
Scena9 recomandă: săptămâna 11 - 17 februarie
de Scena 9
Săptămâna asta e despre iubire, nostalgie și jazz.
Află ce-i nou: în cultură, la noi și aiurea
Săptămâna asta e despre iubire, nostalgie și jazz.
Filozofia Academiei de Științe Sociale și Politice urmărea ca propaganda și știința își dădeau mâna, iar Ceaușescu controla totul.
Despre romanul romanul „Noaptea dintre lumi”, de Irinei Georgescu Groza sau când literatura de aventuri nu mai e doar o literatură de băiețeală.
„Zilele noastre mărunte” de Cezar Amariei rămâne un volum decent pentru un debut, dar cu un pic de muncă suplimentară ar fi putut fi mai mult.
Citiți un fragment în avanpremieră din cartea „Frica" de Bob Woodward, ce redă momentul în care Trump a început să-și croiască drum spre Casa Albă.
Ce s-a întâmplat în prima săptămână după ce „Nobelul” care a păcălit Academia Română s-a dovedit fals. Și ce are de spus francezul din spatele ficțiunii.
Am fost la Culturii Naționale, la lansarea unei aplicații cu „poetul nepereche”. În loc de aplicație, am primit însă trei ore de discursuri naționaliste.
Un francez pasionat de vampiri a inventat o universitate și o medalie de aur cu care a înșelat instituții, publicații și intelectuali importanți.
Elementul erotic este fundamental pentru lirica lui Emil Brumaru, inclusiv în poeziile despre dovlecei, bulion și morcovi.
Anul 2018 trecut în revistă, cu premiile, cărțile, dar și cu catedrala și referendumul său cu tot.
Duse sunt timpurile în care poșta era un conector geografic, social și cultural fără de care civilizația modernă ar fi fost de neînchipuit.
Săptămâna asta, avem un festival de poezie subversivă, filme din seria Sahia Vintage, un atelier de ornitologie o gală a literaturii scrise de femei & o expoziție despre cartierul evreiesc din București.
Peste câțiva ani, „Monoideal”, de V. Leac va fi socotit un volum clasic de poezie 2010+. Este clasic de pe acum
În romanul „Apără-ți coroana”, al francezului Yannick Haenel, autorul devine personaj, interacționează cu figuri reale precum Michael Cimino și Isabelle Huppert, și devine obsedat de ”Moby Dick” al lui Herman Melville.
Hai că ne-a trecut mahmureala după Marele Centenar, acum ne putem întoarce la treburile noastre.
Cu „Pâlpâiri”, Dan Lungu a scris un roman SF - dar unii cititori nici nu-și vor da seama de asta.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu inițiază o gală pentru a premia literatura scrisă de femei, în contextul în care autoarele lipsesc aproape cu totul din manuale.
Am făcut un platouaș cu cinci soiuri noi de poezie apărute online în ultimii ani - toate mai mult sau mai puțin ludice, actuale și pline de prilejuri de revelații.
Recenzie morbidă la „Viața secretă a cadavrelor”, nonficțiunea perfectă pentru amatorii de Lovecraft sau Edgar Allan Poe.
Tema centrală a ediției de anul acesta e centenarul Marii Uniri. Dar să lăsăm asta: am ales 14 titluri lansate în preajma târgului.
„Rătăcitorii” e un roman, dar construit din fragmente, asemenea unui volum de povestiri. Fragmente de povești, fragmente aparținând unor temporalități, spații, stiluri și genuri diferite.
Ce este „Un cal într-o mare de lebede”? „Shishosetsu”, adică egoproză, versiunea 2.0.
Dacă nu plecați observatori la referendum şi rămâneţi în Bucureşti, cultura & entertainment-ul vă ţin departe de secţiile de votare. Iată meniul weekend-ului.
Jordan Peterson este un psiholog canadian de orientare conservatoare care s-a transformat în ultimii ani într-un VIP mediatic. De ce? Și cum e a doua lui carte?