Recomandări

Ce facem săptămâna asta? 12-18 aprilie

de Scena 9

Publicat pe 12 aprilie 2021

Avem post-muzică, un podcast despre lumea digitală, un serial true crime ficționalizat și două expoziții. Suntem de părere că și săptămâna asta va fi ce trebuie. 

De ascultat seria de podcasturi The Digital Human de la BBC Radio 4

Sunt o early adopter de obiceiuri digitale, încă de când modemul hârâia minute bune pentru a prinde un strop de internet, destul cât să salvez un .txt pe o dischetă și să mi se pară o revoluție. Seria asta de podcasturi de la BBC e un cadou excelent pentru cine are chef să înțeleagă ceva mai în adâncime fenomenele, nuanțele, tensiunile și practicile de pe noul continent virtual, unde am migrat cu toții în masă mai ales în ultimul an. Realizatoarea, jurnalista Aleks Krotoski, ne plimbă în runde de jumătate de oră prin lumea trollilor, a noilor forme de solidaritate, a aplicațiilor care ne ajută să dormim sau a spaimelor digitale, care ne țin cu ochii deschiși. Sunt 134 de episoade până acum, pe care le puteți asculta în ce ordine vreți. Unul dintre preferatele mele e cel despre noaptea digitală și începuturile nocturne ale internetului, pe care le-am derulat cu nostalgie. (Andra)

De văzut seria true crime ficționalizat The Serpent pe Netflix

Poveștile cu criminali în serie sunt anestezicul, antidepresivul și somniferul cu care mi-am trecut până acum pandemia, așa că n-avea cum să lipsească asta. Bazat pe cazul real al lui Charles Sobhraj, care a ucis tineri hippioți în Thailanda, la jumătatea anilor ‘70, The Serpent e serialul pe care COVID-19 aproape ni l-a furat, pentru că filmările la fața locului, în Asia, au fost întrerupte niște luni bune. Dincolo de aspectele care atrag atenția asupra vulnerabilității industriei de film (dar și a necesității ei, într-o perioadă în care nu putem călători decât prin ecrane), seria co-produsă de BBC One are multe ingrediente din rețeta succesului: estetica funky a anilor ‘70, actori buni, peisajul exotic-sufocant al Bangkok-ului, un psihopat care ucide tineri frumoși pentru pașapoarte, trafic de pietre prețioase etc. Până o să-mi pot folosi din nou propriul pașaport, The Serpent rămâne un kind reminder că lumea largă de dincolo de ecrane n-a fost niciodată, de fapt, atât de idilică precum ne face dorul de ea să ne-o amintim. (Ioana)

Expoziția I Feel Something, Don’t Know What, Art Encounters, Timișoara, vernisaj joi, 15 aprilie, de la ora 14

Un proiect gândit de artiști timișoreni împreună cu artiști polonezi (de la Zachęta Project Room) care se va defășura până pe 5 iunie în Timișoara, și mai apoi în Polonia. Curatoarele sunt Magda Kardasz și Diana Marincu, iar artistele/artiștii: Lera Kelemen, Ana Kun, Andreea Medar, Carmen Nicolau, Pusha Petrov & Miki Velciov, Sorina Vazelina, Zofia Gramz, Janusz Łukowicz, Paulina Pankiewicz, Anna Siekierska, Mikołaj Szpaczyński, Marta Węglińska. Un eveniment care pe mine unul m-a făcut foarte curios, mai ales că nu stăm foarte bine la capitolul relații-artistice-cu-vecinii-și-cu-Europa-de-Est, dar se pare că și din punctul ăsta de vedere lucrurile încep să se schimbe (în bine). (Ionuț)

Post-Muzica34: Makunouchi Bento, marți, 13 aprilie, online de la orele 20 

Pentru săptămâna asta, care se anunță mai blândă și însorită, Mitoș Micleuşanu, curatorul proiectului dedicat muzicii contemporane și experimentului cu sunete - Post-muzica, ne propune o călătorie în lumea muzicienilor Felix Petrescu și Valentin Toma. Duo-ul cu nume japonez e o combinație fantastică de forțe artistice, cei doi producând coloane sonore pentru filme, documentare, jocuri video și animații.  

„Makunouchi Bento scriu discret o versiune alternativă a istoriei muzicii electronice românești”, spun cei de la colectivul german Telekom Electronic Beats. „Cercetându-le discografia vei descoperi umor, deschidere către nou și experiment nestăvilit.” Dă-le o șansă mâine seară, de la 20. (Venera)

(Auto)ficțiuni @MNȚR, Muzeul Național al Țăranului român, de miercuri până duminică, între 13 și 18  

Expoziția are loc într-un nou spațiu, în sala MNȚRplusC la subsolul corpului de clădire B, sub Studioul Horia Bernea, folosit anterior ca atelier de hârtie manuală. Primul eveniment desfășurat aici aduce o intersecție între trei artiști cu limbaje foarte diferite de expresie, pe un teren de joc neutru, spun organizatorii. Olimpiu Bandalac, Raluca Ilaria Demetrescu și Giuliano Nardin sunt artiști care lucrează și trăiesc în București, cu o sensibilitate ce se manifestă în mod diferite: (auto)reflexie și (auto)ficțiune în cazul Ralucăi Ilaria Demetrescu, candoare și un univers foarte particular al lui Giuliano Nardin, o cercetare minuțioasă a fragilității vieții în cazul lui Olimpiu Bandalac. Pentru această expoziție, ce va rămâne deschisă până pe 20 mai, accesul este gratuit. (Vlad)

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK