubuc l-am ascultat de mai multe ori, mi-a plăcut, dar nu pot să spun că am remarcat ceva deosebit. Oricum, petrecerea se anunță a fi una de zile (și nopți și zile din nou) mari. Ne vedem acolo!

Mergi cu prietenii care rezistă trei zile în club.

3/5★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK