
Viață&co / Eșec
Ce nu ți-a ieșit în 2019?
Ionuț Sociu, Paula Rusu
12 artiști și jurnaliști vorbesc despre eșecurile, regretele și speranțele lor la sfârșit de an.
12 artiști și jurnaliști vorbesc despre eșecurile, regretele și speranțele lor la sfârșit de an.
Antropologul Vintilă Mihăilescu analizează sistemele de sănătate din România și Franța, pe care le-a cunoscut îndreaproape în calitate de „bolnav” și „pacient”.
În loc de o mare ruptură, ne fărâmițăm treptat, lăsând câte puțin din noi peste tot pe unde trăim.
În miezul vacanței de vară, am scotocit prin amintiri și am scos la suprafață cele mai nereușite vacanțe din viețile noastre.
Conform Barometrului de gen, România înțelege că are probleme cu discriminarea împotriva femeilor, dar nu-i e clar cum sau dacă să le rezolve.
O echipă de fotbal din divizia a opta aduce împreună de 13 ani români imigranți și englezi pro-Brexit.
Am fost o fată care a făcut toată viața scufundări în biblioteca pregătită special de tatăl ei. Mai întîi cărțile le-a cumpărat numai el. Apoi și eu, tot mai multe și tot mai altfel.
După zece ani petrecuți într-un sat din Germania, scriitorul Ionuț Chiva scrie despre cum s-a întors la Bucureștiul copilăriei, dar care în continuare nu-i spune nimic.
Dacă e să citiți o singură carte anul ăsta, sugestia mea ar fi să citiți În căutarea corpului regăsit. O ego-analiză a spitalului a antropologului Vintilă Mihăilescu, de-abia apărută la Editura Polirom
Am stat de vorbă cu Valentina Gârlea, una dintre cele mai cunoscute clarvăzătoare din România
Ce facem online după despărțiri? De ce dăm block și unfollow? Am stat de vorbă cu zece oameni, ca să aflu despre negocierile lor post-relație, pe net.
Sinuciderea directoarei Muzeului Iulia Hasdeu din Câmpina a redeschis discuțiile despre încărcătura mistică a locului. Am fost la castel, ca să explorăm istoria familiei Hasdeu și să aflăm cine a fost directoarea Jenica Tabacu.
O carte de filosofie te învață cum să respecți copiii, într-o lume a adulților care, de multe ori, îi desconsideră și îi uită.
Prima arhivă digitală a culturii romilor te invită să cunoști istoria prin artă și muzică.
De ce fugim din noi înșine uneori? Am vorbit despre anorexie, automutilare, Alzheimer, alcoolism, activitate fizică - și alte forme de evadare din sine, cu antropologul francez David Le Breton.
Am umblat prin șase sex shop-uri din București (și unul online), ca să aflu cu ce fel de vibratoare, cătușe sau creme pentru orgasm se joacă oamenii cu care împart un oraș.
Pentru că luna trecută am devoalat un fals Nobel, ne-am gândit să ne întrebăm cititorii ce cred că e adevărat sau fals.
Răspund: un antropolog, o psiholoagă, o profesoară de filosofie și un istoric.
Pe tărâmul baronului vrâncean Marian Oprișan, elevii sunt chemați să-și călească patriotismul pe-un frig teribil, iar cetățenii aduși cu autocarele la sărbătoare sunt ținuți departe de hora personalităților.
Prima remarcă nu părea menită să jignească. Ești o fată frumoasă. Mi-a pătruns în gânduri, mi-a atras atenția. Apoi a urmat cel de-al doilea bărbat. Apoi „Cioară!” Ce s-a întâmplat după aceea?
Am tras cu ochiul la bibliografia Bucureștiului subteran.
Este iubirea o emoție pe care nu o putem controla? Poate iubirea să fie folosită pentru a disciplina pe cineva? Și multe alte întrebări la care cercetătorii caută să răspundă.
Un antropolog italian a cercetat Biserica Ortodoxă Română, atitudinile noilor generații urbane față de creștinism - toate acestea pe fundalul construirii Catedralei Naționale.
Câte știi, de fapt, despre anul de la care tocmai ne luăm rămas bun?