Proiector

Avem câștigător pentru bursa Cărturești&Scena9!

de Scena 9, ilustrații de Andy Sinboy

Publicat pe 20 decembrie 2017

La finalul lui octombrie, Scena9 a lansat împreună cu Cărturești call-ul pentru o bursă lunară de 500 de euro oferită timp de un an unui reporter tânăr. „De 17 ani suntem alături de cititorii și jurnaliștii care explorează lumea pornind din biblioteci, librării și muzee. Ne bucurăm că acum avem ocazia să-i susținem în cadrul bursei lansate de Scena9”, spuneau prietenii de la Cărturești. Și ei cred, la fel ca noi, că jurnalismul cultural contează și are nevoie de sprijin. Le mulțumim mult pentru asta :)

Am primit 119 (o sută nouăsprezece!) înscrieri. Cele mai multe au venit pe ultima sută de metri și ne-au dat peste cap așteptările. Am găsit oameni curioși, oameni care vor să scrie, oameni pe care-i interesează cultura mică, mijlocie și mare, oameni din presa mainstream, din zona independentă și din diverse domenii artistice, oameni vii, cărora starea tristă a presei din România n-a reușit să le omoare entuziasmul. Cu ei s-ar putea face câteva redacții strașnice peste tot prin țară și poate că, la un moment dat, o să se și facă (*oftat*). Până atunci, am început deja colaborări punctuale cu unii dintre reporterii care vor să lucreze cu noi. Ne-am bucurat să aflăm că felul nostru de-a face jurnalism e pe-aceeași lungime de undă cu cel al unor jurnaliști valoroși, pe care îi admirăm. Într-o lume din ce în ce mai angoasantă, e important să strângem rândurile.

Evaluarea n-a fost deloc ușoară. Am citit fiecare aplicație în parte, am discutat-o, am făcut trieri, selecții, liste. După interviurile cu finaliștii, juriul, alcătuit din jurnaliștii Scena9, a hotărât să acorde bursa jurnalistei Dianei Meseșan (foto). Diana are 30 de ani și a scris până acum, printre altele, pentru Romania Insider, Decât o Revistă,  Balkan Insight, The Black Sea, Politico.eu. E absolventă de istorie și jurnalism. În 2016 a primit bursa Balkan Fellowship for Journalistic Excellence (BFJE) pentru a documenta adicția de jocuri de noroc în România, anul ăsta a câștigat o bursă Superscrieri / Avon, pentru un podcast despre violența în cuplurile de adolescenți, găzduit pe Scena9.

„Am aplicat la bursă pentru că am vrut să lucrez cu niște oameni pe care îi admir și să scriu despre cultură, a cărei semnificație pare contaminată de apartenența la o elită, dar care de fapt are potențialul să vorbească despre lucruri importante pentru noi toți,” ne-a spus Diana, după ce a aflat că vom fi colegi. Aplicația ei ne-a convins pentru că are deja o experiență consistentă în munca de redacție și, lucru rar, în cea de teren, pentru că jonglează cu medii diverse - audio, video și foto - și pentru că a venit cu o mulțime de subiecte bune, pe care abia așteptăm să le citiți anul viitor pe Scena9. 

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK