Actual

Scena9 recomandă: săptămâna 27 mai - 2 iunie

de Scena 9

După o tură de alegeri cu rezultate care dau peste cap așteptările tuturor, după o condamnare cu executare care a provocat o puternică emoție colectivă, ne uităm la ce-ar mai fi de făcut cu restul săptămânii. În afară de două expoziții vedetă ale primăverii, Gherasim Luca-erou limită și Flori Sălbatice din România - o istorie botanică, avem un concert de jazz - Rymden la Jazz Nouveau, o invitație la dialog & acțiune, un film, un spectacol, plus Bookfest-ul, unul dintre cele două mari târguri de carte de la noi (o să publicăm zilele astea recomandări de lectură de la târg). Dar mai avem și:

Un concert anti-frământări, de la Venera

Still Corners (UK) Live, Club Control, sâmbătă, 1 iunie, ora 21.00

Dacă vrei să te deconectezi câteva ore de la frământările din fiecare zi, hai sâmbătă, în clubul Control, la concert Still Corners. Trupa londoneză cântă un dream pop care te plimbă prin cele mai dulci reverii. Parcă te urcă în dreapta șoferului și te invită să te uiți pe geam la ele. Cei doi membri, Tessa Murray și Greg Hughes, fac muzică de peste zece ani, de când s-au cunoscut întâmplător, într-o stație de tren din Londra. De atunci, au cucerit topurile cu fiecare album și au câștigat respectul criticilor de muzică de la publicații precum Pitchfork. M-aș duce la concert pentru că pe mine au reușit de fiecare dată să mă transpună cu tot corpul în poveștile lor construite din emoții și sunete.

Still Corners - „The Trip”

Performance de testat limitele politeții, de la Diana

Draft #7. Instrucțiune pentru întors cărți. George Roșu, Biblioteca Pavilion, Timișoara, joi, 30 mai, ora 17

George Roșu e unul dintre cei mai mișto ilustratori români, deși preferă să nu se numească așa. Mi-a povestit  la un moment dat că ar fi supărat niște găști de ilustratori când a spus că e și el unul, așa că a hotărât că nu mai e ilustrator. :) „Acum sunt artist, că e și mai confuz”, glumește Roșu. Joia asta, artistul-ilustrator-combinator-de-cuvinte George Roșu dă instrucțiuni pentru întors cărți, la o intervenție artistică în Timișoara. Mai exact, întoarce toate cărțile dintr-o bibliotecă de artă pentru studenți cu cotorul la perete, pe fundalul sonor al unui audio book ascultat invers. Ideea performance-ului i-a venit când era în biroul unor IT-iști din Iași. Aveau o grămadă de cărți mișto, de design, de artă, de marketing, dar nu aveau timp să se uite la ele. A realizat atunci o lucrare cu textul: „Întoarce cărțile cu fața la perete prin birourile în care te lasă să intri. Vei testa astfel atenția gazdei pentru detalii, cât și limitele politeții.” A durat două zile până când angajații au observat că George le întorsese cărțile cu cotorul la perete.

O discuție (și o carte) despre cum locuim în București, de la Ioana

Idealul locuirii bucureștene, Muzeul Național al Literaturii Române, miercuri, 29 mai, de la ora 19

O casă cu grădină – câți bucureșteni nu visează și azi la asta? Ei bine, între 1908 și 1948, o instituție a încercat să transforme visul ăsta în realitate. Societatea Comunală pentru Locuințe Ieftine a ocupat o serie de parcelări, pe care a început să construiască astfel de case. Au reușit să ridice doar 4000, dar numărul ăsta nu e de ici, de colo, dacă te gândești că au beneficiat de ele medici, politicieni, ingineri, arhitecți și simpli muncitori. Timp de trei ani, Andrei Răzvan Voinea, doctor în istoria arhitecturii la Universitatea „Ion Mincu”, a bătut cele 25 de parcelări ale Societății la picior, împreună cu colegii săi de la Studio Zona. A ieșit din asta nu doar o cercetare super solidă, care te învață mai mult despre istoria Bucureștiului decât orice vizită la muzeu; voluntarii au împărțit locuitorilor de azi pliante și le-au vorbit despre începuturile cartierelor lor. Așa că hai miercuri la MNLR (intrarea e gratuită), ca să afli cum se face o cercetare bună de teren, dar și lucruri pe care garantez că nu le știai despre casele din orașul tău.

O conferință despre viitor, de la Luiza

Inteligență artificială, roboți și etica viitorului, Sala Media a Teatrului Național București, miercuri, 29 mai, de la ora 18

Constantin Vică cred că e una dintre cele mai sclipitoare minți ale generației noastre. Am mai zis-o, probabil chiar de pe la 14 ani, când l-am cunoscut pe junele filosof prima dată într-o tabără de jurnalism școlar. De-atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Constantin Vică a ajuns prof la facultatea de filosofie din București (mă rog, se spune „lector”), cercetează posibilitățile viitorului și posibilitățile umane de-a face (sau nu) bine. Miercuri o să vorbească pe scena TNB despre inteligență artificială, roboți, transformarea lumii în care trăim într-una de date și algoritmi, și-un viitor incert. Putem avea încredere în inteligența artificială și în roboți? Le vom acorda drepturi roboților sau vor fi sclavii noștri? Roboții și inteligența artificială vor ajunge să domine lumea? Vor avea aceștia conștiință? Intrarea e liberă, discuția va fi, sunt convinsă, la fel ;)

O întâlnire cu o scriitoare uau, de la Ionuț

Lansare de carte & dialog cu Sarah Perry la Bookfest, vineri, 31 mai, ora 18.30, Romexpo

Sunt rare situațiile în care dai peste un autor contemporan și zici „uau”, în sensul în care să te mai poată surprindă prin formă și stil și să-ți aducă ceva nou. Mi s-a întâmplat asta cu Sarah Perry, unul dintre invitații speciali ai Salonului Internațional de Carte Bookfest și care își va lansa vineri cel mai nou roman, Melmoth, apărut la Nemira. Născută în Essex, în 1979, Perry este o scriitoare tradusă în peste 20 de limbi și care a devenit cunoscută odată cu Șarpele din Essex, Cartea Anului la British Book Awards 2017. E suficient să citești și câteva pagini din cărțile ca să-ți dai seama că ai de-a face cu o proză vie și insolită, în care se amestecă influențe clasice dickensiene, meditații filosofice și elemente gotice.

Lansarea cărții va fi urmată de un dialog cu jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu.Ilustrație principală: detaliu din coperta cărții Melmoth, de Sarah Perry, Editura Nemira, 2019

de

  • Scena 9Scena 9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

27 May 2019 ora 00:00


Tag-uri


X Revista Scena9