Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut (săptămâna 9-15 ianuarie)

de Scena 9

Publicat pe 9 ianuarie 2017

Gata cu vacanța, e timpul să vedem ce evenimente culturale ne rezervă a doua săptămână din anul nou. Discuții filosofice, arte vizuale, teatru, fotografie documentară, filme de competiție și muzică la liber - toate astea vă așteaptă zilele următoare. Plus efecte speciale pe bază de viscol și ger. 

 

Despre rezoluțiile de anul nou, J'ai Bistrot București (Calea Griviței 55), București, 11 ianuarie, ora 19

Asociația Română de Filosofie Practică începe anul cu o întrebare despre întrebările pe care ne punem la început de an: ce ne dorim pentru 2017, de ce ne dorim și ce facem ca să ajungem unde ne-am propus. Discuția, relaxată și argument-friendly, va fi moderată de Mihail-Valentin Cernea.

O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții, Teatrul Național București, 11 ianuarie, ora 20

Piesa lui Bobi Pricop e construită pe un roman star al lui Mark Haddon, în centrul căruia se află un personaj irezistibil. Aventura aproape detectivistică prin lume a unui puști cu autism e transformată, cu ajutorul scenografiei semnate de Adrian Damian, într-o aventură senzorială amețitoare, în care o să pipăiți scaunul pe care stați, să vă asigurați că sunteți încă la TNB.

Tourette Roulette / Next Ex, Expirat Halele Carol (Str. Constantin Istrati 1), București, 11 ianuarie, ora 21

Codul roșu de ninsoare poate fi îmblânzit cel mai bine cu muzică, iar seara de la Sala Compersoarelor întoarce muzica pe toate părțile: funk, hip-hop, electro, disco, blues, trip-hop, rock’n’roll. Trei trupe românești fresh - Tourette Roulette, Guillotine și Next Ex – ne deschid urechile pentru 2017.

Catches of time - Ioana Mitrea, Centrul Artelor Vizuale Multimedia (Str. Biserica Enei nr. 16), București, 12 ianuarie, ora 19

Expoziția Ioanei Mitrea propune așa-numite „definiții vizuale” pornind de la câteva teme grele: timpul, memoria, corpul, îmbătrânirea. În loc să folosească limbajul comun ca să le disece, artista construiește poezie vizuală, pe care ne-o oferă ca instrument pentru o mai bună înțelegere a felului în care timpul trece prin noi.

MIORITZA (Tristory III), Teatrul LUNI de la Green Hours, București, 12 ianuarie, ora 19:30

Piesa de teatru care pornește de la răs-invocata legendă a Mioriței, pe care Frilensăr & Teatrul LUNI au adaptat-o într-o variantă updatată, „despre mituri, laitmotive și moarte”. Adaptarea e făcută de Ionuț Chirilă.

Expoziția Pavel Brăila - New Year’s Dissections, Galeria Eastwards Prospectus (str. Plantelor nr.50), București, 13 ianuarie, ora 19

Brăila e unul din artiștii contemporani cu un al șaselea simț pentru ironie și subtext, iar lucrările lui construiesc o imagine mereu schimbătoare a lumii din Republica Moldova. Un mafiot transformat în erou revoluționar, politicieni cu normă de bandiți, o țară a cărei busolă oscilează între Est și Vest. Expoziția de la Eastwards Prospectus va avea vernisajul chiar în seara când creștinii de rit vechi sărbătoresc trecerea în Anul Nou. 

OINA - prezentare cu Sorin Vidiș și Bogdan Boghițoi, F64 (Bulevardul Unirii 64), București, 13 ianuarie, ora 19

Știm că oina e considerată sportul tradițional românesc, dar știm foarte puține despre ea. Câți dintre noi am văzut vreodată un meci de oină? Fotografii Sorin Vidiș și Bogdan Boghițoi au pornit pe urmele acestui sport și l-au documentat într-un proiect pe care-l vor prezenta vineri în fața publicului.

Oscar Weekend, Cinema Elvira Popesco, București, 13-15 ianuarie

Cum la sfârșitul lunii vor fi anunțate nominalizările pentru Premiile Oscar, Asociația Cinemascop și Voodoo Films ne invită weekendul ăsta la o selecție de filme aflate pe lista scurtă a preselecțiilor pentru premiile Academiei Americane de Film. De la Sieranevada a lui Cristi Puiu și Toni Erdmann, la Elle al lui Paul Verhoeven și Juste la fin du monde al lui Xavier Dolan. Programul weekendului de film, aici.

Funkoteca – de Cosmin Pojoranu, Manasia Hub (Str. Stelea Spătarul nr.13), București, 14 ianuarie, ora 22

„Se sună adunarea la Manasia pentru prima funkotecă din 2017. Sună a muzică cu bas și suflet, ritmuri de dans și balans, selecționate cu meticulozitate de Cosmin Pojoranu”, de la Funky Citizens.

Jurnal de România. Sfântul Gheorghe, Teatrul Andrei Mureșanu, Sfântu Gheorghe, 14 ianuarie, ora 19

Jurnal de România e un proiect în care regizoarea Carmen Lidia Vidu folosește filmul experimental, artele vizuale și teatrul, ca să documenteze din multe prespective diverse orașe din România și să le redea oamenilor, pe scenă. Piesa creată la Sfântu Gheorghe, pe care o puteți vedea sâmbătă, e o radiografie culturală și emoțională a orașului și a artiștilor lui.

Tunelul Lujerului, stația de metrou Politehnica, București, 14-15 ianuarie, ora 12

Oricât de mult am bate la pas orașul, rămân în continuare locuri de existența cărora habar n-avem, Arhiva de geografie propune în weekend un tur al tunelului feroviar abandonat care subtraversează Bulevardul Iuliu Maniu şi care a fost construit o dată cu pasajul rutier Lujerului. Turul este gratuit, iar circuitul are 5 kilometri.

Foto main: Bogdan Boghițoiu - Oina Project

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK