Carte / Drepturi
Imposibila libertate
Luminița Corneanu
O carte despre avorturile din România comunistă, cu atât mai importantă acum, când Polonia se apropie de același scenariu.
O carte despre avorturile din România comunistă, cu atât mai importantă acum, când Polonia se apropie de același scenariu.
Cum arăta sistemul medical din satele românești la sfârșitul secolului 19? Și ce are în comun cu cel pe care-l vedem azi?
De vorbă cu Lisa Taddeo, autoarea uneia dintre cele mai dezbătute cărți ale anului, „Trei Femei”.
Românii citesc cel mai puțin din Europa. Am vrut să aflu de ce și am ajuns în biblioteci și librării de provincie, într-o scară de bloc din Drobeta, un sat sărac din Sibiu și o școală de cartier din București.
Am întrebat-o pe cercetătoarea în istorie Marilyn Yalom cum s-a născut inimioara roșie, cu doi lobi, pe care o împărțim cu generozitate pretutindeni. Am ajuns până-n Evul Mediu.
Cum ar fi dacă unii dintre cei mai buni scriitori contemporani din România ar primi fiecare pe mână câte un autor din canon și i-ar reconstitui în 100 și ceva de pagini biografia?
Jordan Peterson este un psiholog canadian de orientare conservatoare care s-a transformat în ultimii ani într-un VIP mediatic. De ce? Și cum e a doua lui carte?
Radu Cosașu adună în cel mai nou volum al său câteva zeci de texte scrise post-89, toate pastile desăvârșite de anti-dambla, anti-radicalizare și pro-umanism.
Éric Vuillard a primit anul trecut cel mai important premiu literar din lumea francofonă pentru romanul „Ordinea de zi”, un comentariu răvășitor asupra ascensiunii nazismului în Europa.
Un biolog român spune povestea unei expediții organizate în 1991 de către Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” în arhipelagul indonezian.
Am luat o pauză de la știri și am citit câteva cărți recente de istorie. Data viitoare când în presă va exploda un subiect hot, recomandăm exercițiul ăsta de detașare.