Literatură

 

Elegii, mitologii

de Mihai Iovănel

„Fiecare zi era un ceasornic ce abia se mișca,/ un pumn care ne lovea lent înainte și-napoi,/ căldura electrică mocnea în aerul purpuriu”. Despre Edward Hirsch în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu.

Omul n-are nici un Dumnezeu

de Adrian Georgescu

Atunci, pentru prima oară în viaţa lui, Milo s-a simţit singur, o ciudăţenie părăsită la capătul universului. A stat până ce ultimul fir de fum a părăsit hornul crematoriului, apoi a început să-și facă bagajul.

8 scriitoare

de Mihai Iovănel

Nu e o listă perfectă: e prea centrată pe literatura engleză, prea albă, prea hetero, prea mainstream, prea apropiată de 8 martie.

Selfie fără filtru

de Mihai Iovănel

Cronică de carte: Cu „Luminița, mon amour”, Cezar Paul-Bădescu încheie unul dintre cele mai radicale experimente din literatura română despre raportul dintre ficțiune și realitate.

În punctul ge

de Mihai Iovănel

Dan Alexe are în el ceva de loser. Cu toate astea, cum e ultima lui carte - un volum compus din 22 de povestiri?

Holocaustul în 14 cărți

de Mihai Iovănel

Pe 27 ianuarie a fost Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, așa că am întocmit o listă de cărți scrise pe marginea acestui eveniment traumatic al secolului trecut.

Ai puțin timp? (#10)

de Scena 9

Escapism în doze mici: ilustrații alb-negru, trei melodii ale unei zeițe de cristal, un serial SF și o carte despre creier & scris.

Iocan 3

de Mihai Iovănel

În recenzia numărului 2 din Iocan ziceam că prozatorii români sunt autobiografici și previzibili: o cred în continuare, dar recunosc că pe asta n-am văzut-o venind.