Vrem să vedem cele mai bune 9 scurtmetraje care încă nu s-au făcut. Iar pentru asta, suntem gata să și susținem realizarea lor. Așa că-i invităm în Camera 9, concurs organizat de Scena9 și Les Films de Cannes à Bucarestpe toți studenții din România care vor ca în toamnă să-și vadă filmele din minte pe ecran. 

În 2016, cinematografia românească a fost cel mai bine reprezentată la Festivalul de la Cannes, după Franța și SUA. În același timp, România e țara din Europa cu cel mai mic număr de cinematografe raportate la numărul de locuitori. Avem filme, dar n-avem unde să le vedem, avem un Nou Val de regizori deja consacrați, dar n-avem un plan pentru generația următoare de regizori. Scena9 & Les Films de Cannes à Bucarest au făcut planul. Căutăm nouă studenți la film care să ne uimească, surprindă, convingă cu scenariile lor de scurtmetraj. Ei vin cu scenariile și viziunea, noi cu finanțarea, know how-ul și promovarea. Și, dacă totul merge bine, mergem împreună la Cannes :)

Ne interesează să aflăm cum văd tinerii regizori lumea din jur, care sunt pariurile lor estetice, care sunt mizele lor și riscurile pe care și le asumă. Încurajăm talentul și creativitatea, și, pentru asta, avem de partea noastră Les Films de Cannes à Bucarest și priceperea lui Cristian Mungiu, care va face parte din juriu și va oferi consultanță și sfaturi legate de scenariu. Consultanța pe partea de producție va fi asigurată de Tudor Reu, iar cea pe editare de Mircea Olteanu.

„Eu, unul, n-am ajuns niciodată la Cannes cu vreun scurtmetraj, deşi mi-aş fi dorit. Cu toate astea, am ajuns acolo pentru că unul dintre selecționerii de-atunci îmi văzuse scurtmetrajele într-un festival. Când am mers la Cannes cu primul meu lungmetraj, am constatat că cei care fuseseră deja selectați cu scurtmetraje se orientau mult mai bine în zăpăceala profesională de pe croazetă şi primeau sfaturi folositoare, care să îi ajute pe mai departe în cariera de realizatori. E util să ajungi la Cannes deja de când te exprimi ca cineast cu scurtmetraje. Aşa că, atâta cât pot eu să fiu de folos, sunt gata să dau o mână de ajutor celor care se regăsesc acum unde mă găseam şi eu cu 20 de ani în urmă. Baftă!” (Cristian Mungiu).

Regulamentul de înscriere și formularul le găsiți mai jos. De-abia așteptăm să vedem cum arată filmele valului de după Noul Val. Vom fi aici pe tot parcursul procesului, să consemnăm, să încurajăm, să dăm o mână de ajutor. Caméra d’Or e la Cannes, Camera9 e la noi. A vos marques, prêts, partez!

Detaliile concursului

Perioada înscrierilor: 6.07.2016 - 31.08.2016

Premii: câte 2.000 de euro pentru realizarea a cel mult 9 scurtmetraje

Juriu: Cristian Mungiu, Flavia Popa, Tudor Reu, Luiza Vasiliu

Ce trebuie să conțină dosarul de candidatură: formular de înscriere, scenariu de film de ficțiune, rezumatul scenariului, concepția regizorală, documente care să demonstreze calitatea de student sau de absolvent a realizatorului

Regulament

Act adițional al regulamentului

Răspunsuri la câteva întrebări

Formular înscriere
Selecția națională “Camera9”

Realizator

Producator

Upload documente

1.
Scenariul de film de ficţiune, întocmit astfel încât să rezulte un scurtmetraj de minim 9 – maxim 15 minute (inclusiv genericul).
2.
Rezumatul scenariului – maxim o jumătate de pagină.
3.
Concepţia regizorală, care să includă motivaţia regizorală, aprecierea stilului şi a laturii vizuale a filmului - maxim o pagină.
4.
Documente care să ateste calitatea de student sau masterand a realizatorului (ex: legitimaţie de student vizatǎ la zi, adeverinţa de absolvire a studiilor în 2016)
Declar cǎ sunt unicul responsabil de respectarea legislaţiei dreptului de autor cu privire la producţiile audiovizuale cu care particip în aceastǎ competiţie şi garantez cǎ nu aduc nicio atingere drepturilor de autor sau conexe deţinute de alte persoane.

Prin trimiterea prezentului formular de înscriere am luat la cunostinţǎ prevederile regulamentului şi accept toate condiţiile.