Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 1-7 februarie

de Scena 9

Publicat pe 1 februarie 2021

Ați văzut cum arată luna asta în calendar? A început într-o luni și astfel are 28 de zile împărțite perfect pe săptămâni. Pentru prima dintre aceste săptămâni impecabile avem așa: un podcast nou despre neuroștiință, o mini-serie despre lumea minorităților sexuale din Londra anilor ‘80-’90, o carte despre istoria naturală a continentului pe care-l sufocăm, la care am asortat un eseu vizual despre defrișări.

It’s a Sin, serie creată de Russell T. Davies, 2021 (HBO Go)

Suntem în 2021, dar chiar și cei mai woke pe teme LGBTQIA+ dintre noi știu teribil de puține despre criza HIV/SIDA care a făcut ravagii în anii ‘80, în mod special în rândul comunităților de minorități sexuale. Seria britanică în cinci părți, excelent regizată, scrisă și jucată, vine să umple un pic din golul ăsta. Suntem la Londra, între 1981 și 1991, iar un grup de prieteni boemi se mută toți în capitală, cu planuri mari de carieră - sau pentru că au fost renegați de familiile lor, care au aflat că sunt gay. Se moare mult în serialul ăsta, dar se și protestează, se dansează și se produc îndrăgosteli fulgerătoare. Că tot vine V-Day, recomand It’s a Sin (E un păcat), dacă vreți să vedeți iubiri care țin până la capăt(ul prematur al vieții unora dintre tinerii din serial). (Ioana)

Europa. O istorie naturală, de Tim Flannery, Editura Litera, 2020, traducere de Corina Hădăreanu 

Ultimul an a însemnat pentru mine (și nu doar) mult prea multe știri cu și despre oameni. Ca să mai echilibrez un pic balanța și să redimensionez perspectiva, am citit cartea paleontologului Tim Flannery despre evoluția spațiului în care trăim azi, din ultimele câteva zeci de milioane de ani, de când Homo Sapiens nu exista nici măcar în visele cele mai sălbatice ale atomilor de hidrogen. Cum arată transformările la scara mare a istoriei, cum s-a adaptat natura la ele, cum arăta viața când proto-Europa era un arhipelag și ce forme de viață hălăduiau pe-aici? Flannery e un povestitor destul de bun, care se pricepe nu doar să dezgroape fosile, ci și povești fabuloase ale unora dintre cei care-au făcut posibile descoperiri importante și au dus mai departe cunoașterea despre istoria naturală a lumii. Iar dacă adaugi la asta și surfatul prin fauna apusă a lumii, despre care Flannery vorbește pe îndelete, atunci experiența poate fi un antidot perfect la supradoza de antropocentrism. (Andra)

Huberman Lab, un podcast nou despre neuroștiință 

Neuroștiința e la modă, dar — ca pentru orice subiect — unele surse sunt mai bune decât altele. În primele zile ale anului, alea în care învățăm și exersăm chestii, am descoperit noul podcast despre neuroștiință al lui Andrew Huberman, profesor de neurobiologie la Stanford University. Spre deosebire de alte lucruri începute atunci, de ăsta mă țin, pentru că Huberman reușește să iasă din carapacea expertului pentru a povesti omenește despre cum funcționăm și cum ne odihnim mai bine și își ia timp pentru a răspunde întrebărilor venite din public. Găsiți podcastul său, Huberman Lab, pe Youtube și pe platformele de podcasturi.

Huberman și nu se află la prima „ieșire din laborator”: are și un cont de Instagram urmărit de aproape 280.000 de oameni, pe care postează filmulețe despre tot felul de lucruri. De exemplu, are un episod cu explicații despre clipit, un altul despre calendarele pe care le avem întipărite în sistemul nervos. (Vlad)

O intervenție artistică în ajutorul naturii, de la Salonul de Proiecte, miercuri, de la orele 15:00, online

Artista Susanne Kriemann comentează fenomenul defrișărilor din România într-un eseu vizual care îmbină imagini din Colecția Mihai Oroveanu, poezie, ritualuri folclorice și un pigment realizat din fragmente de mobilier abandonat IKEA. Intervenția va avea loc online, iar pe artista S. Kriemann, profesoară de arte media și fotografie la Universitatea de Arte și Design din Karlsruhe, o puteți urmări și aici. (Venera)

FOTO main: captură din It’s a Sin (HBO Go)

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK