Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 21-27 octombrie

De Scena 9

Publicat pe 21 octombrie 2019

Meniul cultural pentru sfârșitul lui octombrie arată cam așa: expoziții & filme de la Cannes (și nu numai), un festival internațional de poezie, o întâlnire cu scriitorul rus Vodolazkin  + muzici faine pentru seri (încă) calde de toamnă.

Expoziții

Muzeul absent - Mircea Nicolae, Salonul de Proiecte, 9 octombrie – 17 noiembrie

Istoricul de artă și curatorul Mihai Oroveanu și-a dorit să înființeze un muzeu al fotografiei, dar contextul i-a fost potrivnic. Expoziția lui Mircea Nicolae încearcă să dea viață acestui „muzeu absent”, valorificând imagini din uriașa colecție a lui Oroveanu. 

Tipologii urbane în cartierele Primăverii și Dorobanți, București, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, vernisaj-ghidaj duminică, 27 octombrie, de la ora 11 

Astea două cartiere din București au reprezentat (și încă reprezintă) cel mai mare simbol de statut în capitală, din perspectiva locuirii. Arhitecții Marcel Iancu, Horea Creangă și Octav Doicescu - printre multe alte nume sonore - și-au plantat acolo câteva dintre cele mai celebre creații, așa că sunt tare curioasă să văd cum arată expoziția asta, care explorează zonele prin istorie, artă, arhitectură, sociologie și antropologie.

Film

Ivana cea Groaznică, Cinema Muzeul Țăranului, luni, 21 octombrie, ora 20

Ivana Mladenovic, una dintre cele mai interesante regizoare de la noi, vorbește în noul ei lungmetraj „Ivana cea Groaznică” despre familie, apartenență și sănătate mentală. În seara asta e avanpremiera acestui film personal și mega curajos. 

Les Films de Cannes, 18-27 octombrie, București

Dacă vrei să ieși la un film diseară, în București, selecția filmelor de la Cannes e generoasă în povești: de la evenimentele Revoluției din Timișoara, din 1989, la un show fashion ca formă de protest în timpul războiului civil din Algeria. Premiantele deceniilor trecute, precum The Class, care a primit Palme d’Or în 2008, rulează și ele alături de cele mai noi filme. 

LGBTQ Movie Night | LGBTQ History Month, București, MozaiQ, miercuri, 23 octombrie, de la ora 20 la 21:30

La MozaiQ (care împarte o adresă cu Manasia Hub), vine o selecție de trei scurtmetraje britanice și unul olandez, de la Festivalul Serile Filmului Gay. Luna istoriei LGBT+ se apropie de final și nu știu alt mod mai bun de a marca perioada, decât cu o oră și jumătate de pauză de la realitate și imersiune în scurte ficțiuni.

Michael Gira + Norman Westberg Live în Control Club, vineri, 25 octombrie, de la 20

Ultima oară când l-am văzut pe Michael Gira în control am plâns și penultima oară mi-au bubuit urechile pentru c-am mai prins loc doar pe boxe. Nu știu cum o să fie de data asta, dar e musai de mers. 

Post Muzica 06: Sillyconductor, Rezidența BRD Scena9, marți, 22 octombrie, de la 20

Post Muzica e un program de sunete noi curatoriat de inenarabilul Mitoș Micleușanu, iar Sillyconductor e unul dintre cei mai speciali oameni care meșterește muzică pe la noi. Pam pam.

Literatură

✔Festivalul Poets in Transylvania , 24 - 26 octombrie, Sibiu

După un maraton foarte bun de poezie organizat de Zona Nouă acum câteva luni, la Sibiu se adună iar o gașcă mare de poeți (22 de scriitori din 16 țări) pentru un alt festival mișto, ajuns acum la ediția a VII-a. Intrarea este liberă.

Evgheni Vodolazkin la lansarea romanului „Brisbane“, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, vineri, 25 octombrie, de la 19

Când aterizează printre noi unul dintre cei mai buni autori ruși contemporani, nu prea există scuză să nu mergem să-l ascultăm și-apoi să-l citim. Cine-a plonjat în fascinația lui Laur știe ce zic ;)

De vorbă cu Luke Dittrich, București, Modul Cărturești, joi, 24 octombrie, de la ora 18 la 19:30 

L-am auzit în weekend pe jurnalistul Luke Dittrich vorbind despre o poveste fascinantă de familie (implică sute de lobotomii și pionierat în neurochirurgie), etică în medicină și jurnalism social. Nu intru în detalii, că n-am cum să fac dreptate cărții lui Dittrich, Pacientul H.M. O poveste despre memorie, nebunie si secrete de familie, apărută recent la Vellant - mergeți și ascultați-l pe el ce spune.

Main image: „Ivana cea Groaznică”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK