
V.I.P. / Actori
Cu Franco Nero la Buzău
Ionuț Sociu, Andrei Becheru
Citește un interviu cu Franco Nero, unul dintre cei mai importanți actori ai Europei postbelice.
Reporter & (uneori) dramaturg. Îl găsiți la ionutsociu@scena9.ro.
Citește un interviu cu Franco Nero, unul dintre cei mai importanți actori ai Europei postbelice.
O discuție despre școală, teatru și film cu Conrad Mericoffer, actorul care joacă rolul principal în filmul „Câmp de maci”.
Am dat o fugă până la studioul lui Cătălin Cristuțiu, unul dintre cei mai importanți și mai prolifici monteuri de film de la noi, și am vorbit despre traseul lui din ultimii douăzeci de ani, despre cinema & lunga lui colaborare cu Radu Jude.
Regizoarea Gianina Cărbunariu vorbește despre cum se construiește dialogul cu publicul și despre relația ei cu realitatea din ultimii 20 de ani.
Am auzit că artistul Dumitru Gorzo vrea să ocupe Reșița, așa că am dat o fugă până acolo ca să văd ce se întâmplă și să înțeleg cum e să lucrezi cu cărbune ars în cel mai vechi centru siderurgic din România.
Ani de zile am stat „în întuneric”, ros pe toate părțile de o rușine toxică care mă ținea în loc, dar pe care nu o vedeam nicicum. A venit momentul să-i spun rușinii pe nume.
Din 2007 încoace, o organizație pe nume World Record Academy potolește foamea de recorduri a omenirii. Am vrut să vedem în ce companie selectă a intrat iconostasul Mântuirii Neamului și cine face bani de pe urma certificatelor.
„Atlasul valorilor sociale”, primul studiu de acest fel din ultimii 25 de ani, își propune să explice cum a evoluat societatea după 1989 și cum arată mentalitățile sociale românești.
Ți-am pregătit o listă cu 14 reporteri, de ieri și de azi, de la Brunea-Fox la Viorel Ilișoi.
Cum se transformă un oraș mic atunci când o dublă crimă îi dă viața peste cap?
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Am dat o fugă la Casa „George și Agatha Bacovia” din București și am explorat cartierul într-o zi cu cer plumburiu de februarie.
Am stat câteva zile la stația meteo de pe Vârful Omu, ca să înțeleg cum se măsoară vremea mereu schimbătoare și ce înseamnă să trăiești permanent în izolare.
Citește șapte strofe din poeme semnate de Gabriela Firea, Miron Cozma, Traian Băsescu, Valeriu Argăseală, Radu Vasile, Marius Tucă și Varujan Vosganian.
Citește un interviu cu Dan Iliescu, chitaristul care stă în spatele majorității hiturilor din repertoriul Timpuri Noi. Tot aici poți asculta un episod din podcastul Arhiva de Sunet, care stă la baza acestui dialog.
Am stat de vorbă cu Andra Tarara despre „Noi împotriva noastră” (debutul ei în lungmetraj documentar), un film emoționant și tulburător realizat împreună cu tatăl ei, Ion Tarara.
La Timișoara s-a deschis recent o expoziție dedicată lui Harun Farocki, unul dintre cei importanți cineaști germani. Expoziția, curatoriată de Diana Marincu, este găzduită de Fundația Art Encounters.
Primăria celui mai sărac sector din București dă bani unei asociații fără niciun angajat din Pitești, condusă de un afacerist italian, să facă un film despre adolescenți.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Ieri, 31 august, a fost Ziua Limbii Române. Cum multe instituții de cultură au anunțat că vor transmite online diverse evenimente, am fost curios să văd arată o astfel de sărbătoare în mediul virtual.
Ne-am dus în Cotroceni ca să vedem cum arată cele două case memoriale „Ion Minulescu și Claudia Millian” & „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, aflate într-un bloc interbelic, pe același palier.
Am stat de vorbă cu regizoarea și producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan despre noul ei film, LEMN/WOOD, o coproducție internațională care urmărește situația tăierilor ilegale de păduri din România, Rusia, China și Peru.
Am stat de vorbă cu Moustafa Bayoumi, scriitor, profesor și jurnalist, autorul unor volume de referință despre condiția musulmanilor și arabilor în America post 9/11.
Am vorbit cu mai mulți activiști, scriitori, profesori, antropologi și artiști care trăiesc în SUA despre cum au trăit ei protestele din ultima vreme..
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.