
5 lecții despre iubire de la un filosof
de Ioana Pelehatăi
Am învățat de la profesorul de filosofie Cristian Iftode că iubire fără imaginație nu există.
Intră în vorbă: interviuri, dezbateri, idei, cafele
Am învățat de la profesorul de filosofie Cristian Iftode că iubire fără imaginație nu există.
La final de ianuarie, am fugit de la cursul de rusă ca să moderez o discuție despre putere cu un american. John Freeman e scriitor, jurnalist, critic literar, editorul antologiilor Freeman’s.
Citește o povestire despre viața în spital, inspirată de viața scriitoarei Lucia Berlin, o nomadă care-și primește gloria după moarte.
Citiți câteva fragmente din jurnalul de vise al lui Vladimir Nabokov.
Lavinia Braniște s-a întors în Brăila, orașul unde a crescut. Scrie despre îndepărtarea de București și apropierea de o Românie tristă, despre cum e să te întorci adult în locurile unde ai fost copil.
Cum ai convinge un puști să citească Topîrceanu? / I-aș da cartea mea, că e cu femei, alcool și bătălii, și poate i se face poftă de mai mult.
Mi-am dat seama că rețeaua îmi dădea mie un sens al prezenței și al faptului că exist și nu invers, nu eu dădeam notificări lumii, ci lumea îmi dădea mie notificare că exist.
Împreună cu prietenii de la Cărturești, 6 adulți au citit 10 cărți minunate pentru copii, sub pretextul că ar căuta cadouri de Crăciun.
Am ieșit la o plimbare în Cișmigiu cu Jón Kalman Stefánsson, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani islandezi.
M-am întâlnit cu scriitorul francez François-Henri Désérable ca să discutăm despre domnul Piekielny.
I-am scris o scrisoare Sofiei Nădejde, femeia care l-a certat pe Maiorescu pentru că susținea inferioritatea femeilor față de bărbați.
Citiți un fragment dintr-un interviu cu Hannah Arendt, unul dintre cei mai importanți gânditori din ultimul secol.
Avanpremieră: citește un fragment din ultimul volum antum al lui Philip Roth, o colecție de eseuri, interviuri și articole.
Citește un fragment din autobiografia fostei Prime Doamne a Americii, lansată concomitent în peste 28 de țări.
Petrecem o treime din viață dormind, dar știm așa de puțin despre asta. Citiți un capitol din cartea în care un cercetător în neuroștiințe explică de ce avem nevoie de somn ca de aer.
Avanpremieră: Eseul Virginiei Woolf, despre autonomie și autodeterminare feminină, vede lumina tiparului în România, într-o nouă traducere.
Am stat de vorbă cu Brian Reed, omul care a creat cel mai ascultat podcast din lume, despre un orășel american de căcat.
Citiți în premieră trei povești ilustrate ale unora dintre femeile din România care au pus umărul la o lume mai bună.
Avanpremieră: Un fragment de roman intens, despre ce se întâmplă când o grupare ultrareligioasă începe să caute dușmani în societate și să se joace de-a justiția.
Citește un interviu cu Kamila Shamsie, scriitoare invitată la FILIT 2018 și una dintre cele mai importante voci din literatura britanică contemporană.
Împreună cu prietenii de la Cărturești, ne-am făcut temele, să vedem cât de subțire e linia dintre lumea noastră de acum și distopiile imaginate în literatură.
Citește un interviu cu Jonathan Franzen, unul dintre cei mai importanți scriitori americani contemporani, prezent recent la FILIT 2018.
Avanpremieră: Portretele a trei femei minunate din cartea „Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea”, de Rachel Ignotofsky, proaspăt apărută la Editura Nemira.
10 scriitori și traducători vorbesc despre Festivalul Internațional de Literatură Iași 2018, cel mai mare festival de literatură din România.