
Viață&co / Depresie
Dragă A.,
Ioana Pelehatăi, Paula Rusu
O scrisoare foarte deschisă, despre cum se simte depresia și cum se înnoadă ițele ei cu cele ale identității.
Reporter. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.
Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.
O scrisoare foarte deschisă, despre cum se simte depresia și cum se înnoadă ițele ei cu cele ale identității.
Am întrebat tineri din orașe mai mici sau mai mari din România despre relația lor cu mass media, în vremea pandemiei care ne-a cam exilat pe toți în online, înotând într-un noian de informații adeseori contradictorii.
De vorbă cu doi dintre artiștii noștri contemporani preferați, despre desen, publicitate, mâncare și grădinărit. (Și un pic despre pandemie.)
Her Word, o platformă online de videopoeme, animă poezia contemporană scrisă de femei din România.
O echipă de artiști din România și Marea Britanie transformă anul 1994 în jocuri video.
Cu unul dintre primii vloggeri din România, despre faimă, bani, rasism - și, cel mai important, despre iubire.
Într-una dintre cele mai călduroase zile ale verii pandemice, am luat orașul la pas, să vedem unde și ce citesc bucureștenii.
Copiii-influenceri sunt un fenomen de proporții, inclusiv în online-ul românesc. Am vorbit cu vedete, vloggeri și experți ca să înțelegem cum e să fii mic și celebru pe internet.
O adolescentă de 15 ani păstrează tradiția rușilor lipoveni, pe acorduri de harmonică.
„Un album foto de familie” al Dâmboviței își propune să-ți aducă aminte că Bucureștiul are un râu.
Am fost la terase din cartiere mărginașe ale Bucureștiului, ca să vedem cum au supraviețuit izolării cele mai pitorești localuri ale orașului.
Regizori și producători de film povestesc cum i-a afectat izolarea și explică de ce vor Stare de Urgență Culturală.
Am vorbit cu șase copii care fac sport de performanță, ca să aflăm cum se antrenează online și ce le lipsește cel mai mult, acum că trebuie să stea departe de cluburile și colegii lor.
Am ilustrat biografia celui care ne-a cules poveștile din copilărie, așa cum se cuvine - ca pe un basm.
Am vorbit cu 7 psihologi și psihoterapeuți de la linii de sprijin gratuite despre cum avem grijă de gândurile noastre zilele astea.
Mai mulți antropologi, sociologi, politologi, psihologi și jurnaliști vorbesc despre recentele transformări globale și despre efectele extramedicale ale pandemiei de COVID-19.i
Singuri sau organizați, mai mulți români s-au gândit să-i ajute pe cei vârstnici, bolnavi și singuri în timpul pandemiei de COVID-19.
Un psihiatru german îți explică de ce smartphone-ul nu te face mai deștept și de ce are nevoie un copil ca să nu ajungă dependent de tehnologie.
Enxhi Rista, o tânără documentaristă originară din Albania, spune povestea de dragoste dintre un deținut și soția lui.
Anastasia Gavrilovici, cea mai bună tânără poetă a anului a scandalizat internetul cu versuri despre feminitate, sexualitate și fragilitate.
În sectorul 5, unde sărăcia e la ordinea zilei, primăria a dat 280.000 de euro unei firme de publicitate din Slobozia, ca să aniverseze Mica Unire cu fasole, cârnați și geto-daci.
Dintr-un cartier de birouri, am trecut pe la muzee și am ajuns într-o casă de patrimoniu, ca să vedem cum se sărbătorește la București în 2020 Cultura Națională.
Am fost la Telefonul Vârstnicului ca să aflu cum o linie telefonică gratuită îi ajută pe seniori să-și aline singurătatea în vremea sărbătorilor de iarnă.
O hartă interactivă își propune să înlăture negura de pe o bucată importantă a istoriei recente a artei românești.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.