Special / Revista
Ce se întâmplă cu revista Scena9 pe hârtie?
Scena 9, Mircea Drăgoi
Ne-ați întrebat dacă mai scoatem revista Scena9 pe hârtie. Iată și răspunsul.
Ne-ați întrebat dacă mai scoatem revista Scena9 pe hârtie. Iată și răspunsul.
Cât de bine ne cunoaștem vecinii? Ce știm despre încercările trecute și prezente prin care trec oamenii cu care împărtășim granițe fizice?
Tanya Shelepko, regizoare de teatru care a ales să rămână în capitala Ucrainei de la începutul invaziei rusești, vorbește despre importanța de a rămâne om și despre ce îi rămâne de făcut unui artist în vremuri de război.
Artista Suzana Dan, manager al Rezidenței BRD Scena9, vorbește despre AICI.ACUM, o expoziție-manifest creată cu 6 artiști ucraineni, care se deschide pe 13 aprilie.
Prima invitată a sezonului 8 din „Intersecțiile de miercuri” este poeta și activista queer și mad Ileana Negrea, câștigătoare a Premiul Național ”Mihai Eminescu” Opera Prima 2022.
Artista austriacă Rosi Grillmair se va întâlni cu publicul de la București în cadrul unui artist talk: „Stories from the Anthropocene”.
Prima expoziție a anului 2022 găzduită de Rezidența Scena9 pune în prim plan munca.
Am ales să explorăm anul 2021 prin cinci cărți noi scrise de autori români.
Din meniu: poezie cubistă, rețete de maluri de mări, doi master chefi și o întreagă sociologie a gustului. Poftă bună.
A încetat din viață Sorin Botoșeneanu, profesor și fost decan al Facultății de Film din cadrul UNATC. Unul dintre cei mai iubiți pedagogi din universitate.
Peste vară am luat cu noi pe drumuri, la plajă și în bagaje cele mai noi nonficțiuni pe care ni le-am ales din lista prietenilor de la Cărturești.
Marginali, alcoolici, mediocri, supărați pe lume, înghițiți de istorie, ratații noștri preferați din literatură vorbesc cu toții despre umanitate. Aia ne-strălucitoare, dar pe care-o purtăm cu toții în noi.
În acest context timid de revenire la viață, programul Rezidenței BRD Scena9 continuă cu programele deja consacrate și se pregătește pentru prima mare expoziție a anului.
În luna iubirii din anul izolării, am citit cărți despre pierdere, distanță, durere - și despre reconstrucția care le urmează.
Betty Pisică, artistă care experimentează cu muzica și poezia, de vorbă cu grupul de cercetare artistică wundrkam, despre munca și focusul lor, despre școala de artă și posibilitatea revoluției.
Sound artist-ul ASMR / Rareș Constantinescu, de vorbă cu regizorul Gabriel Durlan, despre cum au ajuns la artă, despre explorări prin muzică și film, politică și realitatea imediată.
Regizoarea Lucia Chicoș, de vorbă cu artistul vizual Dragoș Dogioiu, despre drumul lor prin arte, muncă, obsesii și lucrările lor din expoziția „AICI.ACUM”.
De vorbă cu artiștii, artistele și curatoarele „AICI.ACUM”, expoziția care te aduce mai aproape de tinerele generații de creatori.
Împreună cu prietenii de la Cărturești, am pregătit câteva recomandări: pentru cei care anul ăsta n-au avut parte de vacanță și le e dor de drum, pentru cei care au așteptat extrasezonul pentru a evada câteva zile.
Un vernisaj care durează trei zile, ca-n povești, și o expoziție care-ți face cunoșință cu artiști tineri de referință.
În vremuri de pandemie, Rezidența BRD Scena9 continuă seria evenimentelor cu care v-a obișnuit în varianta online.
Câteva dintre poveștile și ideile care ne-au pus pe gânduri în ultima vreme.
În nesiguranța generată de pandemie, Fundația9 creează un fond destinat artiștilor independenți.
De Ziua Internațională a poeziei am tradus trei clasici români în emoji-uri, ca să sărbătorim poeții acolo unde ne ducem viața zilele astea: online.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.