În afara bulei / Romania

Infografic. Câtă cultură (nu) consumăm în România?

De Venera Dimulescu, Ilustrații de Anna Florea

Publicat pe 7 noiembrie 2019

Ce obiceiuri culturale mai au românii și cât de des își petrec timpul la cinema, la muzeu sau în fotoliul de acasă, citind o carte? Barometrul cultural pe anul 2018 ne răspunde.

Cei mai mulți dintre noi cred că să vorbești corect limba maternă și să respecți legea sunt cele mai importante trăsături ale identității naționale: 95%, respectiv 94%, deși România este pe locul întâi în Uniunea Europeană la analfabetism funcțional, cu 42% dintre elevi afectați, iar corupția este cea care ne poziționează la coada clasamentului statelor democratice ale Uniunii, pe locul 24 din 28. Peste jumătate dintre românii cu educație și venituri ridicate cred că există lucruri care îi fac să le fie rușine cu țara lor: 65%, respectiv 58%. Sentimentul rușinii scade cu cât înaintezi în vârstă (50% în rândul pensionarilor, față de 66% pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani). Pe parcursul anului 2018, cei mai bogați dintre noi nu au mers la evenimente culturale, doar 2% au ajuns la cinema, la muzeu sau la o expoziție într-o galerie de artă.

Răspunsurile românilor concentrate în barometrele culturale pe 2017 și 2018 nu diferă foarte mult. Sentimentul identității naționale e construit, în proporții asemănătoare, în jurul limbii materne și a respectului pentru lege. Prezența la evenimente culturale a fost ușor mai ridicată anul trecut. Spre exemplu, 77% dintre români nu au fost niciodată la cinema pe parcursul anului 2017, față de 61% în anul 2018.

Mai jos, vă invităm să citiți mai multe despre preferințele culturale ale românilor în oraș, acasă sau pe internet.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK