Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 24-30 octombrie

de Scena 9

Publicat pe 24 octombrie 2016

A început o nouă săptămână, griul persistă. Dar oferta de ieşit din casă se încăpăţânează să rămână alertă. Teatrul, filmul, muzica, fotografia sau gravura experimentală s-au adunat ca să împrăştie nişte vitamina D dintr-un supliment nutritiv care conţine:

 

(continuă) Festivalul Naţional de Teatru

București, de vineri, 21 octombrie, până duminică, 30 octombrie

10 zile, 78 de reprezentații, 15 spații de joc, 30 de teatre. Găsiţi aici 13 recomandări (cu poze cu tot), de la fotograful nostru Adi Bulboacă, nelipsit din trenurile și sălile de teatru din toată țara.

Blocul  

Bucureşti, Sala Multifuncțională a Şcoli Naţionale de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA), luni, 24 octombrie, ora 19.00

Un film în regia Mariei Șălaru care „jonglează între trecutul comunist al unui cartier de blocuri și realitatea de zi cu zi a locatarilor sub coordonarea riguroasă a unui administrator implicat trup și suflet pentru bunul mers al colectivului”.

Blocul - Trailer

Festivalul internaţional de literatură de la Timişoara, a cincea ediţie

Timişoara, 25-28 octombrie

Un eveniment care aduce laolaltă scriitori din Franța, Rusia, Croația, Republica Macedonia, Spania, Ucraina, Serbia și România. Conferințe, dezbateri, lecturi publice, evenimente dedicate copiilor, întâlniri ale scriitorilor cu liceeni din Timișoara fac parte din programul celei de-a cincea ediţii, pe care îl puteţi citi complet aici

Bienala Internațională de Gravură Experimentală (IEEB), ediţia a şaptea

Victoria Art Center, Bucureşti, 25 octombrie 2016 - 25 februarie 2017

Ediţia de anul acesta va avea în spate conceptul Istorii Fabricate. Adevăr și ficțiune în istoria recentă. „Istoria orală și scrisă, dosarele istorice, arhivele pot fi create sau interpretate și manipulate. De la manualele școlare, difuzarea pe canale tv și tabloide, de la publicații academice la satire si WikiLeaks, la dosarele securității și la arhive, și nu în ultimul rând de la critica de artă la istoria și teoria artei, acest proiect își propune să chestioneze mecanismele de scriere și fabricare a istoriei și impactul lor asupra memoriei personale și colective”, scriu organizatorii de la Experimental Project, care au publicat programul evenimentului aici.

Concert Chrysta Bell + The Music of David Lynch

Control Club, Bucureşti, miercuri, 26 octombrie, şi joi, 27 octombrie, ora 20.00

Actriţa şi cântăreaţa Chrysta Bell a colaborat cu regizorul David Lynch la piesa Polish Poem (parte a soundtrack-ului pentru filmul Inland Empire), la primul ei album solo - This Train (2011) - şi la un EP care va apărea anul acesta - Somewhere in the Nowhere. Săptămâna asta vine în Control  ca să ne tripeze şi aduce cu ea şi Muzica lui David Lynch - un film-concert cu interpretări ale mai multor artişti. „Chrysta Bell arată ca un vis şi cântă ca un vis. Iar acel vis devine realitate”, a zis Lynch despre muza lui muzicală, care va juca şi în mult aşteptata continuare a seriei Twin Peaks, din 2017. 

Polish Poem

Arta chirurgului

Haart Studio, Bucureşti, miercuri, 26 octombrie, ora 19.00

Un film care are ca subiect lucrările de artă colecţionate şi analizate de Ion Chiricuţă (medic oncolog şi colecţionar) şi metoda lui creativă de-a lăsa arta să-şi bage coada în medicină. Filmul, realizat de Adrian Buga, critic de artă și consilier al Casei Regale, va fi difuzat în cadrul celei de-a doua ediții smART Talks, un eveniment inițiat de Asociația SMART MED. Participanţii la proiecţie vor putea vizita şi expoziţia Medicina în fotografia de secol XIX, care ţine până pe 27 octombrie şi care cuprine o serie de imagini de la prima auto-operaţie de hernie din lume, cea a chirurgului Alexandru Tzaicu, şi fotografii medicale vechi (1890 - 1910) realizate de Nestor Heck, „fotograful lui Mihai Eminescu”. Participarea se face printr-o confirmare trimisă la adresa office@smart-med.ro până marţi, 25 octombrie. Intrarea este liberă. Aici puteţi citi un interviu cu Cristina Bobe, de la Asociația SMART MED, care fotografiază spectacolul din sala de operaţii.

Ce-am fi dac-am şti

Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti, joi, 27 octombrie, ora 19.00

Un spectacol de teatru politic care documentează şi ficţionalizează istoria mișcărilor muncitorești de rezistență din România, din 1918 până în 2000. „Este o feerie politică în care dimensiunea utopică a istoriei și cea profund realistă se întrepătrund într-un demers de cercetare performativă a acțiunilor contestatare de revoltă împotriva nerespectării unor drepturi fundamentale, împotriva delegitimării unor clase sociale care, prin acțiunile lor radicale, au marcat secolul XX. În Ce-am fi dac-am ști, istorii minimalizate, sub-reprezentate, insuficient explorate și aprofundate artistic, devin emblematice pentru coalizările solidare ale muncitoarelor și muncitorilor, care s-au luptat pentru drepturile și reprezentarea lor publică”. Intrare: 20 lei/10 lei pentru elevi, studenți, pensionari. Rezervări aici.

Concert Dhafer Youssef

Sala Radio, Bucureşti, joi, 27 octombrie, ora 20.00

Un artist tunisian şi oud-ul lui la Jazz Night Out. Biletele costă 120, 150, 180 de lei în funcție de categorie şi se găsesc în reţeaua Eventim şi online pe www.eventim.ro.

Dhafer Youssef - Soupir Eternel

Hip Trip Film Festival

Cinemateca Eforie şi Cinemateca Union, Bucureşti, 27-30 octombrie

Un festival pentru cinefilii dependenți de călătorii şi pentru cei care caută inspirație pentru viitoare călătorii, care adună 20 de filme din toate colţurile lumii. Festivalul va începe joi, 27 octombrie, cu filmul El Clasico (Cinema Eforie, ora 19.30) - propunerea Irakului pentru Premiile Oscar în 2017. Aici găsiţi programul complet, iar de bilete vă puteţi interesa aici.

Festivalul internaţional de fotografie documentară In/Out, prima ediţie

Cluj Napoca, 27 octombrie-6 noiembrie

10 zile de expoziţii, proiecţii, dezbateri şi alte de evenimente reunite într-un festival ce-şi propune să arate „România cu şi fără stereotipuri”, prin intermediul fotografiei documentare și al fotojurnalismului. Fotografi expozanţi: Andrei Nacu, Bogdan Gîrbovan, Cosmin Bumbuţ, Ioana Cîrlig, Laura Pannack, Marin Raica, Marko Risović, Petruţ Călinescu şi Tomas Bachot. Accesul publicului este liber la toate expozițiile și proiecțiile festivalului. 

Privind prin piele

Centrul de Teatru Educaţional Replika, Bucureşti, vineri, 28 octombrie, ora 19.00

Povestea unei familii care-şi ascunde la început originile rome, după care ajunge să şi le îmbrăţişeze, cu focus pe relaţia dintre un tată care vrea să-şi asume identitatea şi fiica lui ce refuză să se identifice cu un trecut pe care nu îl cunoaşte. Distribuţie: Alina Şerban şi Alexandru Fifea. Intrare liberă, pe bază de rezervare, în limita locurilor disponibile, la adresa de e-mail: dramacum@dramacum.org și prin sms la numărul 0736.696.744.

Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half

POINT, Bucureşti, sămbătă, 29 octombrie, ora 20.00

Un spectacol adaptat după celebrul şi controversatul musical Hedwig and The Angry Inch, semnat de John Cameron Mitchell. Povestea sună aşa: „Un punk-rocker transsexual este în turneu cu trupa sa 'The Angry Inch' cu intenția de a-și lansa primul album. Când formația ajunge în București, lucrurile scapă de sub control, iar concertul care urma să aibă loc se transformă într-un spectacol deschis în care Hedwig decide să împartă cu publicul adevărata poveste a vieții lui și a fostului său iubit care i-a furat toate cântecele”. Cu Istvan Teglas și Răzvan Krem Alexe. Bilete online aici.

Haloween Comic Fest

Red Goblin, Bucureşti, sămbătă, 29 octombrie, orele 12-20

O zi internaţională în care magazinele participante din intreaga lume dau gratuit benzi desenate, publicate special pentru acest eveniment, oricărui pasionat care le trece pragul. Cu această ocazie, Red Goblin vă invită pe strada Colţei nr. 42 să vă alegeţi banda desenată favorită.

Festivalul internaţional de film Comedy Cluj

Cluj Napoca, 21 octombrie - 30 octombrie

Zece zile cu peste 150 de filme din întreaga lume, unele produse în țări precum Maroc, Paraguay, Uruguay sau Coreea de Nord, însoţite de piese de teatru. Programul filmelor îl găsiţi aici, iar pe cel de teatru aici

*

Foto: Captură video din Blocul.

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK