Proiector

Centenarul personal

de Diana Meseșan, ilustrații de Roma Gavrilă

Spune-ne ce povești din ultimii 100 de ani ai României contează pentru tine.

Mila Turajlić, regizoare din Serbia de filme documentare, a mărturisit în cadrul conferinței The Power of Storytelling că și-a pierdut încrederea în istoria mare, dar a început să creadă în poveștile personale („I lost my faith in history also, but I found a faith in storytelling now”). Confruntată cu inabilitatea unei națiuni de a-și spune propria poveste, Mila s-a întors spre adevărul intim, personal.

Toate lucrurile astea au rezonat cu noi. În anul Centenarului, pare că trecem din eșec în eșec când vine vorba să ne spunem povestea (poveștile). În ce privește comemorarea, instituțiile statului nu au reușit să organizeze nimic relevant anul acesta, în afară de câteva expoziții, conferințe sau evenimente folclorice, deși au alocat sume foarte mari (mai multe despre asta, în curând, pe Scena9).

Așa că vrem să vă întrebăm care sunt istoriile semnificative pentru voi. Să găsim împreună poveștile personale și autentice care fac parte din acest Centenar.

Vă invităm să ne trimiteți fotografii, desene, scrisori, pagini de jurnal, însoțite de scurte povești despre ce a contat pentru voi în ultimii 100 de ani. Pot fi povești despre război, dragoste, medalii, frici, persecuție, migrație, despre orice eveniment care a produs o schimbare în cadrul istoriei personale și de familie. Vă așteptăm mărturiile la adresa editorial@scena9.ro, până pe 25 noiembrie.

text de

  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

ilustrații de

  • Roma GavrilăRoma Gavrilă

    Desenează, face colaje și ilustrații, din când în când și bandă desenată. Consumatoare de fistic prăjit. Nu crede în categorii.

6 November 2018 ora 17:26X Revista Scena9