
În lume / Activism
Așa sună democrația
M. Bălan, Ramin Mazur
Vestea bună din alegerile parlamentare din Moldova, care au avut loc la sfârșitul lunii trecute, a fost un nou tip de activism civic. Vestea proastă e că au câștigat tot ai lor.
Vestea bună din alegerile parlamentare din Moldova, care au avut loc la sfârșitul lunii trecute, a fost un nou tip de activism civic. Vestea proastă e că au câștigat tot ai lor.
Artistul Jean-Lorin Sterian povestește despre experiența sa în Cuba și despre participarea lui la prima bienală independentă din istoria țării.
Cum s-a văzut Centenarul de la Londra, printre oamenii care muncesc departe de casă.
Până n-am ajuns la statuia lui Ștefan cel Mare din piața centrală a Chișinăului eram aproape convinsă că aniversarea Centenarului Unirii o să treacă neobservată în Republica Moldova.
Am stat de vorbă cu Brian Reed, omul care a creat cel mai ascultat podcast din lume, despre un orășel american de căcat.
Citește un fragment din cartea Nadiei Murad, laureată a Premiului Nobel pentru Pace 2018.
De vorbă cu Andy Mills, omul din spatele podcasturilor Caliphate și The Daily
De vorbă cu un antropolog spaniol despre cum români care au format enclave în Spania, despre rețelele sociale ale migranților și primele generații de copii români născuți în Spania.
La începutul lunii, Muzeul Național din Rio de Janeiro a fost distrus de un incendiu. Am rugat un jurnalist brazilian să ne scrie despre cauzele și implicațiile dezastrului.
Capitala Macedoniei e un mare parc de distracții al corupției materializată în sute de monumente de artă publică.
Cosmin Popan, sociolog & biciclist, ne povestește puțin despre Bogotá: despre autobuze miraculoase, despre „primarul fericirii” sau graffiti-uri anti-imperialiste.
Climă. Orez. Toaletă. Gecko. Autobuze. Durian. Fantome. Trotuar. GoJeck. Apă. Scriitorul Vasile Leac surprinde atmosfera celei mai mari țări musulmane din lume.
Timp de două săptămâni m-am întâlnit cu unii dintre artiștii mei islandezi preferați, pentru a înțelege din ce-i compus sufletul locului și cum se naște pofta de viață din întuneric.
În Perugia, un oraș din centrul Italiei, o gheretă de ziare a răsărit parcă de nicăieri ca să scuture lumea de praf.
În Texas, Statele Unite, o mamă se chinuie să-l trimită pe traficantul fetei ei minore după gratii, iar o organizație religioasă salvează victime cu Biblia sub braț.
Michael Cory Davis povestește cum a ajuns, din actor de soap operas cu jumătate de normă ca bodyguard într-un club din LA, să fie activist împotriva traficului de persoane.
Erin McElroy, activistă feministă radicală, cercetează istoria IT-ului underground din România și face hărți împotriva evacuărilor abuzive.
Am pus pe-o hartă manifestările cultural-artistice anunțate în diferite localități și am stat de vorbă și cu o parte dintre organizatori, ca să vedem de ce-s importante evenimentele de felul ăsta.
2017 a fost un an politic mizerabil, dar și unul excelent dpdv literar, la toate capitolele: poezie, proză, nonficțiune.
Peste o sută de copii de refugiați și migranți musulmani au serbat împreună Crăciunul alături de copii romi și români, într-o biserică mormonă din București.
Află, călătorule, că și pe-aici sunt tiribombe, doar că-s gratuite.
Scriitorul Adrian Georgescu a mers vara asta 840 de kilometri pe traseul El Camino del Norte.
Am rugat unul dintre autorii celui mai nou ghid Lonely Planet despre România să ne istorisească din călătoriile lui prin țară. Ne-a plimbat până-n Maramureș.
Un documentar audio în patru părți despre femeile care muncesc ca îngrijitoare în Austria și abuzurile la care sunt supuse.