Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 17-23 octombrie

de Scena 9

Publicat pe 17 octombrie 2016

Baby, it’s cold outside, dar încă ai concerte, lansări de carte și artă experimentală cu care să te încălzești. Plus două festivaluri mari și titrate, unul la Sibiu, altul la București, unul de film (documentar), unul de teatru (din toată lumea), care te îmbie să te-ntreci să faci rost de bilete.

(continuă) Les Films de Cannes à Bucarest

București, de vineri, 14 octombrie, până duminică, 23 octombrie

Săptămâna asta: Kiarostami, Inimi cicatrizate al lui Radu Jude, Demonlover -ul lui Assayas, Bacalaureat, Jarmusch, Xavier Dolan, La Tortue Rouge, Afacerea Est de Igor Cobileanski, American Honey de Andrea Arnold, 6,9 pe scara Richter de Nae Caranfil, The Handmaiden de Park Chan-wook ș.a. ș.cl etc. N-aveți voie să ratați.

Festivalul Internațional de Film Astra

Sibiu, 17-23 octombrie

Superstaruri ale filmului documentar, o secțiune dedicată islamismului și migrației, cinema imersiv, altă secțiune despre cum se vede România în filme și Sieranevada în deschidere. Astea, așa, la o primă vedere, căci festivalul e mare și vechi (din ’93), deci stați pe-aproape: revenim imediat cu o listă serioasă de recomandări pentru ce e de făcut pe-acolo.

The Agency of Touch - Amprenta Mădălina Dan

Centrul Național al Dansului, București, de luni, 17 octombrie, până marți, 25 octombrie

Practica artistei Mădălina Dan se bazează pe atingere. Practic, dacă participi, o să primești o sesiune personală în spațiul tactil, după care ești invitat să faci o hartă în culori, texturi, forme, cuvinte și ce mai vrei tu, a ceea ce ai simțit. Îți expui rezultatul, vezi ce-au trăit ceilalți participanți și înveți să-ți conștientizezi altfel corpul.

Interior zero, de Lavinia Braniște, în lectura Nicoletei Lefter

Librăria Humanitas Kretzulescu, București, joi, 20 octombrie, de la ora 18

Nicoleta Lefter îți citește din primul roman al Laviniei Braniște, una dintre cele mai importante voci feminine din noua literatura românească. După lectură, stai de vorbă despre roman cu editorul nostru coordonator, Luiza Vasiliu. Ca să-ți faci o idee cum sună romanul ăsta, despre o tipă de 30 de ani, blocată într-un job și-o existență atât de obișnuită, încât impune o evadare, citeștre fragmentul publicat de noi aici.

Doamnele lu' nea Costică

Voilà Bistrot, București, joi, 20 octombrie, de la ora 19

Cezar Popescu a găsit acum niște ani colecția fotografului ialomițean Costică Acsinte și de-atunci o păstorește, o îngrijește și-o mai și publică. Joi vine volumul doi, despre doamnele și domnițe imortalizate de-a lungul deceniilor de nea Costică, însoțite de texte scrise de Ana Barton.

Festivalul Național de Teatru

București, de vineri, 21 octombrie, până duminică, 30 octombrie

10 zile, 78 de reprezentații, 15 spații de joc, 30 de teatre – nu știm să-ți spunem la câte dintre ele mai și găsești bilete. În orice caz, găsești aici 13 recomandări (cu poze cu tot), de la fotograful nostru Adi Bulboacă, nelipsit din trenurile și sălile de teatru din toată țara.

Luna Amară - lansare album Aproape

Clubul Țăranului, București, sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 21

Luna Amară face parte dintr-o serie de trupe românești care a marcat peisajul ultimilor ani – și-asta nu doar prin muzică; pur și simplu, au fost acolo: la proteste, în playlist-urile din telefoane și-n amintirile cu nopți pierdute ale multora. Formația din Cluj revine cu ceva ce ar putea fi un EP extins sau un album mai scurt, de 7 piese, „într-un registru semi-acustic”. Seamănă, se pare, cu ce vezi mai jos, într-o înregistrare de la Radio Guerrilla:

„Aproape”, live la Guerrilla

TEDxBucharest 2016 | Ahead of time

Sala Radio, București, duminică, 23 octombrie, de la ora 9

Dacă ai timp, bani de bilet și chef să asculți prelegeri despre ce va să vie, are TEDxBucharest niște propuneri. Anul ăsta aduc la Sala Radio un arhitect, un inventator, un sociolog, autori – și tot felul de inovații care promit să-ncerce să schimbe cursul lumii.

Concert: Ada Milea @unteatru: Apolodor după Gellu Naum

Teatrul Unteatru, București, duminică, 23 octombrie, de la ora 11

Nici nu mai ținem minte de când se joacă Ada Milea de-a Apolodor, pinguinul călător al lui Gellu Naum – și nici nu contează. Ce-i important e că spectacolul ăsta foarte iubit te așteaptă duminică, la oră de matineu (sau de brunch, în funcție de stilul de viață pentru care optezi).

The CAT Empire + TKS / 23 octombrie / Arenele Romane

Arenele Romane, București, duminică, 23 octombrie, de la ora 19

Ok, The Cat Empire vin deja a treia oară în România. Și, ok, poate 23 octombrie nu-i cea mai bună dată din calendar pentru un concert în aer liber. Dar, hei, vin tocmai din Australia și, hei, au un album nou cu ceea ce-am spera să fie un titlu predestinat (Rising with the Sun). Oricum ar fi, dacă te mișcă genul lor de ska blând și colorat, poate te mișcă și-afară din casă, cât să dai din picioare la Arene.

Imaginea principală: fotografie din Colecția Costică Acsinte, colorizată de Jane Long

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK