Literatură

 

Ce cărți să-ți iei de la Bookfest 2017

de Mihai Iovănel

Anul ăsta Bookfest s-a lățit și vine și cu ceva titluri de cumpărat (un roman noir și poezie contemporană românească și traduceri cu titluri de vârf), plus o țară invitată (Suedia) cu o prezență ofertantă.

Ai puțin timp? (#12)

de Scena 9

Săptămâna asta: un late night show, un magician sceptic și un serial cu un super-erou și super-muzică. Bonus: un roman despre jurnaliști alcoolici.

Stânga pe înțelesul tefeliștilor

de Mihai Iovănel

Cei care se vor hotărî să-l citească pe Florin Poenaru vor găsi în cel mai recent volum al său ceva ce a lipsit din Piața Victoriei: o perspectivă critică articulată asupra ultimelor trei decenii.

Ai puțin timp? (#11)

de Scena 9

Supereroi marca Marvel și muzica lor preferată, legătura dintre Boris Vian și Emmanuel Macron, un ou cu fese și o carte de Pulitzer despre război, extremism și ISIS.

Genul e ca o culoare

de Maggie Nelson

Cartea „Argonauții”, recent publicată în România, ne pune pe gânduri: ce înseamnă o familie? Dar o familie queer? Cum ne raportăm la căsătorie sau ce presupune să fii mamă?

Cărtărescu, scrib și scriitor

de Mihai Iovănel

În „Peisaj după isterie. Articole 2007-2017”, Mircea Cărtărescu își regăsește umorul și autoironia pierdute pe coclaurii sociopolitici doar în textele autobiografice.

14 de citit/văzut de la Pulitzer

de Scena 9

Am ales 14 bucăți de lume, povestite, analizate, fotografiate și comentate de jurnaliști, fotografi și publiciști - iar apoi premiate de comitetul Pulitzer.

Istoria ilustrată a omenirii

de Scena 9

O carte clasică ce explică copiilor (și nu numai) o ditamai istoria de mii de ani. Citiți un fragment despre cuvinte, limbaj și hieroglife.

Papagalul Jako

de Mihai Iovănel

În volumul „Sergio Leone”, poetul Vlad Drăgoi își dă singur la operație; își trimite o cameră video în propriile măruntaie.

Popi și valeți

de Mihai Iovănel

„Apostolatul antisocial” de Alexandru Racu e o lectură foarte catchy pentru toți cei interesați de ideologii, istoria ideilor sau postcomunismul românesc.