Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 14-20 octombrie

de Scena 9

Publicat pe 14 octombrie 2019

Săptămâna asta ne bucurăm de soarele de toamnă și stăm cât mai mult pe afară. Am strâns câteva sugestii de expoziții, proiecții de filme, festivaluri și dezbateri cu care vă puteți relaxa în această perioadă.

Expoziții

Uranus acum, joi, 17 octombrie, de la 18 la 21
Un proiect care propune reconstituirea unor case și grădini dintr-un cartier masacrat printr-o expoziție care cuprinde interviuri (video și scrise), imagini vechi și plus un model 3D al cartierului, plus câteva instalații amplasate în spații publice. O discuție despre trecut cu miză pentru un prezent afectat la rândul lui de distrugeri și de construcții opresive.


Performance

Jassem Hindi: Spălătoria legendelor - despre poezia morții, Centrul Național al Dansului, marți, 15 octombrie, de la 19:30 la 22:00

Nimic mai potrivit pentru încheierea unei zile prozaice, decât o sesiune de poezie performativă cu artistul palestinian Jassem Hindi. În seria de întâlniri Imagine Human, Hindi pleacă de la poemul „Apocalipsa Arabă” de Etel Adnan și construiește un spațiu mental și emoțional colectiv, gata să schimbe percepții și înțelegeri.

Muzică

Harder: Queer Techno, sâmbătă, 19 octombrie, de la 23:00 până a doua zi

Dacă ai chef de o petrecere clasică într-o zi de sâmbătă, în inima Bucureștiului, du-te la seara de muzică tehno din Club 16. Trei artiși din Berlin, Cristian Marras, Fabio Boxikus și Mar/us poposesc în capitală să-ți zăpăcească urechile cu mix-urile lor.

Mathias Eick Quintet la Jazz Nouveau, Control Club, luni, 14 octombrie, de la 20 la 22:30

Revine Jazz Nouveau, cea mai mișto serie de concerte de jazz din București. E deja al cincilea sezon (duamne, ce-am mai îmbătrânit!) și începe cu Mathias Eick Quintet, un cvintet condus de unul dintre cei mai apreciați trompetiști de jazz ai momentului. Nu ratați, o să fie groovy-poetic, perfect pentru toamna asta indiană.

afișul evenimentului Jazz Nouveau

Discuții

Serile de non-ficțiune la MNLR: Jurnal din Vulturilor 50, București, Muzeul Național al Literaturii Române, miercuri, 16 octombrie, de la ora 19 la ora 21

Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire și Nicoleta Vișan, activistă de pe Vulturilor, lansează un volum despre comunitatea evacuată abuziv în centrul Bucureștiului, pe 15 septembrie 2014. E o poveste despre solidaritate și rezistență, în fața unei nepăsări crâncene a autorităților, care trece dincolo de concepte ONG-istice precum empowerment, iar asta pentru că e spusă, nemijlocit, de cei care-au trăit-o.

Intersecțiile de miercuri. Szilárd Miklós și Mircea Nicolae despre Mattis Teutsch, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 16 octombrie, de la 19:30 la 21:30

Dacă n-ați văzut încă expoziția Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv, deschisă la Rezidența BRD Scena9, cel mai bine recuperați odată cu ediția de miercurea asta a Intersecțiilor. Sunt invitați cei mai potriviți ghizi în lumea unui artist prea puțin cunoscut, al cărui drum prin artă oglindește o mișcare radicală a istoriei.

Filme

Astra Film Festival, Sibiu, 14-20 octombrie

Săptămâna asta se întâmplă cel mai important festival de film documentar din România, ajuns la ediția a 26-a. Faceți cum faceți și mergeți într-o mini-vacanță la Astra, să luați pulsul lumii pe ecran: vă așteaptă filme despre Europa la 30 de ani după dominoul de revoluții din ‘89 și despre istorii de familie, documentare despre industria erotică și povești despre femei puternice + multe alte titluri excelente,  pe care le puteți descoperi aici.

Kader Attia: The Body’s Legacies - proiecție de film, Institutul Goethe, joi, 17 octombrie, de la 18:30 la 19:30

Anul ăsta se sărbătorește centenarul Bauhaus, curentul german care, la începutul secolului trecut, îmbina arta cu arhitectura și revoluționa design-ul modern. În cadrul expoziției de la Institutul Goethe, din București, va avea loc proiecția filmului The Body’s Legacies, o poveste despre mutarea și recuperarea obiectelor de patrimoniu care au circulat dinspre țările orientale spre cele occidentale, la comanda puterilor coloniale.

afișul festivalului ASTRA

Altele


3 ani de Grădina cu Oameni, grădina Cișmigiu, sâmbătă, 19 octombrie, de la 14:00 la 22:00

În ultimii trei ani,cei de la Grădina cu Oameni au făcut multe chestii faine și au reușit să pună în practică atât proiecte educaționale (pe teme ca peisagistica, ornitologia și apicultura), cât și să strângă locuitorii din zonă într-o mică comunitate. În condițiile în care spațiile publice de la noi sunt amenințate din toate părțile, un asemenea proiect e și ca un (mic) pol de rezistență. Asta e o ocazie numai bună pentru a-i cunoaște pe oamenii din zonă și de a petrece o după amiază liniștită de toamnă în parc.  


Marșul „Împreună pentru siguranța femeilor”, București, Piața Universității, sâmbătă, de la ora 15 la ora 18

Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor atrage atenția, ca în fiecare an, că româncele continuă să fie abuzate într-un număr nepermis de mare (chiar și o singură victimă ar fi o victimă prea mult). Marșul de sâmbătă, sub sloganul „Cade una, cădem toate”, atrage atenția asupra celor mai vulnerabile dintre noi, cele sărace, rome, sau LGBTQIA+, îndeamnă bărbații la solidarizare și condamnă letargia autorităților pe acest subiect - într-un an în care crimele de la Caracal au scandalizat opinia publică.

foto main: fragment din filmul The Body’s Legacies.

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK