
Istorie / Extremism
Când democrația nu prea mai e democrație
Ioana Pelehatăi, Dragoș Boțcău
Dăm startul unei serii de lecții ideale pentru clasele de liceu cu ora de educație civică. Ce e iliberalismul, copii?
Reporter. Citește poezie și merge pe stadioane mici.
Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.
Dăm startul unei serii de lecții ideale pentru clasele de liceu cu ora de educație civică. Ce e iliberalismul, copii?
Două tinere regizoare au colindat satele din Teleorman, ca să înțeleagă ce înseamnă să fii femeie la țară în 2018.
Capitala Macedoniei e un mare parc de distracții al corupției materializată în sute de monumente de artă publică.
Am vorbit cu 11 români răspândiți prin toate colțurile lumii, în căutare unei vieți mai bune - din Norvegia până în Canada și Dubai - care au ales să vină la protestul diasporei de pe 10 august,
Un defunct cinema de provincie transformat în centru cultural încearcă să revitalizeze municipiul DADA, adică Moinești, județul Bacău.
Am vorbit cu câțiva dintre oamenii care au pus pe picioare cea mai mare mișcare civică din România post-’90.
Am fost la o conferință despre masacrul evreilor la Odessa - un episod din istoria României în al Doilea Război Mondial de care ne ferim să ne-aducem aminte.
Se anunță o vară plină de muzică live excelentă: de la concertul istoric al lui Nick Cave, la unele dintre cele mai bune nume din jazzul lui 2018. De la București și salina Târgu Ocna, în creierii munților.
Am fost pe Arena Națională, în culisele festivalului de glume și meme cu Gabriela Firea, ca să vedem cum a întâmpinat-o Bucureștiul pe Simona Halep.
Pe 9 iunie, am fost la un protest al extremei drepte și un marș pentru drepturile LGBT, la un miting politic împotriva „statului paralel” și la o piesă de teatru cu proțap pe bani publici.
Am fost în Ferentari de 1 iunie, la fotbal cu băieți și fete, să văd dacă balonul e la fel de rotund și pentru copiii din ghetou.
Cu graficiana Amalia Dulhan despre moarte, îndrăgostire, anatomii și autoreprezentare.
Ca să aflu ce înseamnă pentru oraș certurile din Ordinul Arhitectilor - București am fost la alegerile filialei și am stat de vorbă cu Șerban Sturdza și cu președintele ales, Emil Ivănescu.
Am fost la o conferință despre creier, unde am aflat că suntem făcuți din viruși și că ne merge mintea pe pilot automat.
La One World Romania, am stat de vorbă cu Elitza Gueorguieva și cu mama ei, Svetla Kamenova, despre documentarul lor, „Fiecare zid e o poartă”. Adică despre Bulgaria, România, 1989, 2017, proteste, comunism și ciuma roșie.
Am fost la finala Battle MC Romania 2017 și am vorbit cu Puya, Sișu, Macanache, DOC și Bonel, despre dumnezeu și LGBT.
Câtă libertate de exprimare avem pe marile platforme de socializare? Cum facem să ne luptăm cu hate speech și fake news? Câtă cenzură impun algoritmii Facebook, Twitter și YouTube?
Povestea incidentului de la Muzeul Țăranului Român, din timpul proiecției filmului francez 120 BPM.
Erin McElroy, activistă feministă radicală, cercetează istoria IT-ului underground din România și face hărți împotriva evacuărilor abuzive.
Spoiler: România nu a fost niciodată grânarul Europei, iar perioada comunistă a construit mai mult decât cea interbelică. Plus multe alte mituri naționale demontate de antropolog.
Am stat de vorbă cu Bogdan Dumitrache (Boogie), despre cum e să-ți joci cel mai mare coșmar - adică despre rolul lui din „Pororoca” (2017, r. Constantin Popescu).
Am fost la un concert Remember Cenaclul Flacăra în județul Covasna și am vorbit cu fiul lui Adrian Păunescu despre naționalism.
Am stat de vorbă cu autorul cărții „Ruta subterană”, premiată în 2017 cu Pulitzer pentru cel mai bun roman, recent tradusă la Humanitas Fiction.
Vreau să te conving s-o citești pe câștigătoarea Nobelului pentru literatură din 2015, pentru că a scris cea mai complexă istorie emoțională a URSS, țesută din vocile martorilor dezastrelor sale.
Nu am ambiții clare în viață, sunt convinsă că ideea de succes e relativă și că formulele de fericire sunt înguste. De unde, totuși, nevoia compulsivă de mai mult și mai bine, care mă macină, dar și exaltă? Și care e prețul ei?
Am aprins lumânări pentru hygge, am fost la atelierul de iubire personală și am testat 24 de rețete pentru fericire de pe net. CLICK AICI ca să afli dacă redactorii Scena9 au descoperit fericirea.
Cercetătoarea Elena Trifan a studiat piața dezvoltării personale, ce-și propune să ne transforme, să ne învinovățească, să ne facă fericiți, totul contra-cost.