Recomandări

Ce facem săptămâna asta? 8-14 martie

de Scena 9

Publicat pe 8 martie 2021

Ne pregătim pentru un nou sezon de Intersecții, ascultăm un podcast despre radiouri din comunități mici, urmărim un documentar despre adulter și mergem la o expoziție despre viețile unor cetățeni invizibili.

Talking About Adultery | DM Online, de luni, 8 martie, de la ora 8.00, până marți, 9 martie, de la ora 9.00

Am mai scris aici despre documentarul-hibrid din 2019, regizat de Bára Jíchová Tyson, despre care spuneam că e „o transă poetică, scurtă, dar intensă”, care, în ciuda titlului, nu vorbește doar despre adulter, escapade amoroase și infidelitate. Explorează ce se întâmplă în ruinele unei despărțiri, se întreabă ce căutăm atunci când extindem căutările romantice în afara unei relații deja stabilite și pune pe masă și subiectul non-monogamiei etice. Toate astea intercalate cu fragmente de corespondență între doi interlocutori anonimi și imagini în care o pereche de mâini creează colaje care te duc cu gândul la roluri de gen și așteptări relaționale în zilele noastre. Infidelitatea rămâne tabu și-n zilele noastre, în ciuda recentei popularități pe care o au discursurile precum cel al terapeutei de cuplu Esther Perel — care îndeamnă la o regândire a conceptului adecvată peisajului romantic modern. Fără să pice în vreun soi de militantism și explorând cu delicatețe un peisaj al sexualității, dar și al traumei, filmul ăsta de 72 de minute împinge și el (cu blândețe) aceleași granițe ale definiției actuale ale cuplului romantic. (Ioana)

Intersecțiile de miercuri cu Tatiana Țîbuleac, miercuri, 10 martie, ora 19.30 (eveniment online)

Sezonul 7 al Intersecțiilor de miercuri începe tot online și o are ca primă invitată pe Tatiana Țîbuleac. Scriitoarea s-a născut la Chișinău, unde a lucrat ca jurnalistă și locuiește de ceva vreme la Paris, alături de familia ei. Cele două cărți ale sale, „Vara în care mama a avut ochii verzi” și „Grădina de sticlă”, au fost un coup de foudre intens și pentru public și pentru critici și pentru traducătorii din diverse țări. Puteți citi un portret al scriitoarei, realizat de Ioana Cîrlig, aici

Ceramică artizanală pe nevăzute, târg online 

Săptămâna asta poți susține activitatea Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMAis) alegând unul dintre obiectele create de nevăzători și persoane tipice, în cadrul unor ateliere de modelare ceramică. „Poate obiectele artizanale ți se vor părea imperfecte, însă ele au fost aduse la stadiul de perfecțiune de cei care nu și-au putut privi obiectele în timp ce le-au modelat. E important să știi că persoanele tipice au purtat ochelari opaci în timpul modelării tocmai pentru a înțelege cum privesc nevăzătorii lumea”, scriu reprezentanții organizației. 
Poți rezerva unul din obiectele artizanale (boluri, farfurii, platouri, căni) din această galerie de imagini printr-un comentariu la fotografia respectivă, apoi plătești o contribuție de minim 100 de lei per produs în contul AMAis (găsești detaliile pe pagina evenimentului), ca să finalizezi rezervarea. Poți ridica apoi obiectul în weekend de la sediul asociației de La Firul Ierbii (Splaiul Unirii nr. 160) sau, dacă nu ești din București, îl poți primi prin intermediul unui curier. (Vlad)

Cinema feminin spaniol: cineastele deschizătoare de drum, Institutul Cervantes, 9-26 martie (eveniment online)

Un ciclu de filme dedicat regizoarelor care au debutat în anii ‘50-’60 (Margarita Alexandre, Cecilia Bartolomé, Ana Mariscal, Pilar Miró și Josefina Molina) și care au avut un puternic impact asupra cinematografiei spaniole din a doua jumătate a secolului 20. Printre ele se numără La gata (1956), o poveste de dragoste în lumea coridelor, El crimen de Cuenca (1979), inspirat de un caz real care implica condamnarea unor oameni nevinovați pentru o crimă care nu a avut loc, No se os puede dejar solos (1981), un documentar legendar care urmărește tranziția & nașterea democrației în lumea de după regimul franchist. (Ionuț) 

De ascultat podcastul World Wide Waves, despre posturi de radio care țin în viață mici comunități locale

Documentarul ăsta audio de la BBC e cel mai bun companion pentru o plimbare într-o zi cu soare. Face un tur al lumii în câteva posturi de radio locale, în jurul cărora se adună comunități mici și izolate, de la Radio Taboo din Camerun, care luptă cu pași mici pentru discuții deschise și împotriva superstițiilor dăunătoare, până în Delta Dunării, unde o doamnă cu inimă mare ține în viață Radio Civic și comunitatea multietnică din Sfântu Gheorghe. Într-o lume intoxicată de rețele sociale, World Wide Waves e un reminder despre puterea uriașă a undelor radio, la o sută de ani de când făceau revoluție informațională. (Andra)

O expoziție a fotografului Miron Zownir, Institutul Goethe, București, 1-21 martie 

Artistul Miron Zownir e un veteran al fotografiei curajoase, care îți prezintă realitatea direct din stradă. Pe site-ul lui găsești o arhivă impresionantă de povești vizuale care surprind viețile celor mai invizibili cetățeni în miezul unor revoluții culturale sau episoade istorice din trecutul nostru recent. În arhiva de pe site precum și la expoziție, vei vedea cadre îndrăznețe și poetice, unele din zone extreme ale intimității, acolo unde obiectivul camerei pătrunde cel mai rar. Lucrările din proiectul Romania Raw pot fi văzute până pe 21 martie. (Venera)

FOTO main: Ioana Cîrlig

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK