Recomandări

Chestii de făcut: săptămâna 13-19 august

de Scena 9

Publicat pe 13 august 2018

Filme documentare și ateliere de poezie în București, dar și două festivaluri la munte: Cuca, la poalele Făgărașului, cu stele, muzici și experimente de arhitectură, și Smida Jazz Festival, în Apuseni. Asta e pe meniul cultural al acestei săptămâni. Ce serviți?

Chipuri, locuri, de la Ioana

Chipuri, locuri la Grădina de vară „Farul” din Mangalia, vineri, 17 august, de la ora 8 la 10

Am fost la One World Romania la curte - și la sat și pe stadion - și-a fost minunat. În general, tot ce fac OWR, de la selecția filmelor, la festival în sine, la programul One World Romania la școală și DVD-urile Sahia Vintage. Dar filmul ăsta, care vorbește despre prietenia dintre o regizoare de 90 de ani (Agnes Varda) și un fotograf de trei ori mai tânăr (JR) e numai bun pentru revitalizarea unui spațiu în care nu s-a mai întâmplat absolut nimic de zece ani. De fapt, asta își și propune programul „Documentare la curte”: să aducă subiecte de actualitate în conversație, în orașe mici și mijlocii, la sat, în spații neconvenționale. Iar Chipuri, locuri vorbește despre cum un cuplu insolit pleacă în căutarea unui rost - și găsește o Franță așa cum nu se aștepta.

Chipuri, Locuri trailer

Un film despre demonii satului românesc, de la Diana

Varză, cartofi și alți demoni | Documentar pe terasă, MNAC București, duminică, 19 august, ora 20:30

După o călătorie de zece zile prin diferite sate din România, îți dai seama cât de diferite sunt problemele celor din țară de felul în care ni le imaginăm din București sau din alte orașe mari. Oamenii vorbesc de cum ploile prea dese le-au distrus culturile de roșii, le-au ars trandafirii, cum chiar și cei din munți trebuie să își omoare porcii din cauza pestei. De aceea mi se pare foarte valoros demersul regizorului Șerban Georgescu, care s-a mutat un an de zile în satul Lungulețu, din județul Dâmbovița, ca să înțeleagă „care-i faza cu cartofii și varza, principalii demonii ai locuitorilor satului Lungulețu.” Rezultatul e un film de 60 de minute, pe care îl puteți vedea duminică seara, pe terasa de la Muzeul Național de Artă Contemporană.

Varză, Cartofi și Alți Demoni Trailer

Un festival la poalele Făgărașului, de la Ionuț S.

Cuca 2018 | 17- 19 august, Cârțisoara, Sibiu

Dacă vreți să aflați mai multe despre stele, muzici și experimente de arhitectură, mergeți în weekend la CUCA, un festival organizat anual la poalele Făgărașului, în satul sibian Cârțișoara. Pe lângă performance-uri, DJ set-uri și concerte (printre alții: Rodion G.A., Las Poftas, Rotterdam, Sillyconductor), anul ăsta vor avea loc rezidențe artistice, worskshop-uri de bandă desenată (cu Sorina Vazelina) & ateliere de astronomie pentru copii și adulți. O altă chestie tare se anunță a fi observatorul astronomic construit din materiale reciclabile și cu acoperiș retractabil. Un abonament pentru cele trei zile costă 50 de lei și poate fi cumpărat la fața locului. Prețul abonamentului include și loc de campare pentru cort.

Placebo întâlnește „cultura alternativă” a Rusiei, de la Ionuț D.

Placebo Alt.Russia | Avanpremieră Dockstation Music Documentary Festival, DESCHIS Gastrobar, București, joi, 16 august, ora 19.30

Din Siberia până în Sankt Petersburg, muzicienii de la Placebo au descoperit cultura alternativă mai puțin cunoscută a Rusiei și diversitatea ei artistică, într-un turneu aniversar care a cuprins 10 orașe. S-au întâlnit cu artiști, arhitecți & celebrități locale, iar experiența lor s-a materializat în documentarul „Placebo: Alt Russia”, al cărui regizor, Charlie Targett-Adams, și-a propus să arate și altceva decât ce se scrie și se vorbește de obicei despre Rusia. Îl puteți vedea în avanpremiera celei de-a treia ediții a festivalului de documentare muzicale „DokStation” din București, care va avea loc în perioada 13-16 septembrie. Intrarea este liberă.
Placebo: Alt Russia - Trailer

Super-muzică noaptea, în mijlocul pădurilor, de la Andra

Smida Jazz Festival, satul Smida (Parcul Natural Apuseni), între 17 și 19 august

Încă din momentul în care am plecat anul trecut de la Smida, mi-am făcut planuri să mă-ntorc vara asta, fiindcă e fix genul de experiență care-mi face lumea mai bună. Adică muzică excelentă, de ascultat și privit pe viu într-un creier oxigenat de munte, pe care ziua poți să-l explorezi cât te țin picioarele. Smida e, de altfel, un festival destul de liniștit, de la care nu te-ntorci mai obosit decât ai plecat (n-aș fi crezut, dar se pare că de la 30+ ani încolo, asta ajunge să conteze mult), nu-i nici pe departe genul care să desfigureze locul în numele turismului cultural. Ediția de anul trecut a fost una dintre cele mai mișto descoperiri pe care le-am luat cu mine din 2017, și-s convinsă că și după weekendul ăsta voi rămâne cu fantasme muzicale să-mi țină de urât până vara viitoare.

Portico Quartet

Un atelier de poezie, de la Luiza

Mornin’ Poets, Mansarda Lente, septembrie-octombrie 2018

Până pe 15 august vă puteți înscrie la Atelierul de poezie organizat de Revista de povestiri: din septembrie, duminica de la 11 la 14, o dată la două săptămâni, cu câte un invitat barosan - Miruna Vlada (16 septembrie), sorin despoT (30 septembrie), Svetlana Cârstean (14 octombrie), Elena Vlădăreanu (28 octombrie), Claudiu Komartin (11 noiembrie).

„Mornin’ Poets este o serie de cinci ateliere de poezie, practic un sezon pilot, în care scriem, citim și dezbatem poeme sau idei despre scris, despre arta noastră și mersul ei prin țară. Fiecare lector va propune o temă de scris, astfel că la atelier veți primi feedback pe poemele trimise de voi.”, e descrierea de pe site-ul organizatorilor. După fiecare sesiune, câteva poeme alese de invitat vor apărea în Revista de Povestiri.

După cum spunea cineva, „la poésie est dans la rue”, așa că nu văd un moment mai bun ca ăsta ca să ne exersăm mușchiul poetic ;)

Taxă: 180 lei, Locuri: 30, Deadline înscrieri: 15 august
 
(Foto: Smida Jazz Festival)

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK