Arte vizuale / Poezie

5 poeme românești defilează la Street Delivery

De Ramona Chirica

Publicat pe 12 iunie 2019

În 2018, de ziua poeziei, nu i-am făcut tort, dar am invitat-o mai des pe la mine pe-acasă, la petreceri tematice, în grupuri de câte cinci. Așa a apărut 5 poems, colecția de poezii intermitente ilustrate de artiști locali: poezii (în limba engleză) culese din lumea mare și traduse în forme și culori, cu pensule, penițe și stylus-uri fine.

Primii 12 ani de școală mi-au sufocat orice potențială poftă pentru citit, dar mai ales pentru citit versuri. Poezia era lame (leim). Până când, într-o dimineață, am luat-o de la capăt, fără lesă, fără rime, fără analize de euri (lirice) și interpretări pompoase.  

Mi-am propus ca împăcarea noastră să aibă rezultate lunare, dar entuziasmul din cap nu s-a înțeles cu realitatea de pe teren. Așa au devenit câte-cinci-uri sacadate, fără presiuni, care-și păstrează scopul comun: mă motivează să citesc mai multă poezie, s-o împart și cu alții și, simultan, să adun în jurul focului artiști din cartier. Ca-ntr-un fel de illustration slam – un challenge în care ilustratorii creează poezii vizuale în timp record.

Pentru ediția de luna asta, am ales, în premieră, poezie românească, pe care-am sincronizat-o cu 5 inimi de artiști admirabili: Oana Ispir, Alexandru (Sașa) Lazăr, Alexandra Mîrzac, Tuan Nini și Vali Petridean. Și, pe lângă cufărul online unde le adun, mă pregătesc să le scot la aer, în mărime naturală, la Street Delivery – Poezia e în stradă, de pe 14 până pe 16 iunie.

Preview, în exclusivitate mondială, una dintre cele cinci:

CRUSTA

de Gellu Naum
 

Oraşul avea o singură casă,
casa avea o singură încăpere,
încăperea avea un singur perete,
peretele avea un singur ceas,
ceasul avea o singură limbă.

În tot acest timp copiii
creşteau şi puneau o singură întrebare,
pe când adulţii, nedumeriţi şi superbi,
scădeau, scădeau surâzând.

Ilustrată de Alexandru (Sașa) Lazăr:

„Am ales să ilustrez a doua jumătate a poeziei lui Gellu Naum, care, în capul meu, e și nucleul ei. Prima parte e deja rezolvată grafic, pentru că e o metaforă vizuală foarte potentă.”

Sașa e art director într-o agenție de publicitate și artist full-time. În iunie 2017, a avut prima expoziție personală la Apollo111 – Six easy pieces.

Discursul lui artistic e deja recognoscibil prin formele minimaliste, fluide, cu care picură esențe din viața de zi cu zi pe canvasuri digitale. Și, ca orice mic dumnezeu, are grijă să nu-și lase cumva creațiile să trăiască monoton, în pace și securitate: se asigură că infiltrează câte-un element disruptiv în fiecare micro-lume pe care-o expune.

Portofoliul lui: https://sasalazar.com/
Sașa pe Instagram: @sandilazar



Poeziile alese și ilustrațiile lor pot fi văzute online pe Instagram @5poems și offline în librăria engleză Cărturești & Friends.

12 iunie 2019, Publicat în Arte / Arte vizuale /

Text de

  • Ramona ChiricaRamona Chirica

    Curator de ilustrație. Din 2016 e și maestru de speed dating între artiști locali și proiecte comerciale, culturale sau umanitare.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK