Recomandări / Timp Liber

Ce facem acasă 30 martie-5 aprilie

de Scena 9

Publicat pe 30 martie 2020

Numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus în România a ajuns la 1 952 și suntem la a patra ordonanță militară. Am făcut o listă cu mici recomandări de repaos de la stres și anxietate.

Gesturi de rezistență: Un documentar românesc de vizionat online, marți, 31 martie, de la orele 18:00 (Venera)


Un documentar despre formele diferite ale rezistenței s-ar putea să te ajute în perioada asta. Filmul documentar realizat de Olga Ștefan, pe care-l poți vedea mâine online la inițiativa Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, te va plimba cu privirea prin imagini de arhivă de la proteste, mărturii și creații artistice ale celor care au căutat să-și exprime lupta sau revolta față de un sistem totalitar sau într-o perioadă de criză. Merită să te uiți măcar pentru fragmentele de istorie orală, în care vorbesc ultimii supraviețuitori ai Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. Găsești link-ul pentru vizionare pe pagina evenimentului.

Un concert online de la Radio România Muzical: L’ isolation cu flautistul Matei Ioachimescu (Venera)


Ia-ți mâine o pauză de o jumătate de oră și ascultă trei minirecitaluri dedicate perioadei noastre de izolare. Flautistul Matei Ioachimescu va interpreta live de la Viena operele a doi compozitori ai epocii baroc, Johann Joachim Quantz și Georg Philipp Telemann, cu o oprire în universul muzical  contemporan al Doinei Rotaru.

O sesiune de yoga cu actorii proiectului de teatru maghiar independent Váróterem Projekt (Venera)


Dacă ți-au înțepenit mușchii de la statul acasă sau pe scaunul de la masa de lucru, uită-te la clipul ăsta de cinci minute cu actorii clujeni Endre Racz și Csepei Zsolt, care te învață cum să-ți relaxezi corpul și mintea din propriile dormitoare.  

Trei poeme pentru și despre medicii care luptă cu coronavirusul, publicate în revista „Cabinet” (Andra)

Am tot citit & văzut portrete ale medicilor și asistentelor care luptă nu doar cu virusul care ne-a dat lumea peste cap, dar și cu propria epuizare. De fiecare dată am avut impresia că oamenii ăștia au nevoie (pe lângă echipamente vitale), de un monument colectiv, invizibil, ridicat chiar acum din gândurile & mulțumirile noastre, ale tuturor. M-am bucurat să văd că oamenii de la Cabinet, una dintre revistele mele preferate, au invitat trei poeți să scrie câte un poem inspirat de o fotografie făcută recent în fața unui spital din Florența. Pe un cearșaf, cineva scrisese în italiană și în chineză „Medici și asistenți, eroi moderni fără poeți care să vă consemneze curajul… Mulțumim din inimă”.

Sursă imagine: http://www.cabinetmagazine.org

don’t sentimentalize
“do something, people”
by which I mean you
by which I mean me
by which I mean “us”
by which I mean nothing
by which I mean stay home
if you can / can you / what can you
unless you are a doctor or nurse or

(Maureen N. Mclane)

 

The Trials of Gabriel Fernandez (2020), pe Netflix (Ioana)


Evadam și înainte de pandemie în serii true crime pe Netflix (și nu numai). Cele mai bune dintre ele (Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes, The Keepers, Wild Wild Country) vorbesc despre mult mai mult decât simple crime - ridică în fața societății o oglindă care reflectă înapoi neajunsuri are cultelor religioase, sistemelor de ordine, psihologiei de grup etc. Asta face și The Trials of Gabriel Fernandez, o serie în șase părți despre moartea brutală a unui puști de șapte ani, torturat și ucis cu bestialitate de mama și tatăl vitreg - care e, în același timp, și despre eșecul sistemelor de prevenție socială care ar fi trebuit să se prindă din timp la ce abuzuri a fost supus timp de ani de zile. Dacă aveți nevoie de alte întrebări arzătoare în perioada asta, dincolo de cât mai ține izolarea socială?, ăsta ar putea fi un prilej bun.


The National Emergency Library - o bibliotecă accesibilă oricui (Ionuț)

1.4 milioane de cărți puse la liber pentru a fi accesate de studenți, profesori și de cititori din toată lumea. E foarte simplu: îți faci un contact și după aia poți împrumuta pentru două săptămâni un anumit număr de e-books. Sunt și multe volume rare aici, de la memorialistică și jurnale până la lucrări de știință (care n-au mai fost reeditate). E și foarte plăcută (chiar dacă derutantă puțin) experiența în sine de a te pierde printre atâtea titluri și de explora prin această arhivă.

Concerte de jazz online (Delia)


Montreux Jazz Festival din Elveția, al doilea cel mai mare festival de jazz din lume, a pus gratis pe site-ul lor, timp de o lună, peste 50 de concerte din arhiva lor. Nina Simone, Ray Charles sau Johnny Cash vor cânta chiar în sufrageria ta.

foto cover: pexels.com

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK