
Film / Muzician
Rapsodie întreruptă
Georgiana Mușat
Am văzut „Bohemian Rhapsody” și am încercat să-mi explic fenomenul din spatele acestei mini-isterii colective - filmul e deja lider în box-office-ul românesc, deși e absolut mediocru.
Scrie critică de film, e licențiată în Ingmar Bergman și mereu cu mintea în altă parte.
Am văzut „Bohemian Rhapsody” și am încercat să-mi explic fenomenul din spatele acestei mini-isterii colective - filmul e deja lider în box-office-ul românesc, deși e absolut mediocru.
Fără să-mi propun în vreun fel să văd la Les Films de Cannes familii netradiționale, am descoperit un tipar în felul în care sunt portretizate relațiile dintre părinți și copii.
Regizorul mexican Carlos Reygadas, un fel de clasic în viață pentru orice cinefil hardcore & un Cannes aficionado, ajunge somnoros la interviu și se așază pe un fotoliu crem.
Ce vedem la Les Films de Cannes? Body horror cu monștri tentaculari, filme de Pintilie, Reygadas, un trip pe LSD și ce vrăji a mai făcut Godard.
În filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, o regizoare tânără pregătește un spectacol în Piața Constituției despre masacrul evreilor de la Odessa (unde în jur de 18 000 au fost uciși de armata română).
O poveste încâlcită despre femei fascinate de bărbați însurați și bărbați dezorientați care se refugiază în propria imaginație.
„Un prinț și jumătate” continuă explorările din „Autoportretul unei fete cuminți” și e un basm autohton în care calul nu e alb, ci mai degrabă o mârțoagă, iar prințul e mult prea alcoolizat.
„Un om integru” are aerul unui western nihilist, în care societatea e atât de bolnavă și coruptă, încât orice om cinstit ajunge să-și piardă mințile.
Utøya: 22 iulie se bazează pe șocul potențial de a reconstitui un atentat terorist în timp real, dar se pierde printr-o serie de deux ex machina-uri cinice inutile.
Trei viziuni feminine în stand-up comedy-uri de pe Netflix: cel mai puternic show despre lupta cu marginalizarea, unul cu stereotipuri legate de maternitate și altul despre viața de millennial la 35 de ani.
Sacha Baron Cohen ne arată America lui Trump, Jean-Marc Vallée revine în TV cu „Sharp Objects”, iar sezonul al doilea din „The Handmaid’s Tale” e o struțo-cămilă obosită.
M-am întâlnit cu Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu, autorii filmului „Procesul”, și am discutat despre adevăr, justiție și apropierea de personaje într-un film documentar.
„Procesul” e, probabil, primul crime documentary românesc - despre încâlcitul caz al uciderii unui taximetrist din Oradea. Cum poți să-ți dovedești nevinovăția după 23 ani de la crimă?
Mi-au cerut buletinul ca să intru la un film horror (am 25 de ani). „Hereditary”, hit-ul de la Sundance, e atât de intens, încât cred că am făcut o gaură în scaun, încercând să nu țip în fața celorlalți (doi) spectatori.
Agnès Varda, bunicuța noului val francez și JR, artist vizual hiper-faimos, merg într-un road trip prin Franța profundă și descoperă bucuria întâlnirii cu celălalt.
„Dovlatov” ficționalizează câteva zile din unuia dintre cei mai importanți scriitori sovietici, care însă în timpul vieții s-a luptat cu dictatura și libertatea de expresie în era lui Brejnev.
M-am întâlnit la TIFF cu Denis Côté, unul dintre cei mai importanți regizori canadieni, un cineast care a refuzat promisiunile Hollywood-ului și a continuat să facă filme la granița dintre ficțiune și documentar.
E zi de papioane și rochii de seară la TIFF: aflăm câștigătorii ediției a 17-a. Până atunci am mai văzut o tură de filme și ne-am notat câte ceva despre ele.
A doua transmisiune de la TIFF e despre trei filme realist-magice care încearcă să comenteze probleme sociale actuale.
Timp de 10 zile, Clujul va găzdui proiecțiile a 227 de filme, multe petreceri, concerte și alte evenimente speciale.
„Revenge” e o harababură de idei legate de privirea masculină într-un deșert care trezește toate pornirile atavice între 3 bărbați și o femeie.
Am împlinit 50 ani de la protestele studențești din Mai 1968. Cum mai vorbim despre ele? Mubi propune două filme: „Mourir à trente ans” (r. Roman Goupil, 1982) și „No Intenso Agora” (r. João Moreira Salles, 2017).
După „Tangerine” (2015), hitul de la Sundance filmat cu Iphone 5S despre o comunitate transgender din Los Angeles, regizorul indie Sean Baker revine cu „The Florida Project”, o felie de viață cu infuzii de basm.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.