Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 29 iulie-4 august

de Scena 9

Publicat pe 29 iulie 2019

Miezul verii încă ne îngăduie să ne îndeplinim ritualurile de relaxare în oraș, făcând canicula suportabilă măcar în a doua parte a zilei. Săptămâna aceasta ne bucurăm de muzică, dans și filme în aer liber, dar și de o discuție despre istoria alegerilor noastre vestimentare și muzicale, de un secol încoace.

Film în aer liber, de la Andra

Cinevara la Rezidența BRD Scena9: proiecție „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, Rezidența BRD Scena9 (București), joi, 1 august, de la ora 21
Una dintre cele mai vechi și puternice amintiri pe care le am e de când mergeam cu ai mei la grădina de vară, să vedem filme. Cinemaul se muta sub cerul liber și, timp de o oră, două, evadam cu toții din orășelul nostru în ecranul cu povești de capă și spadă, aventuri, urmăriri, dragoste. Tocmai de-asta m-am bucurat mult că s-a lansat „Cinevara”, seria de proiecții săptămânale din curtea Rezidenței BRD Scena9, locul lăsat după ce s-au închis toate teatrele de vară din București (apropo de asta, citiți aici despre fantomele lor). Mai mult, toate filmele din program, selectate de Richard Peña, care ani buni a făcut programul la Lincoln Center din NY, sunt regizate de femei, ocazie numai bună să recuperăm capitole importante din istoria cinemaului. Săptămâna asta, va fi proiectat „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, un film istoric regizat în 1981 de Malvina Urșianu, după textul lui Costache Negruzzi. Dublă doză de nostalgie + bucuria descoperirii, fiindcă, spre rușinea mea, nu știam până acum nici de filmul ăsta, nici de Urșianu. Dar asta nu-i de mirare, atâta vreme cât toate reflectoarele l-au luminat pe bărbatul alfa al filmelor istorice, Sergiu Nicolaescu.


Un festival din cultura armenilor, de la Ioana

Festivalul Strada Armeneasca - ediția 6, București, de vineri, 2 august, până duminică, 4 august
E sezon de festivaluri, dar pe lângă cele mari, care adună mii de oameni (și lasă în urmă tone de gunoi), mai există și specia festivalului mic, de cartier. Festivalul Strada Armenească se înscrie cu brio în categoria asta, iar acum a ajuns la al șaselea an. E un festival-plimbare, pe una dintre puținele străzi liniștite din inima târgului. Vine cu o grămadă de muzică, de la klezmer la The Motans, Moonlight Breakfast și o soprană. Pe lângă costume tradiționale armenești și tururi ghidate, se petrece și-o bătaie cu apă, plus o grămadă de chestii bune de mâncat. Și ateliere de meșteșuguri, de la xilogravură și caligrafie, la broderie de mână. E perfect pentru o după-amiază caniculară de weekend de vară, indiferent dacă vrei să asculți muzică, să dansezi, să afli istoria locului sau să stai la umbră și să citești.

O istorie a hainelor și dansurilor noastre din ultimul secol, de la Venera

Costume, muzică, dans în ultima sută de ani - Adina Nanu, miercuri, 31 iulie, Arhivele Naționale Române, de la orele 18.00
Când mă uit la filme istorice mă cuprinde plăcerea vinovată de a căsca gura după hainele personajelor și ritualurile lor de socializare, în timp ce drama rulează pe fundal. Contrastul dintre violența unei epoci și eleganța oamenilor care o susțin mă fascinează. Cum influențează condițiile culturale și politice modul în care ne îmbrăcăm și muzica pe care o ascultăm? Profesoara și cercetătoarea Adina Nanu prezintă, săptămâna aceasta, o retrospectivă a costumelor, muzicii și dansului care au cucerit generațiile secolului trecut. Adina Nanu a scris primul studiu în limba română despre istoria costumului universal, iar de peste 50 de ani predă istoria artei studenților de la Universitatea Națională de Arte și Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București. Sunt curioasă să aflu cum au negociat aceste alegeri de integrare în viața socială bunicii și părinții bunicilor noștri, pentru care ieșirea în spațiul public de multe ori le amenința integritatea fizică.

Un festival de vară, de la Luiza

Summer Well, Domeniul Știrbey, Buftea, de vineri, 9 august, până duminică, 11 august

Am mers la Summer Well de la prima ediție, în 2011, când am stat lipită de gard două zile în continuu, ca să prind fiecare concert cât mai din față, cât mai din timp, cât mai de-aproape. După B’Estfest, Summer Well era al doilea festival din jurul Bucureștiului care aducea live muzica din căștile noastre. Un an mai târziu, am explorat mai mult domeniul Știrbey și mai puțin gardul de lângă scenă, și de-atunci am tot trecut în fiecare an pe-acolo, cât să verific dacă lacul e la locul lui, cât să prind un documentar despre Cobain întinsă pe-un puf, pe pajiște, sau să văd dacă mai știu care-i drumul cel mai scurt de la porțile de acces până-n fața scenei. Într-un an, l-am luat și pe frate-miu, pe-atunci adolescent greu de impresionat, care a declarat totuși că Jungle sunt foarte tari. Jungle se-ntorc anul ăsta, la fel și The National, care au mai scos un album superb între timp, la fel și Son Lux, care n-au mai fost până acum la Summer Well, dar au cântat în București și Cluj, și-al cărui combo de vineri seară cu Orchestra Simfonică din București îl aștept ca pe-o întâmplare muzicală rară. Pân-atunci, las aici interviul cu Son Lux pe care l-am făcut anul trecut împreună cu Andra Matzal și-un live epocal, cu tot cu orchestră și vocea lui Woodkid ca guest star:


Foto credits: Festivalul Strada Armenească

 

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK