Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut (săptămâna 16-22 ianuarie)

de Scena 9

Publicat pe 16 ianuarie 2017

O fi frig afară, dar la Ateneu, în cluburi, prin librării și cafenele e cald și numai bine. Săptămâna asta ne-am întroienit în evenimente culturale care de care mai diverse, care nu ratează nimic, de la fotbal și modă la istorie și dezbateri filosofice, teatru, muzică persană și jazz – și, în general, orice altceva ar putea să-ți mai poftească inima de la peisajul cultural.

Mălăieș în Călcăieș - la Green Hours!, Teatrul LUNI de la Green Hours, București, 16 ianuarie, ora 19.30

O joacă pentru copii mari de-a Capra cu trei iezi, care-și propune să reinventeze identitatea națională prin tradiții și ludic, nu prin discurs sforăitor și limbaj lemnos. Trupa Frilensăr te invită la spectacolul nr. 1 din trilogia Tristory.

Numărul de aur, de Matila C. Ghyka, Cărturești, București, 17 ianuarie, ora 19

Nepotul lui Grigore Ghica, savant și polimat, a scris o carte importantă pentru istoria ideilor, prefațată de Basarab Nicolescu, în care poți să citești și o scrisoare către autor din partea lui Paul Valéry. Volumul se lansează marți la Cărturești, în compania lui Radu Boroianu, președinte ICR și a unor universitari de la Artele din București.

ALI: Frica mănâncă sufletul - ultimele reprezentații, Teatrul Apollo111, de pe 17 până pe 28 ianuarie

Spectacolul regizat de Radu Jude, după textul lui Fassbinder, a ajuns la ultimele șase reprezentații. Sunt ultimele tale șanse să mai vezi povestea despre frică și prejudecată, despre rasism și dragoste – între un imigrant marocan și o româncă de care-l despart 30 de ani de viață

Murmer / Art's Birthday, Casa Radio, București, 17 ianuarie, ora 22

murmer, adică Patrick McGinley, vine să sărbătorească împreună cu noi ziua de naștere artei, live din studioul 15 al Radiodifuziunii Române. Dacă vrei să participi la performance-ul de artă radio, să nu uiți să confirmi participarea.

Confruntările fotbalistice dintre România și Turcia în anii ‘20, Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti, București, 18 ianuarie, ora 17

Și-n interbelic se făceea politică prin fotbal – astfel încât cele patru meciuri jucate de naționalele României și a Turciei în anii ’20 pot fi astăzi citite în cheia relațiilor dintre cele două țări. O prelegere ilustrată cu documente din epocă, susținuută de dr. Pompiliu-Nicolae Constantin.

Lansare Corner. Fotbal + societate #4, Tranzit, București, 18 ianuarie, ora 19

Modă și fotbal. Fotbal feminin și spații de reprezentare. Ritualuri, competiție, microsocietăți. Se lansează numărul 4 al revistei CORNER, cu contribuții de Gabriele de Santis, Matei Bejenaru, Ion Dumitrescu, Cat Năstăsoiu, Alex Bodea, Bogdan Ghiu, Cosima Opârtan, Anamaria Pravicencu, Claudiu Revnic şi AFAN – Sindicatul Fotbaliştilor.

Despre lene, J'ai Bistrot, București, 18 ianuarie, ora 19

Să ne relaxăm, deci – dar nu prea tare, c-o dăm în lene. Cum e, de fapt, construită lenea în spațiul cultural, te invită Asociația Română de Filosofie Practică să dezbați miercuri. Dacă vrei să participi la discuția moderată de Radu Uszkai, să nu uiți să-ți anunți participarea printr-un email.

Avantgard-electro-balkan party with sZempöl Offchestra, Control Club, București, 18 ianuarie, ora 21

Jazz, balkan, techno, breakbeat, sampling, drum’n’bass, instrumente acustice și electronice, VJ-ală, DJ-ală, turntablism și o mare petrecere în stil balcanic, în mijloc de săptămână, numai bună să te-ajute să treci iarna.

Artist In Residence I Iordache prezintă Suita Titan, ARCUB, București, 19 ianuarie, ora 19.30

Lucian Ban coordonează programul Artist in Residence, care-a ajuns la prima prezentare: o suită pentru sextet de jazz compusă de Iordache. „O arheologie sentimentală a unei copilării petrecute în anii ’70 – ’80 în cel mai mare cartier bucureştean (…) Construit de arhitecţi inspiraţi de Le Corbusier, cu spaţii largi şi cu un parc imens, doar pe jumătate amenajat în acele vremuri, cartierul Titan (sau Balta Albă) a fost locul unde am descoperit lumea, între marşurile patriotice pe care trebuia să le cântăm la şcoală, ecourile vagi ale mişcării hippy care ajunseseră şi la noi şi casetele pe care le copiam unii de la alţii. Minţile generaţiei mele au început să se deschidă spre lume într-o societate care se închidea din ce în ce mai mult în ea însăşi.”

Apostrof. Totul a început cu o ezitare a portarului. Irina Botea, MNAC, București, 19 ianuarie, ora 19

În ultima și ce-a de-a șasea parte a proiectului curatorial „Punctul alb și cubul negru”, Irina Botea Bucan vine cu o nouă înregistrare pe peliculă de 16mm, care problematizează ideea decupării unui moment unic din timp, din logica narativă și din construirea cunoașterii, pentru a pune relația subiect-obiect într-o formă fluidă, deschisă, acceptabilă.

Old Hollywood for new site // 2 ani de Acoperișul de Sticlă, Manasia Hub, București, 19 ianuarie, ora 20

Tot joi îi aniversăm pe prietenii de la Acoperișul de Sticlă, revistă online de cronici și eseuri despre film, care a împlinit doi ani. Site-ul se înnoiește zilele astea, iar noi joi ne uităm la Our Stars, eseu cinematografic de Mark Rapapport. Apoi, desigur, dansăm, pe muzică pusă de Ivana Mladenovic, Paul Negoescu şi Tudor Jurgiu.

Viitorul Memoriei/ The Future of Memory - vernisaj/ vernissage, Casa Filipescu Cesianu, București, 20 ianuarie, ora 19

Vineri se lansează un proiect cultural de anvergură și o platformă transnațională de explorare a memoriei rebeliunii legionare și a pogromului împotriva evreilor, care a avut loc la București în 1941. Vedem filme cu interviuri și mărturii ale supraviețuitorilor și lucrări ale unor artiști care-au trăit evenimentele: Hedda Sterne, Marcel Iancu, Willy Pragher și alții.

Muzica Persiei in premiera la Ateneul Roman, Filarmonica „George Enescu”, București, 20 ianuarie, ora 19

La setar, voce, vioară, kamancheh și tabla, acompaniată de versuri din Hafez și Rumi, muzica Persiei umple sâmbătă Sala Mică a Ateneului Român. Grăbește-te să mai prinzi bilete, cine știe când o să mai ai ocazia să asculți astfel de sunete la București.

Istoria Cântată a Dansului Românesc, Centrul de Teatru Educațional Replika, București, 20 ianuarie, ora 20

Se lansează un album la care-au colaborat doi coregrafi (Eduard Gabia și Paul Dunca), plus Alexandra Andronic, Valeriu Borcoș (Karpov Not Kasparov) și Alex Bălă (Plurabelle, FLUID). Artiștii au urmărit să traducă dansul în muzică și-napoi în dans, ca să-ți demonstreze o dată-n plus că astea două forme de artă există într-un continuu dialog. Vineri e cu concert live și performance al artiștilor implicați.

Pistoale, Bollywood și Africane: Dragoș Rusu & Victor Stutz, Piua Book Bar, București, 20 ianuarie, ora 22

Muzică raï, arăbească, de la Bollywood, manele, grecească, dabke, chalga – ce vrei tu, ca să dai din buric și nu numai, găsești vineri la Piua, powered by The Attic & Outernational.

Manafiesta. Cu Eugen și Ligia. Manasia Hub, București, 20 ianuarie, ora 22

Tot party, tot cu muzici din toată lumea și de pe-aici, plus metasensuri și prieteni, vineri la Manasia. De muzică se ocupă Eugen Rădescu și Ligia Keșișian Mitulescu (pe care-o știi de la Festivalul Balkanik).

Presentation on artist Hedda Sterne, Casa Filipescu Cesianu, București, 21 ianuarie, ora 16

Ai auzit de Hedda Sterne? Artista de origine română a fugit de la București în urma pogromului din 1941, și-a croit loc prin Europa în plin război și-a ajuns în Statele Unite. Sâmbătă poți să afli mai multe despre viața acestei artiste prolifice în perioada 1937-1941 de la directoarea Fundației Hedda Sterne din New York.

UFe, Centru, București, 21 ianuarie, ora 21.30

Despre UFe nu se știu multe, dar UFe știe multe despre multe feluri de muzică. De la latino-tropical la beat-uri de jazz și funk la istoria hip-hop-ului la electro, sâmbătă la Centru poți să te plimbi prin peisajul sonor al unei întregi lumi, cu artistul invitat.

3 Year Anniversary Party w/ Discotecă, Expirat, București, 22 ianuarie, ora 21

Echipa Creative Mornings Bucharest sărbătorește trei ani de evenimente împreună cu prietenii de la trio-ul de DJ Discotecă. Retro/nostalgic, cu dans, până dimineața, cu intrare liberă.


Fotografie principală din „Ali: Frica mănâncă sufletul”, via Apollo111 Teatrul

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK