Se schimbă vremea, așa că trecem și noi la lucruri serioase: o conferință despre oamenii străzii, o poveste despre accesul romilor la sănătate, un festival de film kazah sunt câteva dintre preocupările noastre pentru săptămâna în curs. Găsiți însă mai jos și evenimente mai light, dacă aveți trebuință.
Poveste romă despre sănătate și festival de filme din „Țara Marii Stepe”, de la Ioana
Avanpremieră „Să nu mor în vis”, Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea, București, marți, 24 octombrie, de la ora 20.00
O tânără femeie romă îți povestește de câte ori a fost ignorată de medicii din spitalele românești, cu replici despre cum e doar o „țigancă. Las-o-acolo. Că e nespălată așa cum… țigăncile.” O altă tânără femeie romă, în halat de medic, îți explică lupta ei cu prejudecățile colegilor de la Medicină și-ale unora dintre profesori. „Să demonstrez continuu că sunt așa ca ei.” „Cel mai bun lucru posibil din România ar fi să fie un medic de etnie romă. Dar foarte puțini au reușit”, spune o femeie romă în vârstă și i se înlăcrimează ochii. „Și Dumnezeu să-i binecuvinteze! Și le doresc tot binele din lume. Că au dat dovadă!”
Să nu mor în vis este o poveste romă despre sănătate, care-și propune să spună istorii personale ale interacțiunilor etnicilor romi cu sistemul medical din România. Mai bine de douăzeci de oameni își spun povestea și ai ocazia să-i cunoști pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin – patru dintre primii medici romi din țară. Filmul e produs de ActiveWatch cu sprijinul Open Society Foundations și regizat de Anelise Salan și Ama Ciutu. Accesul e liber, cu un mail în prealabil la ana@activewatch.ro Și vreau să mergi să-l vezi pentru că e foarte posibil să descoperi în el un aspect adeseori „discret”, tăcut, al discriminării romilor, pe care nu l-ai observat până acum. Sau nu te-a frapat. Nu te-a afectat direct. Nu te-ai gândit niciodată la asta. Or, dacă ești de acord că toți merităm drepturi egale, indiferent de etnie sau clasă socială, merită să știi ce se-ntâmplă.
Festivalul Filmului Kazah, Cinema Elvire Popesco, București, 23-25 octombrie

Răspunsuri despre oamenii străzii + cărți frumoase, de la Vlad
Biografii fără domiciliu | Conferințele de la Șosea, Clubul Țăranului, București, joi, 26 octombrie, ora 18.00
Nu există cifre clare, ci doar o aproximare pe care toată lumea o tot plimbă de la un an la altul, în lipsă de altceva: 5.000 de oameni ai străzii ar avea Bucureștiul. Acum șapte ani, când a fost realizat studiul Samusocial, 21% dintre aceștia au petrecut iarna în scări de bloc, în timp ce 11,6% s-au adăpostit în gări, 9,3% în barăci, rulote și mașini părăsite, iar 4,7% în canale.
„Șansele recuperării unui om al străzii sunt invers proporționale cu perioada petrecută pe stradă. Cu cât a stat o perioadă mai scurtă de timp, cu atât are mai multe șanse de a fi reinserat profesional. Dacă statul lui în stradă s-a cronicizat, șansele lui de revenire în sânul societății sunt minime, dacă nu nule”, îmi spunea la începutul anului etnologul Ciprian Voicilă, autorul unei colecții de 15 povești de viață intitulat „Maturii străzii. 15 biografii fără domiciliu”. Joi, Voicilă susține conferința Biografii fără domiciliu, ce va fi urmată de materiale video realizate de Asociația Vira. „Care sunt mecanismele psihologice care îl ajută pe un individ să reziste condițiilor inumane la care îl expune faptul de a fi privat de un adăpost și de o ambianță intimă, personală? Mai păstrează un „boschetar” legătura cu familia? Atitudinea noastră, mefientă sau participativă, influențează în vreun fel șansele unui om de a supraviețui în stradă?”, sunt câteva dintre întrebările la care cercetătorul va răspunde de-a lungul prezentării.

Expoziție: cele mai frumoase cărți, ediția a VI-a, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, București, 25 octombrie - 12 noiembrie
Într-o lume tot mai digitalizată, cartea își găsește salvarea atunci când reușește să devină și un obiect râvnit. După ce-și vor lua premiile la categoriile Carte de artă, Carte de fotografie și Design de colecție, cele mai frumoase volume vor fi expuse la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București. Cărțile selectate vor fi incluse într-o expoziție itinerantă prin România și prin străinătate, iar anul viitor vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, desfășurată la Leipzig, în Germania. Cele 10 cărți câștigătoare au fost alese dintr-un total de 220 intrate în competiție. Expozița poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00.
Artă sub 18 ani & un scriitor punkist într-un oraș liniștit, de la Andra
Irvine Welsh la Z9Culture, 25 octombrie, ora 18, Teatrul Gong, Sibiu
După ce scriitorul scoțian Irvine Welsh a venit pentru prima oară în România duminica asta, unde s-a întâlnit cu cititorii lui împătimiți la Control, săptămâna asta îi puteți pune întrebările restante la Sibiu. Welsh e autorul romanului-cult Trainspotting și al multor altor cărți unde explorează zonele marginale ale societății și poveștile oamenilor care-și găsesc refugiul în droguri. Scriitorul e invitatul celor de la Z9HUB, în cadrul proiectului Zona Nouă a Culturii, a cărui miză e să apropie publicul de unii dintre cei care fac să se învârtă rotițele vieții culturale din zielel voastre. Aici, un interviu cu Irvine Welsh pentru Scena9.
Vernisajul expoziției L(IF)E, Oranjeria Tranzit, București, 27 octombrie, ora 19
Dacă sunteți curioși ce-i preocupă pe adolescenții din România și cum vorbesc ei despre lucrurile astea prin artă, clar trebuie să mergeți la expoziția asta. Fiindcă ea aduce la un loc lucrările realizate de 13 adolescenți aflați în relații bune cu arta, în timpul celei de-a doua ediții a taberei Minitremu. Timp de două săptămâni, elevii au vorbit și-au lucrat cot la cot cu artiști importanți, iar în urma experienței ăsteia au fost create lucrări în medii foarte diferite, pe care le veți putea vedea la Tranzit. Cum a fost la Minitremu, singura tabără de artă contemporană pentru adolescenți din România, citiți într-un reportaj pe Scena9.